Izraelci opet prosvjedovali protiv vlade. Blokirali ulice, stigli pred kuće ministara

novilist - prije 3 mjeseca - link

Prosvjednici koji žele da izraelska vlada postigne dogovor o oslobađanju talaca s Hamasom u nedjelju su blokirali ulice i stigli pred kuće vladinih ministara.

Prosvjedi su započeli u 6:29 po lokalnom vremenu, kad je 7. listopada krenuo Hamasov krvavi pohod na Izrael u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a oteto njih još 250.

Prosvjednici su blokirali prometnice na najvećim raskrižjima u zemlji. Kratko su palili gume na glavnoj cesti koja povezuje Tel Aviv i Jeruzalem, prije no što ih je policija rastjerala.

Proteklih dana ojačani su pokušaji da se postigne dogovor između Hamasa i Izraela nakon devet mjeseci rata.

Dužnosnici su izrazili optimizam oko rezultata tih pregovora, no i upozorili kako i dalje postoje nesuglasice dviju strana.

Zdravstvene vlasti u Gazi objavile su da je u ofenzivi Izraela na palestinsku enklavu poginulo više od 38 tisuća ljudi.

Manje skupine naoružane megafonima i transparentnima prosvjedovale su pred kućama niza ministara i koalicijskih zastupnika.

„Totalni neuspjeh! Totalni neuspjeh!”, uzvikivala je jedna od njih pred kućom ministra za strateška pitanja Rona Dermera, člana užeg kruga premijera Benjamina Netanyahua.

U kibucu Or Haner, smještenom u blizini Gaze, prosvjednici su zavezali crni balon za svaku osobu ubijenu u napadu te žuti balon za svakog taoca koji je i dalje u Pojasu.

Objava Izraelci opet prosvjedovali protiv vlade. Blokirali ulice, stigli pred kuće ministara pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

benjamin netanyahu (30)Gaza (85)hamas (92)izrael (293)Novosti (1177)rat u izraelu (28)Svijet (1958)