Dva međunarodna projekta bakarskog zbora Sklad

novilist - prije 1 mjesec - link

Ženski zbor Sklad uspješno provodi dva međunarodna projekta, jedan s Italijom, a drugi sa Slovenijom. Kvalitetu projekata prepoznali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Bakar.

Nastavljajući suradnju započetu projektom »Slovenci koji su gradili hrvatsku kulturnu baštinu – Vilharovim putem« (Po Vilharjevoj poti), koja traje više od dvije godine, Ženski zbor Sklad Bakar ponovo je gostovao u Pivki, gdje se predstavio koncertom u Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer.

– Zanimljivo je i poticajno kroz višegodišnje zajedničke programe oživjeti ime Franje Serafina Vilhara koji je u rodnom kraju ipak ostao u sjeni znamenitog oca, Miroslava Vilhara, ali upoznati i druga imena iz obitelji Vilhar i njihovo glazbeno djelovanje.

Kroz ovaj projekt suradnje upoznali smo Marjetu Marinčič, nasljednicu familije Vilhar, koja je u Zagrebu pronašla originalni glasovir Franje Serafina Vilhara koji će se nakon restauracije dopremiti u Vilharov rodni kraj i tamo izložiti u zavičajnoj zbirci.

Hrvatska tradicija odjekivala je u slovenskom kulturnom krajoliku koji nam je blizak i poznat. Naime, Pivška presihajočih jezera slična su bakarskom jezeru u mjestu Ponikve koje predstavlja jedinstveni krški fenomen pod nazivom »sad ga ima, sad ga nema jezero«, koji je prilično rijedak ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Upravo sličnosti i raznolikosti krškog krajolika Bakra i Pivke bit će predmet novog projekta koji je na pomolu, rekla je predsjednica Kulturno umjetničke udruge Sklad Dunja Vladislović.

Objava Dva međunarodna projekta bakarskog zbora Sklad pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

bakar (35)KUU Sklad Bakar (4)KUU Sklad iz Bakra (4)rijeka (1234)Rijeka & Regija (1226)