‘Kako bi se reklo, puni smo kao brod – dobrog programa’. Otkriveno što sve donosi ovogodišnji Cinehill

novilist - prije 2 mjeseca - link

RIJEKA/ZAGREB – Do pred godinu još smo uvijek mogli govoriti o gradu gori kao domaćinu filmskog festivala znanog kao Motovun Film Festival, a od ove godine kad pomislimo na stari Motovun punopravno možemo govoriti o Cinehill Film Festivalu koji se iz istarske gore preselio u drugu goru, Gorskog kotara, a ove se godine 26. izdanje ovoga međunarodnog festivala održava 26. put, i to od 24. do 28. srpnja, najavljeno je to na dvostrukoj Rijeka – Zagreb presici, u Art-kinu.

Širenje festivala

Festivalska je novina to da se ove godine, uz sam Petehovac, festival širi i na sam grad Delnice, pa direktor festivala Igor Mirković naglašava kako će ovogodišnje festivalsko ruho biti – veće, a ljetna filmska avantura odvija se u vrijeme kada se i poželi zbog vrućine otići u brda.

– Možda će temperature koje dolaze uvjeriti da smo mi pravo mjesto i pravi program za zadnje dane sedmoga mjeseca. Ove će godine sve biti veće, sve će biti bogatije. Na Petehovcu koji je novo mjesto festivala, ove godine prvi puta radimo cijeli festival, od početka do kraja. Očekujemo da ćemo u pet dana imati više od 50 projekcija, zato što spremamo i projekcije i u Golubinjaku, i u Fužinama, i u Delnicama. Kako bi se reklo, puni smo kao brod. Mislim da smo puni dobrog programa, ističe Mirković dodajući da će festival ove godine imati dva šatora, a same će projekcije krenuti već oko 10 ujutro i trajat će do 20 sati u šatorima, a potom od 21 sat do ponoći, nekad i do 2 ujutro, na otvorenom.

Nagrađivani filmski naslovi

Pregršt dobrih naslova, mahom nagrađenih na svjetskim festivalima, donosi i glavni program, koji je predstavila njegova selektorica Milena Zajović.

– Ove smo godine imali dosta izazovan put da odaberemo od mnogo dobrih filmova onih 12 koje ćemo ugurati u to što zovemo glavnim programom. Znate da naš festival igra stotinjak filmova svake godine, što dugih, što kratkih, a ovi o kojima ću govoriti su filmovi koji imaju najbolje termine, igraju na otvorenim kinima ili u top terminima zatvorenih dnevnih kina, i za koje mislimo da je najvažnije da ih vidi naša publika, a većina tih filmova natječe se za naše nagrade, govori Zajović.

Foto S. Drechsler

Neki od filmova, najavljuje, »politički su nabijeni, pa čak i kontroverzni«, pa imamo film »Zelena granica«, majstorice europskog filma Agnieszke Holland, koja je dobila i Nagradu »Maverick« za svoj drukčiji pristup i doprinos razvoju europskog filma, a njezin novi film odjeknuo je u Veneciji, jedan je od filmova sezone, koji će publika, jer govori o migracijskoj krizi, odgovoru na dolazak velikog broja ljudi na vanjske granice Europske unije, dobro razumjeti. Još jedan kontroverzan naslov je film »Priča o Eduardu Limonovu« Kirilla Serebrennikova, koji govori o jednom od najkontroverznijih protagonista kulturne i političke scene Rusije.

Vedrija narav kao protuteža

Od filmova vedrije naravi čeka nas film »Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu«, »apsolutni favorit publike«, film koji ima dvadeset nagrada na najvećim svjetskim festivalima, a tu je i film »Pas na sudu« Laetitije Dosch, koji govori o slučaju stvarnoga švicarskog suđenja jednome psu. U glavnom je programu nekoliko jakih brazilskih naslova, od »Motela Destinu«, opasnog ljubavnog trokuta, do filma »Betania«, koji je snimljen nedaleko od Amazone. Prikazat će se i dvije manjinske koprodukcije s filmašima iz Italije i Finske, filmovi »Deni i Sergio«, priča o dječaku koji unajmljuje ubojicu da spasi majku od zlostavljanja, i »Kad svane dan«, tinejdžerski ljubavni trokut Runara Runarssona kojim je otvoren Izvjestan pogled u Cannesu.

Foto S. Drechsler

»Kako svake godine festival ima i neki ‘jaki’ američki indie film«, ove je godine ta čast da bude dio festivala pripala filmu »Janet Planet« Annie Baker, iza kojeg stoji kuća A24, koja već ima kultni status, a radi se o pogledu jedanaestogodišnje djevojčice na život njezine hippie majke. O odnosu majke i kćeri govori i film koji se ne natječe za nagradu, no radi se o debitantskom uratku naše mlade redateljice Daine Pusić, filmu »Tuesday«, koji je snimljen u inozemnoj produkciji, a u njemu glavnu ulogu igra Julia Dreyfus. Film »Frka« Svebora Mihaela Jelića, redatelja koji svoj karijerni put gradi u Beču, također je dio festivala, a radi se o drugome dugometražnom uratku koji je snimljen u Osijeku, u kojemu se snima vrlo malo filmova.

Iznimno jaka konkurencija

Cinehillov kratkometražni program predstavila je selektorica Inja Korać, koja je napomenula da je i ove godine taj segment partner Europske filmske akademije, što znači da će najbolji uradak postati kandidat za najbolji europski film godine, i to u godini u kojoj je hrvatski kratkometražni film dobio kandidaturu Europske filmske akademije, Ana Hušman te potom i Nebojša Slijepčević, koji je dobio i Zlatnu palmu.

– Od otprilike 1.000 prijavljenih filmova odabrano je njih 25 trajanja do 20 minuta. Ovo je najbolji kratkometražni program koji je festival imao – čak 5 filmova s Cannesa, 2 filma iz Venecije, 2 filma sa Sundancea, pobjednici Locarna i Rotterdama, kao i filmovi koji će svoje premijere imati na Cinehillu. Ono što mi se čini da je svima njima zajedničko jest to da kroz tu jednu hrabru formu progovaraju o društvu danas ne skrivajući stvari, ne glumeći optimizam, ali zapravo kroz jednu ljudsku, optimističnu stranu koja nas nekako ohrabruje, ocjenjuje Korać.

Prema riječima Mirkovića, ove godine festival ugošćuje brojne goste, među kojima i Stipu Božića, »ne samo zato što je čovjek koji je osvojio vrhunce svijeta nego i kao redatelja 120 dokumentarnih filmova, od kojih prikazujemo 3 najuspjelija i najnagrađivanija«. Uz njega, gost je Bogdan Diklić, glumac koji će primiti Nagradu 50 godina, »za stvaranje filmske čarolije«, a prikazat će se njegova četiri filma, uključujući »Maratonce koji trče počasni krug«. Julian Temple, »kroničar našega vremena«, također je počasni gost festivala koji će primiti Nagradu »Maverick« i koji će biti i gost Art-kina.

Maštovit i kontroverzan festival

Od ostalih gostiju, tu su Michelle Cabral, Gianluca Santoni, Daina Oniunas Pusić, Nebojša Slijepčević, Danilo Šerbedžija, Anne Gaschütz, Milja Mikkola, Anne Gaschütz, Jan Storo, Monika Herceg, Ante Tomić, Milan Majerović Stilinović, Hamed Soleimanzadeh i drugi.

»Jako mi je drago da jedan tako pametan, provokativan, maštovit i kontroverzan festival postaje naš susjed i da se povezujemo ove godine možda i malo više«, kazala je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina, koje će ugostiti nekoliko Cinehill programa, primjerice prošlogodišnje pobjednike (filmovi »Blagina pouka« i »Jezero Falcon«), kao i Templea s filmom »Joe: Strummer: Neispisana budućnost«.

Od posebnih programa, osim Programa Brazil – Zemlja partner, Program Stipe Božić, tu su Dječji program, VR kino Balon i Filmovi godine, deset najboljih filmova po izboru festivalskog selektorskog tima. Uz filmski program, tu je i program Čitaj ovo, »pokušaj da se s filma proširimo na literaturu«, s odabrana četiri pisaca koji će predstaviti svoja djela, a svatko će od njih i preporučiti po dvije najbolje knjige prošle sezone.

Predstavljanju programa uime Primorsko-goranske županije nazočio je Petar Mamula, u ime turističke zajednice PGŽ-a Irena Peršić Živadinov te uime domaćina Bruno Orešković, koji su naglasili važnost festivala kao nositelja kulturnog turizma za promociju Gorskog kotara i same Županije.

 

Objava ‘Kako bi se reklo, puni smo kao brod – dobrog programa’. Otkriveno što sve donosi ovogodišnji Cinehill pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (206)Ostalo (144)