Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pozvao je tim od šest afganistanskih sportaša, tri muškarca i tri žene, u dogovoru s Afganistanskim olimpijskim odborom, od kojih je nekoliko članova u egzilu. MOO je rekao da se o ovoj temi nije konzultirao s talibanima, koji nisu pozvani na Igre.

“Samo tri sportaša predstavljaju Afganistan”, rekao je Atal Mashwani, glasnogovornik talibanske vlade za sport, za AFP, govoreći o trojici muškaraca.”U ovom trenutku ženski sport je zaustavljen u Afganistanu. Ako se ženski sport ne igra, kako ove tri žene mogu biti dio reprezentacije?”, dodao je.

Odabrane tri žene i dva muškarca, biciklisti, atletičari i plivači, žive u inozemstvu. Jedini koji boravi u Afganistanu je džudaš.

Mark Adams, glasnogovornik MOO-a, rekao je prošlog mjeseca da je Afganistanski olimpijski odbor, čiji su predsjednik i glavni tajnik u egzilu, “jedina kontaktna točka za pripreme i sudjelovanje afganistanske reprezentacije”.

Međutim, glavni direktor Afganistanskog olimpijskog odbora Dad Mohammad Payenda Akhtari, koji živi u Afganistanu, potvrdio je da iako je sudjelovanje žena doista organizirano u inozemstvu, njegov odbor je surađivao s talibanima u pogledu sudjelovanja muškaraca.

“Odgovorni smo samo za trojicu muškaraca koji sudjeluju na Igrama”, rekao je za AFP.

Afganistanski sportaši koji će sudjelovati na Igrama u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza) učinit će to u bojama, crnoj, zelenoj i crvenoj, starog režima, koji su talibani srušili u ljeto 2021. nakon povlačenja američkih trupa. .Od povratka na vlast prije tri godine, talibani su postrožili uvjete života afganistanskih žena, zabranjujući im bavljenje sportom i studiranje.