Nogometaši Rijeke napunili mrežu novog slovenskog prvoligaša, jedan Sopićev adut je zablistao

novilist - prije 3 mjeseca - link

RIJEKA  Nogometaši Rijeke i u drugoj pripremnoj utakmkici bili su bolji od Slovenaca, momčad Željka Sopića nakon pobjede protiv Kopera (1:0), na oproštaju od Rujevice pred sutrašnji odlazak u Austriju uvjerljivo je nadigrala i sastav Primorja iz Ajdovščine sa 7:1, nakon 13 godina povratnika u prvoligaški razred slovenskog nogometa. Trener Sopić došao je na svoje poglavito u prvom poluvremenu kad je nakon nešto lošijeg uvoda njegova momčad prezentirala puno toga dobrog i dojmljivog. Pojačala je agresiju, dobila na okomitosti i tranziciji te ono najvažnije – zabijala. I to sve na pogon Tonija Fruka, razigravača, strijelca i asistenta, motoričku snagu Bijelih, uz kvalitetnu potporu Bogojevića na lijevoj i Ivanovića na desnoj strani.

Toni Fruk

Riječki strateg je u utakmici dva puta po 60 minuta počeo sa startnom postavom u kojoj je prednost dao prinovi, vrataru Posavcu, dok je mladi Kitin u početnu postavu »uletio« umjesto Radeljića koji je na zagrijavnju osjetio zatezanje mišića.

Kitin je solidno obavio svoj dio posla u paru s dokapetanom Galešićem, dok su bočne pozicije zauzeli Smolčić (desno) i Bogojević (lijevo). U dominantnijem sustavu 4-1-4-1 uloga zadnjeg veznog pripala je Petroviču, ispred kojeg su ordinirali Fruk i Hodža uz Ivanovića (desno) i Jankovića (lijevo) na krilnim pozicijama, dok je najistureniji bio Kolumbijac Obregon.

Prepoznatljiva Rijeka

Uvodnih dvadesetak minuta bilo je »opipavanje pulsa« pri čemu su Slovenci ostavili dojam opasnije momčadi. U 8. minuti Suljanović je s 20 metara pucao preko živog zida, lopta poletjela prema rašljama, ali za njom i vratar Posavec koji je poletio zrakom u sjajnoj paradi. U 14. minuti zaprijetio je Bešir, nakon dobre akcoije pucao je s 18 metara preko vratiju. I onda je potekla prepoznatljiva Rijeka…

Prvo je u 23. minuti Fruk iz slobodnog udarca s 22 metra iskosa pogodio gredu u trenutku dok se očekivao njegov ubačaj i samo nagovijestio svoje minute u kojima je pogurao Rijeku. Bijeli su poveli u 22. minuti, Janković je pucao iskosa, vratar kratko odbio loptu, a Ivanović iz blizine iskosa pospremio odbijanac u mrežu – 1:0.

Jorge Obregon/Foto V. KARUZA

Jorge Obregon

U 32. minuti Janković je sjajno proigrao Bogojevića na lijevom krilu, a on se sjurio do korner zastavice i prizemno ubacio, Obregon propustio loptu, a Hodža je iz blizine spremio u mrežu – 2:0. Nedugo potom Obregon je majstorski proigrao Jankovića (38’), ali kod Rijekinog ofenzivnog veznjaka nedostajalo je malo više odlučnosti i preciznosti u akciji »jedan na jedan«.

Za potez utakmice pobrinuo se Fruk u 43. minuti kada je efektno s 20 metara iz slobodnjaka pogodio gornji dio vratareve mreže koji je samo pogledom ispratio loptu u mrežu – 3:0. Do odmora još jedan pogodak, glavom zabio je Galešić, u 52. minuti na ubačaj Fruka s lijeve strane iz slobodnog udarca.

Mladenački sastav

U prvih 60 minuta Bijeli su isprva gubili dosta drugih lopti, ali Sopićevo inzistiranje na presingu i agresiji urodilo je plodom i donijelo rezultate. U svakom slučaju navuklo je osmijeh na lice grlatog Sopića.

Drugih 60 minuta odigrala je mladenačka Rijeka pojačana za Djouahru, Zlomislića i Čabraju. Stopere su igrali Dujmović i Burčul, a bekove Valinčić i Čabraja. Babiću i Ilinkoviću, povratnicima iz bosansko-hercegovačke lige, pripale su uloge zadnjih veznih, a Djouahri i Butiću krilnih napadača, s Gajzlerom kao polušpicom i Jakcom kao prvim napadačem.

Butić je zabio lijep pogodak (70’), a Djouahra poentirao s »kreča« nakon što je Jakac napucao u ruku jednog igrača. Visoku pobjedu je pak u posljednjoj minuti zapačatio mladi Bilajac – 7:1.

Sve u svemu Rijeka je ostavila sasvim dobar dojam protiv kvalitetom dosta slabije momčadi. Sopić može biti zadovoljan realizacijom, ali i učinkom mladih igrača u nastavku utakmice. Hoće li se tko od njih nametnuti i ostati s prvom momčadi tek treba vidjeti. Po tom pitanju Kitin je trenutačno u najboljoj poziciji.

Rijeka – Primorje 7:1

Prijateljska međunarodna utakmica: Rijeka – Primorje 7:1 (4:0). Pomoćno igralište u kampu HNK Rijeka. Bez gledatelja. Sudac: Marin Rožman. Pomoćnici: Perkov i Marušić (svi Rijeka). Strijelci: 1:0 Ivanović (22’), 2:0 Hodža (32’), 3:0 Fruk (43’), 4:0 Galešić (52’), 5:0 Butić (70’), 5:1 Smajlagić (80’), 6:1 Djouahra (93’-11m), 7:1 Bilajac (120’).

RIJEKA: Prvo poluvrijeme: Posavec, Smolčić, Galešić, Kitin, Bogojević, Petrovič, Ivanović, Hodža, Fruk, Janković, Obregon.

Drugo poluvrijeme: Zlomislić, Valinčić, Burčul, Dujmović, Čabraja, Ilinković (od 90’ Bilajac), Babić, Butić, Gajzler, Djouahra, Jakac.

PRIMORJE: Macan, Mutavčić, Dedić, Petek, Fogec, Bešir, Čandič, Zavnik, Suljanović, Agrelos, Gulić. Još su igrali: Mavrič, Bulat, Klemenčić, A. Kobal, Zukić, Ignjatović, M. Kobal, Rafiu, Stožinčić, Rakić, Furlan, Smajlagić, Babin, Telles.

 

 

Bez Yansanea, Bande, Selahija…

Yansane nije dobio prigodu u ovoj utakmici iako je bio u zapisniku, a uz Radeljića manju ozljedu vuče Banda. Od ranije su ozlijeđeni Selahi i Goda. U ponedjeljak bi se momčadi trebao priključiti Pašalić nakon čega Bijeli kreću na austrijski dio priprema u kojem će odigrati četiri utakmice.

 

Objava Nogometaši Rijeke napunili mrežu novog slovenskog prvoligaša, jedan Sopićev adut je zablistao pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

NK Rijeka (198)