Hrvatski IT u 2023: Bilo je otkaza, ali je otvoreno i 2000 novih radnih mjesta!

netokracija - prije 1 tjedan - link

CISEx okuplja oko četvrtine hrvatske softverske industrije po prihodima, izvozu i broju zaposlenika, stoga su mnogi njihovi podaci relevantni u procjeni stanja ukupne industrije.

Pri analizi koriste podatke koji su u tom trenutku javno dostupni u bazi FINAe (info.BIZ), za trenutne članice udruge. U najnovijem izvještaju analizirali su financijske podatke za 2023. godinu koja je bila izazovna za ovaj sektor. Analiza obuhvaća 243 pravne osobe članica CISEx-a čiji su financijski izvještaji bili javno dostupni.

Od 243 članice, 220 je ostvarilo dobit

U izvještaju, Tajana Barančić, navodi kako su prihodi članica CISEx-a (bez povezanih društava) značajno su premašili milijardu eura, s rastom od 17% u 2023. godini.

Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi solidnih 57%. Usporedno, ukupni rast prihoda svih hrvatskih tvrtki iznosio je oko 9%, a nije zabilježen rast izvoza.

CISEx članice otvorile su više od 1.000 novih radnih mjesta, zapošljavajući preko 11.400 zaposlenika, uz rast broja zaposlenika od 10% u 2023. godini, a prihodi po zaposleniku rasli su 6%, prelazeći 100 tisuća EUR po zaposleniku.

Od 243 članice, 220 je ostvarilo dobit, dok su 23 imale gubitak. Prosječna efektivna stopa poreza na dobit iznosi 13,6%, što je moglo biti niže da su članice koristile porezne pogodnosti putem Zakona o poticanju ulaganja ili Državne potpore za istraživačko-razvojne projekte, navodi Tajana.

Domaće IT tvrtke otvorile oko 2000 radnih mjesta

Članice CISEx-a nisu samo IT tvrtke, stoga svake godine posebno analiziraju poslovanje članica u NKD skupini J62 te uspoređuju pokazatelje s ukupnim sektorom J62.

CISEx članice iz sektora J62, koje uključuju IT tvrtke, ostvarile su rast prihoda od 12% i izvoza od 8%, što je iznad prosjeka sektora. U 2023. godini, prema Zavodu za statistiku, u IT sektoru J62 otvoreno je neto 1.543 novih radnih mjesta, dok je prema Info.BIZ rezultatima otvoreno 2.200 novih radnih mjesta (op.e. zbog razlike, aproksimiramo da je realna brojka oko 2000), od kojih je 630 u članicama CISEx-a (29%-41%).

Posebno je zanimljiv taj podatak ako se prisjetimo da su prošlu godinu obilježili otkazi. Svako mjesec dana procurile bi vijesti o desecima otkaza u pojedinim IT tvrtkama, koji su se loše iskomunicirali. Poražavajuće je to bilo gledati, pogotovo kad su mnoge od tih tvrtki godinama ulagale da postanu poželjni poslodavci. No, unatoč ili baš zbog tih otkaza, rastao je i broj novih radnih mjesta. Očito da potreba za IT-jevcima nije mnogo manja, samo se ovaj put više razmišlja o kvaliteti, a ne kvantiteti.

Dalje, analizira Tajana, prosječna neto profitna marža se smanjila, što je očekivano u razdoblju kada izvozna tržišta slabe, marže padaju, a tvrtke i dalje zadržavaju zaposlenike i povećavaju plaće u prosjeku za 10%. Prosječna neto plaća u CISEx članicama je 10% veća nego u prosjeku industrije.

“Rezultate iz 2022. nije lako premašiti, ali smo uspjeli”

Unatoč izazovima u globalnom IT sektoru u proteklih godinu-dvije, CISExove članice su uspjele održati rast prihoda, izvoza i zaposlenika, ističe Tajana.

Prošla godina je za IT sektor bila iznimno izazovna (nije ni ova baš jednostavnija) i mnoge tvrtke su to osjetile. Ukupno smo ostvarili daljnji rast prihoda, izvoza i zaposlenika u odnosu na 2022., što bi bilo izazovno i u nekoj „normalnijoj“ godini bez ovakvih poremećaja na globalnom tržištu koji se izrazito odražavaju na IT sektor, jer je 2022. bila iznimno jaka godina s rastom od 26%. Takve rezultate nije lako ponoviti, a kamoli ih premašiti, što smo zajedno i uspjeli.

Unatoč globalnim izazovima, članice su nastavile ostvarivati dobre rezultate, pri čemu je 20 od 75 najvećih izvoznika zabilježilo pad izvoza u odnosu na 2022. godinu, što pokazuje koliko su globalni tržišni uvjeti zahtjevni.

pročitaj cijeli članak

Novost (41)Tvrtke i poslovanje (37)