Opatijski vijećnici prelomili, izgradnja Doma zdravlja počinje do kraja godine

novilist - prije 2 mjeseca - link

Do kraja 2024. godine u Opatiji bi trebala početi još jedna vrlo važna i dugoočekivana investicija – rekonstrukcija stare zgrade opatijskog Doma zdravlja na lokaciji Nova cesta 97 (lokalno znane »zdravstvene stanice«) na gornjoj cesti, te izgradnja nove zgrade odmah uz nju.

Na sjednici opatijskog Gradskog vijeća većinom glasova je donijeta odluka da se Domu zdravlja PGŽ-a koji je investitor izda suglasnost na nenaplatno pravo građenja na 80 godina.

Detalje o samoj investiciji koja je podijelila opatijsku javnost i dio stanovnika, baš kao i dio vijećnika, smatra da je bolje, premda skuplje rješenje bila lokacija koju je zagovarala bivša garnitura vlasti, preko puta groblja u Voloskom, predstavio je projektant Vladi Bralić, a na sjednici su gostovali još i zamjenik ravnatelja Doma zdravlja PGŽ-a Goran Trbojević i uime PGŽ-a Biljana Vučinić Polh.

Najbolje rješenje

Sudeći prema dosadašnjem trudu koji je uložen da bi se došlo do rješenja koje će se na najbolji način uklopiti u urbani prostor grada, i vijećnici i šira opatijska javnost, premda su uslijed brojnih neprikladnih zahvata u prostoru i betonizacije kojoj se Opatija nije uspjela othrvati, skeptični – ipak donekle vjeruju da se tijekom najnovijih radova neće dodatno nagrditi vizura grada.

S druge strane, prema obećanjima nadležnih, konačno će mještani dobiti objedinjenu i suvremenu zdravstvenu zaštitu na jednom mjestu.

Stara zgrada koja će se obnoviti imat će 887 »kvadrata« bruto površine, a novoizgrađena 723 »kvadrata« i projektant je izrazio nadu da će se lijepo uklopiti u prostor.

Dvije će zgrade biti povezane i u njima će se smjestiti sve ono što je opatijskim pacijentima potrebno i zadržati postojeći standard, no sada će se usluge koje su od vitalnog značaja nuditi na jednom mjestu i u suvremenim prostorijama opremljenim modernim uređajima. U zgradi će biti objedinjene i usluge Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Izgradnja parkirališta

Koliko će se uslijed najavljene investicije opteretiti gradski proračun, slijedom onoga što se moglo čuti tijekim jučerašnje rasprave u ovom trenutku još nije poznato, no kako je objasnio gradonačelnik Fernando Kirigin, Grad Opatija je na sebe preuzeo obvezu izgradnje parkirališta u neposrednoj blizini Doma zdravlja, ali i dio troškova same investicije izgradnje i rekonstrukcije Doma zdravlja ako budu veći od 4,2 milijuna eura.

– U najboljoj soluciji će Grad Opatija snositi samo troškove izgradnje parkirališta – bio je optimističan Kirigin, no čula su se i različita mišljenja poput onog nezavisne vijećnice Neve Slani koja je smatrala da se prije donošenja ovakvih, po njezinoj ocjeni ishitrenih rješenja, ipak treba raspolagati konkretnijim brojkama, što građani zaslužuju znati na vrijeme i prije izglasavanja.

Objava Opatijski vijećnici prelomili, izgradnja Doma zdravlja počinje do kraja godine pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (278)Rijeka & Regija (1014)