Masa auta dramatično je porasla. Opterećenje, oštećenje i trošak održavanja cesta je sve veći

novilist - prije 3 mjeseca - link

Britanski Autocar analizirao je prosječnu masu praznog vozila svih testiranih novih automobila i došao do zaključka da su od 2016. dobili gotovo 400 kilograma, s 1553 kilograma tada, na 1947 kilograma 2023. To je uglavnom zbog sve veće popularnosti SUV-ova i crossover vozila. Dodatni faktor je porast broja hibrida, plug-in hibrida i električnih automobila, opremljenih baterijama, piše revija HAK.

Prosječan novi benzinski ili dizelski automobil – ne uključujući hibride i plug-in hibride – je 150 kilograma lakši od prosječnog električnog vozila, prema studiji. Ako uračunamo i hibride i plug-in hibride, ta razlika pada na 100 kilograma. Prema Autocaru, trendu povećanja prosječne mase praznog vozila za sada nema kraja. U prvom kvartalu ove godine prosječna masa testiranih novih automobila bila je 2087 kilograma, što je već 100 kilograma više od prosjeka za 2023. godinu.

Treba napomenuti da je u prva tri mjeseca 2024. Autocar testirao uglavnom teška električna vozila. Naravno, to u potpunosti ovisi o modelima koje industrija lansira, ali opći trend je jasan. Uzgred, u igri su i drugi čimbenici osim popularnosti SUV-ova i sve većeg broja električnih vozila. Većina proizvođača povukla se iz kompaktnog A-segmenta, jer mali hatchbackovi više nisu isplativi. To također dodaje prosječnu težinu. Osim toga, sve stroži europski sigurnosni zahtjevi također čine nove automobile težima. Bez obzira u kojem segmentu pojedini model bio, lista obveznih sigurnosnih sustava postaje sve duža.

Objava Masa auta dramatično je porasla. Opterećenje, oštećenje i trošak održavanja cesta je sve veći pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Auto-Moto (157)cesta (17)električni automobili (40)