Koristite li svjetlo u noćnom ribolovu? Evo nekoliko zanimljivosti koje vas možda nagnaju da se otputite i u te vode

novilist - prije 3 mjeseca - link

Noćni je ribolov specifičan po mnogočemu. Vrste koje se noću love imaju malo drukčije životne navike od dnevnih, alati koji se koriste u noćnom ribolovu u nekim se segmentima bitno razlikuju od dnevnih, dok prezentacija ješke i korištene tehnike često zahtijevaju izvrsnu uigranost i rutiniranu spretnost ribolovca. Osim toga, noć na moru uvijek ima miris avanture.

Noć je doba kada dnevna riba spava ili se barem nalazi u stanju koje bismo mogli nazvati snom. U to vrijeme na scenu izlaze vrste koje su do sumraka bile sakrivene po svojim procijepima i rupama, ili su naprosto bile negdje gdje su se osjećale dovoljno sigurno i zaštićeno. Gašenjem dnevnog svijetla podmorje poprima sasvim drukčiji izgled.

Sve ono što je po danu bilo vidljivo i šareno postepeno ulazi u sivi spektar u kojem se boje gase, obrisi gube na važnosti, a neka druga čula dolaze u prvi plan. To su u prvom redu čula mirisa i okusa te, naravno, bočna linija preko koje su ribe u stanju ‘čuti’ sve pomake u svojoj okolini, dok neke vrste sasvim uspješno registriraju razlike i promjene u elektroprovodljivosti predmeta i tijela koje ih okružuju. Vid je bitan jedino ako se ima što vidjeti, a što spretni ribolovci znaju iskoristiti.

Naravno, umjetna rasvjeta u ribolovu je brzo uzela maha i našla primjenu u gotovo svim oblicima ribolova. Ribolov ostima pod sviću, skosanje ili pak udičarenje pod feralom neki su od najpoznatijih oblika primjene umjetne rasvjete.

Privlačna moć svjetla nad noćnim morem toliko je jaka da stanovnici mora često zaboravljaju na nužni oprez i izlaze na samu površinu.

S obzirom na dubinu mora, odnosno sloj mora, noću možemo loviti različite vrste ribe.

Na dnu se noću u prvom redu mogu očekivati noćni razbojnici, predatori bez milosti i opreza, poput murine i ugora.

Bokadori i fratri naseljavaju hridinasto-ljušturasto dno, a najaktivniji su u sumrak i noću.

U srednjem sloju mora, ‘na po’ dna’ možemo očekivati šarune i lokarde, i ostalu takozvanu leteću ribu.

Na samoj površini noću su najaktivnije bugve i ušate. Svoje prisustvo nerijetko odaju glasnim pljuskanjem po površini koje je posljedica proganjanja gavuna kojih privučenih svjetlom ima u izobilju.

Klasični feral ili sve popularnija potopiva rasvjetna tijela mogu biti od velike pomoći čak i pri lovu mola na velikim dubinama.

Objava Koristite li svjetlo u noćnom ribolovu? Evo nekoliko zanimljivosti koje vas možda nagnaju da se otputite i u te vode pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

more (212)ribolov (44)