Bitcoin se sporo oporavlja od najave zadržavanja visokih kamatnih stopa. Možda je sad vrijeme za ulaganje

novilist - prije 3 mjeseca - link

Čim su u četvrtak iz američkog Sustava federalnih rezervi (FED), objavili zapisnike sa sastanka iz lipnja, cijena bitcoina je počela padati. Povijest se periodički ponavlja, optimizam ili pesimizam ulagača kriptovalute usko je vezan uz politiku kamatnih stopa tradicionalnog bankovnog sustava. S obzirom da je objavljeno da središnja američka banka još nema namjeru smanjivati kamate, vrijednost bitcoina je krenula prema dolje.

Najniža točka desila se u petak kad je bitcoin pao nakratko ispod 54 tisuće dolara, pa onda rastao stabilno do jučer kad je prebacio vrijednost od 58 tisuća dolara, da bi danas ujutro ponovno pao na 55 tisuća. Dok ovo pišemo vrijednost mu se vrti oko 57 tisuća dolara.

Inače, pad ispod 54 tisuće dolara je najniža razina još tamo do veljače, prije negoli je postalo posve jasno da će bitcoin dobiti „pravo građanstva“ preko ETF-ova investicijskih fondova koji ulagačima omogućuju trgovanje preko bitcoina bez stvarnog posjedovanja kriptovalute na tradicionalnim burzama vrijednosnih papira, odnosno dionica, kao što su New York Stock Exchange i Nasdaq.

Predviđanja da bi ta odluka mogla vrlo brzo „dovući“ bitcoin i do 100 tisuća dolara vrijednosti nisu se ostvarila, no zahvaljujući njoj bitcoin je sredinom ožujka zabilježio najveću svoju vrijednost od 73,750 dolara.

Bez obzira na uobičajenu dnevnu volatilnost, dugoročni optimizam u ozbiljnim analitičkim tvrtkama ne jenjava po pitanju budućnosti bitcoina, pa onda posljednično i drugih jakih kriptovaluta, jer rast vrijednosti bitcoina u pravilu izaziva lančanu reakciju.

Tako je analitička kuća CCData koja je već deset godina priličan autoritet u praćenju izgleda kriptovaluta, prošlo tjedan objavila procjenu da bitcoin još nije došao do gornjeg limita samu u ovom ciklusu rasta. Njihovo predviđanje temelji se na praksi, povijesti ciklusa, vezanih uz tako zvani „halving“ bitcoina, događaj kojim se reže opskrba tržišta novih bitcoina na tržište. Praksa pokazuje da postoje ciklusi od 12 do 18 mjeseci ekspanzije vrijednosti do trenutka „halvinga“ koji izaziva nagli skok na kraju tog ciklusa.

Zadnji „halving“ dogodio se ovog travnja, i na osnovu svih parametara u CCData smatraju da će bitcoin rasti generalno i u 2025. godini. Nešto konkretnije, na bazi dosadašnjih ciklusa i trendova, smatraju da bi već do kraja ove godine mogao probiti dosadašnje najviše vrijednosti. Drugim riječima, ako je sada na 55 tisuća dolara, već skok na „sitni“ prebačaj najviše dosadašnje vrijednosti donio bi potencijalnom ulagaču zaradu od krupnih 35 posto.

Objava Bitcoin se sporo oporavlja od najave zadržavanja visokih kamatnih stopa. Možda je sad vrijeme za ulaganje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

bitcoin (12)kamate (12)kriptovalute (26)Tehnologija (550)