Koristite li ribe kao ješku ili ste skloniji crvima, školjkama i piletini? Evo nekoliko savjeta

novilist - prije 3 mjeseca - link

Među ribama kao ješkama, srdela nedvojbeno zauzima prvo mjesto. Bilo da je koristimo cijelu, polovicu, filetiranu ili pak samo crijeva, većina riba će je rado progutati.

Cijelu je koristimo u driftingu ili kod velikih parangala namijenjenih prvenstveno zubacima, pagrima i ostaloj zubatoj rodbini dok joj ni brancin ne može odoljeti.

Polovicu srdele koristimo pri ribolovu postavom na dnu ili manjim parangalima, dok su fileti i crijeva gotovo nezaobilazna ješka pri lovu cipala, salpi, ušata i bugvi.

Koristimo je svježu i usoljenu. Njezin intenzivan miris je nesumnjivo veliki plus u cijeloj stvari, no njena krhka struktura je gotovo jednako veliki minus, pogotovo pri daljim izbačajima gdje nam može pomoći filo elastico.

Omotavanje takvih niti oko postavljenog fileta će ga učvrstiti u tolikoj mjeri da ćemo se lako moći dobaciti na željenu daljinu, a da ješka ostane na udici.

Odmah uz srdelu stoji i inćun, a do njega i gavun, i jedan i drugi toliko puta kopirani plastičnim imitacijama. Često se koriste i pri ribolovu iglica wagglerom, kad se nadijevaju cijeli na sitne trokuke udice.

Bugva, manula, lužina i šarun, kao uostalom i mnogobrojne druge vrste dovoljno čvrste, hidrodinamične i vidljive, se koriste ili cijele za panulu i drifting, ili filetirane za udičarenje.

Filetiraju se tako da se ribi najprije odstrani glava, a zatim se noktom palca zađe između kičme i rebara i u jednom potezu prođe do repa.

Isti postupak se ponovi i s druge strane kičme i na taj način se dobije filet spojen kožom na leđima.

Počevši od repa, noktom se skida komadić po komadić mesa i nadjeva na udicu.

Ovako pripremljen mamac izvrstan je za ribolov cipala, salpi, špara i ostalih vrsta koje se love plovkom, jer zahtijeva ipak malo nježniju prezentaciju.

Iglica je jedinstvena i za mnoge panulaše nezamjenjiva ješka u ribolovu zubaca i gofa panulom.

U ribolovu postavom na dnu ili na po dna možemo većinu priobalnih ribljih vrsta koristiti kao živi mamac.

A način na koji se ta riba kači varira od ribe do ribe, od lovine do lovine, da i ne spominjemo ribolovce, od kojih svaki tvrdi da je njegov način najbolji i najprokušaniji. Pritom je ipak potrebno voditi prvenstveno računa o tome da ponuđena riba bude što duže živa i da svojim ponašanjem može isprovocirati predatora koji tuda prolazi.

Objava Koristite li ribe kao ješku ili ste skloniji crvima, školjkama i piletini? Evo nekoliko savjeta pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

more (216)ribolov (44)