Nekadašnji napadač Rijeke uoči večerašnjeg polufinala: “Pobjednik će osvojiti EURO”

novilist - prije 2 mjeseca - link

BERLIN  Osam sezona provedenih u Primeri i jedna u Segundi jasno pokazuju da je nekadašnji centarfor Rijeke Janko Janković idealan sugovornik uoči večerašnjeg polufinala kontinentalne smotre.

– Kada bismo gledali sve što su te dvije reprezentacije pokazale do sada na turniru, Španjolska bi trebala biti favorit. Međutim, ovdje takav način razmišljanja ne vrijedi. Po meni, sve je otvoreno. Uz dužno poštovanje prema drugom paru polufinalista, mislim da će pobjednik ove utakmice osvojiti EURO – kaže Janković.

Na što točno ciljate?

– Španjolci su do sada sve utakmice odigrali odlično. U skupini su bili uvjerljivi, a svoju moć su potvrdili i u osmini finala, protiv Gruzije. Njemačka ih je odvela u produžetak, ali i tu su sve riješili u svoju korist. Kada pogledate sve skupa, zabili su jedanaest golova, a primili su dva na pet utakmica. S druge strane, Francuzi nisu pokazali previše. Pobijedili su Austriju autogolom i odigrali neriješeno s Nizozemskom i Poljskom. Zatim su izbacili Belgiju autogolom, a u četvrtfinalu Portugal  na jedanaesterce. Kada pogledate te igrače, Francuska ima brutalnu reprezentaciju, ali do sada nije ispunila očekivanja. Od tri gola koja su ih dovela ovdje, dva su bila autogolovi, a jedan je zabio Kylian Mbappe iz penala. No, sve to ništa ne znači. U polufinalu velikog natjecanja ne smije se otpisati momčad s toliko kvalitete.

Mladost Yamala

Prije nego što je počeo ovaj EURO mnogi nogometni stručnjaci stavljali su Španjolsku u drugi red favorita, tvrdeći da joj nedostaje klasa kakvu je imala od 2008. do 2012. godine, kada je osvojila dva naslova europskog i jedan naslov svjetskog prvaka. Kako vi gledate na to?

– Luis de la Fuente je odlično složio momčad, i to se vidi na svakoj utakmici. Znam da su se mnogi pribojavali mladosti Laminea Yamala, ali taj dečko je pokazao da je neopisivo nadaren. Iduće subote će napuniti sedamnaest godina, a na terenu izgleda brutalno. Rekao bih da se on još uvijek igra nogometa. S druge strane im je na krilu Nico Williams  koji je također odličan. Španjolci su ostali vjerni svom stilu sa puno posjeda lopte, a sada su dosta okomitiji nego prije. Kada pogledate njihovo zlatno razdoblje, recimo, Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, vidjet ćete da su imali ogromnu kvalitetu u veznom redu. Oni su tada igrali s četvoricom u zadnjoj liniji, a ostatak momčadi su činili klasni vezni igrači. Xabi Alonso, Busquets, Xavi Hernandez, Iniesta… Sada imaju drugačije raspoređenu kvalitetu, ali i dalje inzistiraju na posjedu jer to je njihov stil igre.

Pravi potez

Koliko je točno da u početku nisu vjerovali De la Fuenteu zbog malo iskustva u seniorskom nogometu?

– Istina je da on nije trener koji je stekao reputaciju kroz klubove na visokoj razini, i to se smatralo mogućim hendikepom. Međutim, De la Fuente je 2013. godine počeo voditi njihovu U-19 reprezentaciju, 2018. je preuzeo U-21 reprezentaciju, a 2021. je s olimpijskom reprezentacijom osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju. Gotovo svi igrači koji su danas u Njemačkoj prošla je kroz njegove ruke i bilo je logično da preuzme A reprezentaciju. Ovaj EURO je potvrdio da je to bio pravi potez. Sad bi mu problem mogli predstavljati izostanci Robina Le Normanda i Danija Carvajala zbog kartona i ozlijeđenog Pedrija. Na desnog beka će staviti Jesusa Navasa koji sa 38 godina ima puno iskustva, na stopera ide Nacho, a u vezu Dani Olmo koji je bio ključna figura četvrtfinala s Njemačkom.

Janko Janković/Foto REUTERS

Janko Janković/Foto PIXSELL

Što očekujete od Francuza?

– Oni su jedini gol primili iz penala, i to dokazuje koliko su im brutalni obrana i vezni red. O kvaliteti prema naprijed nema smisla trošiti riječi. Mbappe, Dembele, Thuram, Kolo Mouani… Didier Deschamps ima odlična rješenja prema naprijed. Po meni, možda će sada na klupi ostaviti Griezmanna koji nije u dobroj formi i zaigrati s Mbappeom i Dembeleom na strani i Thuramom ili Kolo Mounajem u špici. Sve ćemo vidjeti na terenu. Nevjerojatno je da takva reprezentacija još nije zabila gol iz igre, ali tko može tvrditi da im se sada neće otvoriti?

Objava Nekadašnji napadač Rijeke uoči večerašnjeg polufinala: “Pobjednik će osvojiti EURO” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Euro 2024. (1309)nogomet (2471)