PIK zauvijek zatvorio pogone Paštarije u Krešimirovoj. Što više uopće i proizvode?

novilist - prije 3 mjeseca - link

U riječkom PIK-u zatvorili su proizvodnju riječke tjestenine. Da su pogoni Paštarije u Krešimirovoj 26, gdje je i sjedište društva, utihnuli, potvrdilo je i revizorsko izvješće o poslovanju ove riječke tvrtke u lanjskoj godini.

– Uslijed značajnih nepovoljnih okolnosti vezanih za pogon za proizvodnju tjestenine koji se odnose na zastarjelu opremu i nemogućnost nabavka nove moderne opreme, upitne dugoročne profitabilnosti i cjenovne konkurentnosti u odnosu na etablirane marke kao i značajnog gubitka tržišta, Društvo je donijelo odluku o zatvaranju pogona s danom 1. ožujka 2024. godine, navodi se u zadnjem revizorskom izvješću PIK-ove bilance te računa dobiti i gubitka za prošlu godinu.

Preseljenje dogodine

Da se nekadašnja moćna riječka prehrambena tvrtka u proteklih nekoliko godina sada svela na pekaru, potvrđuje se i u izvješću uprave PIK-a odnosno njegovog direktora Gine Pastorčića.

– Glavni fokus poslovanja PIK u 2024. godini usmjeravat će se prema segmentu pekarstva, čiji se plasman planira povećavati prvenstveno velikim trgovačkim lancima, u vlastitoj racionaliziranoj maloprodajnoj mreži i ostalim retail kupcima.

Očekivani novi iskorak u segmentu pekarstva uslijedit će nakon preseljenja pekare u kvalitetniji prostor na Kukuljanovu, uz realizaciju značajnijih dodatnih ulaganja u novu opremu i tehnologiju. Preseljenje bi trebalo uslijediti u prvom kvartalu 2025. godine, navodi se u popratnom dopisu kojeg potpisuje Pastorčić.

Dok se iz revizorskog izvješća obustava proizvodnje riječke tjestenine iščitava kao gotova stvar, Gino Pastorčić tvrdi nam da je to samo privremeno te da će se s proizvodnjom tjestenine, samo u nekom drukčijem obliku i asortimanu, nastaviti u novim prostorima na Kukuljanovu.

Prema njegovim riječima, fokus je u ovom trenutku na pekarstvu i pripremama za preseljenje dijelom postojećih, a dijelom novonabavljenih pogona u buduće prostore na Kukuljanovu, a s vremenom i ispitivanjem tržišta plan je, tvrdi Pastorčić, da se proizvodnja tjestenine pridruži pekarskoj djelatnosti.

Kaže i da se u nove prostore na Kukuljanovu spremaju uložiti čak 8 milijuna eura, koje planiraju osigurati kreditima i sredstvima iz fondova.

– Nisam došao da uništim ovu tvrtku već mi je cilj prilagoditi je tržištu, ustvrdio je, između ostalog, Pastorčić.

Hoće li i riječku Paštariju zadesiti ista sudbina Tonke, za koju je također svojevremeno najavljivano da će se samo seliti iz centra grada, najprije u Industrijsku zonu, a potom i u Liku dok konačno nije postalo jasno i javno da se PIK-ov mljekarski asortiman nepovratno gasi, ili će ovog puta Pastorčićeve najave ostati konzistentne, vidjet će se s vremenom.

Iskazana dobit

Iz blic pogleda na račun dobiti i gubitka PIK-a reklo bi se da je u ovom poduzeću (pro)cvjetalo cvijeće. Nakon dužeg niza godina iskazanih minusa, naime, PIK je prošlu godinu zaključio s prikazanom dobiti od 1,78 milijuna eura.

Ukupni prihodi evidentirani su u iznosu od 16 milijuna eura, pri čemu je prihod od prodaje iznosio 10,2 milijuna eura i u usporedbi s 2022. godinom bili su za 12 posto veći. Međutim, to što je PIK na kraju lanjske godine iskazao plus treba ponajprije zahvaliti ostalim prihodima, mahom onima od prodaje imovine koji su ostvareni u iznosu od 5,8 milijuna eura.

Čak se i u izvješću uprave PIK-a konstatira kako taj udio u ukupnom prihodu “iznosi visokih 36 posto i uglavnom se odnosi na prihode od prodaje imovine”. S druge strane, ukupni rashodi PIK-a lani su iznosili 14,1 milijun eura, od čega je na materijalne i troškove osoblja otpadalo 11,7 milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani u oči upada i poprilična suma novca koja je zavedena pod rezervacije, i to za započete sudske sporove i to u iznosu od 1,7 milijuna eura.

– Iznosi rezerviranja su diskontirani na sadašnju vrijednost. Prema mišljenju Uprave nakon savjetovanja s odvjetnikom, ishod sudskih sporova neće dovesti do gubitaka iznad iznosa rezerviranja na dan 31. prosinca 2023, godini, stoji u bilješkama revizora.

Kad smo već kod intelektualnih usluga, među kojima su i odvjetničke, usluge javnih bilježnika i drugih vanjskih suradnika, teško je ne primjetiti da je i prošle godine nastavljena praksa u PIK-u da se na tu stavku izdvaja poprilična svota novaca.

Naspram 480.000 eura evidentiranih pod tom stavkom u 2022. godini, lani je taj trošak iznosio 420.000 eura dok je za troškove promidžbe PIK-ovih proizvoda izdvojeno 236.000 eura.

Dugoročne obveze

U lanjskoj bilanci PIK-a primjetno je nekoliko odstupanja u odnosu na 2022. godinu. Na strani aktive primjetan je porast kratkotrajne imovine koja je s 2,38 milijuna evidentiranih prethodne godine skočila na 5,55 milijuna eura, pri čemu se taj rast naviše odrazio na stavkama potraživanja.

Sa zadnjim danom prošle godine potraživanja od kupaca, naime, iznosila su gotovo 4,4 milijuna eura dok je u 2022. godini na toj stavci bio evidentiran iznos od 1,22 milijuna eura. Na strani pasive uočljivo je smanjenje dugoročnih obveza dok su one kratkoročne, dakle, one koje dospjevaju u idućih godinu dana, povećane. Najvećim dijelom to se odnosi na kredite.

Podsjetimo, početkom prosinca prošle godine uzet je kredit kod Karlovačke banke u iznosu od 3 milijuna eura, a u zalog su stavljene nekretnine na Kukuljanovu koje su preuzete od Plodina. S tim su kreditom, iščitava se iz izvješća revizora, zatvorene ranije obveze koje je PIK uzeo kod Istarske kreditne banke, a pod zalog su tada bile stavljeni pogoni pekare na Vežici.

Kako je taj vežički kompleks prošlo ljeto prešao u vlasništvo Plodina, valjalo je “očistiti” tu nekretninu od tereta. Krajem prošle godine dugoročne obveze PIK-a smanjenje su s 2,48 milijuna eura na nešto iznad 560.000 eura dok se kratkoročne obveze povećale s 3,25 na 4,67 milijuna eura.

U revizorskom izvješću navodi se kako će značajan dio sredstava koje PIK potražuje za prodaju kompleksa pekare na Vežici zatvoriti cesijom do kraja ove godine i na taj bi se način zatvorilo kreditno zaduženje iz prosinca prošle godine.

Nove prodaje nekretnina

Osim kupoprodaje nekretnina s Plodinama koje su preuzele oko 13.500 četvornih metara PIK-ovih pogona na Donjoj Vežici, gdje se još uvijek obavlja pekarska djelatnost, a zauzvrat je PIK postao vlasnikom 10.300 “kvadrata” hale i dvorišta na Kukuljanovu, koje služi za skladištenje i komisioniranje voća i povrća za potrebe Plodina do otvaranja novog logističko-distributivnog centra u toj poduzetničkoj zoni, nekretninski portfelj PIK-a lani je dodatno smanjen prodajom poslovnih prostora u Rešetarima i prodavaonice PIKO 6, iščitava se iz revizorskog izvješća.

Plaće radnicima petina rashoda

Broj zaposlenih u PIK-u lani je nešto povećan i s posljednjim danom prošle godine imali su 182 radnika. Na njihove neto plaće i nadnice lani je izdvojeno 1,72 milijuna eura, dok su ukupni troškovi osoblja, sa svim plaćenim davanjima, bili 2,73 milijuna eura, što znači da u strukturi ukupnih rashoda tvrtke sudjeluju s 19 posto.

Kako doznajemo, u tijeku su pregovori oko kolektivnog ugovora u PIK-u, a sam Pastorčić kaže kako očekuje da bi taj proces mogao biti okončan do kraja ovog mjeseca.

Objava PIK zauvijek zatvorio pogone Paštarije u Krešimirovoj. Što više uopće i proizvode? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (326)Novosti (1191)rijeka (981)Rijeka & Regija (802)