Španjolski VOX izašao iz ECR-a i pridružio se Orbanovim ‘Domoljubima’

narod - prije 3 mjeseca - link

voxvox

Španjolska suverenistička stranka VOX najavila je da će se pridružiti novoformiranoj grupaciji ”Domoljubi za Europu”, iniciranoj od strane mađarskog premijera Viktora Orbana, a prema talijanskim izvorima i Marine le Pen. Kao članove nove grupacije, VOX će dovesti šest svojih zastupnika u Europski parlament. VOX je do sada bio članom grupacije ECR (Europski konzervativci i reformisti) kojom predsjeda talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Možda će vas zanimati

Suverenistička stranka VOX España štiti pravo na život od začeća do smrti i bori se protiv agresive agende rodne ideologije

Španjolska stranka VOX España, konzervativna je stranka utemeljena na sličnim principima kao Afd u Njemačkoj ili stranka Giorgie Meloni.

Čelnik VOX-a Santiago Abascal objavio je vijest u petak nakon sastanka s političkim direktorom Fidesza Balázsom Orbánom. Španjolski VOX pridružio se Orbanovoj grupi nakon portugalske Chege, češkog ANO-a i Austrijske slobodarske stranke (FPÖ).

>Orban osnovao novi klub zastupnika u Europskom parlamentu

Uvjet za priključenje ”Domoljubima” je bio da AfD ne bude primljen

Izvori iz Bruxellesa bliski parlamentarnoj stranci VOX rekli su za European Conservative pod uvjetom anonimnosti da su Španjolci ušli u novu frakciju ”Domoljuba” samo uz obećanje da će njemačka Alternativa za Njemačku (AfD) biti isključena.

>Proruski puritanci? Vođa AfD-a kritizirao Giorgiu Meloni

VOX i njegovih šest zastupnika u Europskom parlamentu sada su se povukli iz frakcije Europskih konzervativaca i reformista (ECR) Giorgie Meloni. Abascal je pohvalio odluku, rekavši da njegova stranka sada ima ”povijesnu priliku” poraziti krajnju ljevicu i establišment EU-a. Nova skupina planira održati svoj inauguracijski sastanak 8. srpnja.

O nacrtu većeg jedinstva između europskih suverenističkih stranaka raspravljao se na konferenciji VIVA u Madridu prošlog svibnja, koja je uslijedila samo nekoliko tjedana prije raskola između Le Pen i AfD-a zbog navodnog njemačkog ekstremizma.

>Stjepo Bartulica je dao podršku stranci VOX uoči nedjeljnih izbora u Španjolskoj

Orban nije uspio nagovoriti PiS da napusti Meloni

U intervjuu španjolskom tisku, Abascal je nastojao umanjiti neprijateljstva između VOX-a i stranke Fratelli d’Italia Giorgie Meloni. Potvrdio je da će talijanska premijerka uvijek biti “prijatelj i saveznik” VOX-a.

Orbanov Fidesz i njegova nova skupina ”Domoljubi za Europu” pokušala je nagovoriti poljski PiS da napusti ECR Giorgie Meloni. Međutim, taj pokušaj je, ranije ovog tjedna, propao, i to zbog spora oko stranačkih pozicija.

>Razmatra li ECR, predvođen Meloni, koaliciju s EPP-om?
>Macron, Scholz i von der Leyen postigli dogovor oko pozicija u EU parlamentu, bez Meloni

Na konstitutivnom sastanku s Orbanovim Domoljubima će biti i ID

Prema Bloombergu, Orbanovi Domoljubi i skupina Identitet i demokracija (ID) osnovana od Marine le Pen, planiraju zajednički konstitutivni sastanak u ponedjeljak, 8. srpnja, nakon drugog kruga francuskih nacionalnih izbora.

Izvori tvrde da je plan da se ID rebrendira pod skupinu ”Domoljubi za Europu”. Nakon što je izgubila austrijski FPÖ i portugalsku Chegu te neovisnu estonsku europarlamentarku Madison Jaak zbog ECR-a, skupina ID više ne ispunjava kriterij od sedam nacija za formalnu skupinu u EP-u.

Sadašnjih šest članova ID-a koji bi se potencijalno mogli pridružiti novoj frakciji su Francuski Nacionalni nacionalni (RN) Marine Le Pen, talijanska Lega, nizozemska Slobodarska stranka (PVV), flamanski Vlaams Belang, češki SPD i Danska narodna stranka.

>Lik i djelo Marine Le Pen: Je li zaštitno lice stranke u međuvremenu i oličenje Francuske?

Objava Španjolski VOX izašao iz ECR-a i pridružio se Orbanovim ‘Domoljubima’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

eu (202)Izdvojen članak (1089)Marine le Pen (28)Španjolska (76)viktor orban (50)