Osječki stručnjak dobro zna što danas čeka Vatrene: “Albanci nisu ubojiti, ali su puni samopouzdanja”

novilist - prije 2 mjeseca - link

OSIJEK  U listopadu prošle godine Zoran Zekić se vratio za kormilo Osijeka, ali je u dogovoru s tadašnjim poslodavcem u Partizaniju iz Tirane ostavio svoje pomoćnike Marija Kuića i kondicijskog trenera Marka Matijevića. U međuvremenu Partizani je pronašao trenera, a dvojac se krajem polusezone pridružio šefu u Opus Areni. Zekić je u međuvremenu dobio otkaz u Osijeku, no brzo se snašao, u ponedjeljak je predstavljen kao trener Sarajeva.

Kud Zekić, tu i njegovi ljudi od povjerenja. Poveo je članove svoje ekipe, s kojima je i prethodno surađivao pa će tako na nekadašnjem Koševu, a danas stadionu »Asima Ferhatovića Haseta«, nastaviti raditi sa Želimirom Mešnjakom, koji mu je bio pomoćnik u Osijeku, ali i prethodno u Slaven Belupu, te s vjernim osječkim dvojcem Kuić-Matijević. »Produženi boravak« u Albaniji bio je dovoljan Kuiću da još bolje upozna i albanski nogomet, ali i njihovu reprezentaciju s kojom će se danas Hrvatska sastati u drugom kolu B skupine EURO-a. Doživio je Kuić u Albaniji jesenas i njihov plasman na Europsko prvenstvo što im je tek drugo sudjelovanje na velikim natjecanjima. Albanci su se na EURO plasirali osvajanjem prvoga mjesta u skupini sa Češkom, Poljskom, Moldavijom i Farskim otocima.

– Zasluženo su na EURO-u, iskoristili su nešto slabiju skupinu u kojoj je do finiša Moldavija bila u igri za plasman u Njemačku, što ipak dovoljno govori o kvaliteti reprezentacija u skupini. Naravno da su plasman na EURO euforično proslavili uz vatromet i navijačko slavlje. Inače, oko nogometne reprezentacije u Albaniji vlada velika euforija. Ulaznice za nacionalni stadion planu u roku od sat vremena, da im stadion prima 100 tisuća gledatelja, vjerujem da bi i on bio popunjen. Samo za primjer, htjeli smo u toj završnici kvalifikacija ići gledati utakmicu s Poljskom koju su Albanci dobili s 2:0 i tada uradili veliki korak prema plasmanu na EURO. Mi iz stožera Partizanija, albanskog prvaka, nismo uspjeli doći do ulaznice.

Serie A

Čuo se Kuić s albanskim kolegama nakon njihove prve utakmice u kojoj su poraženi od Italije. Kakvi su im dojmovi?

– Jako su se spremali za tu utakmicu s Italijom jer za albanske nogometaše Italija je postala prava »Meka«. Pogledajte njihovu obranu i vezni red. Okosnicu im čine igrači iz talijanske lige gdje su se naučili taktičkoj disciplini. U talijanskoj ligi, ali i ostalim ligama gdje danas igraju, albanski igrači najviše napreduju. Tu prije svega mislim na čvrstinu i taktičku disciplinu koju su i pokazali protiv Talijana. Unatoč porazu imam dojam da nisu razočarani već suprotno, napunili su se samopouzdanjem, razmišljajući kako im je ova utakmica pokazala da mogu igrati s najboljim europskim momčadima.

U »rosteru« albanske reprezentacije nema igrača iz domaće lige, ali ima nekolicina koja su Kuiću dobro poznata iz HNL-a. Zekić i Kuić radili su s Arberom Hoxhom dok je bio u Slaven Belupu, a prije negoli je otišao u Dinamo. Kuić je bio pomoćnik druge momčadi Osijeka kada je za nju igrao Mirlind Daku. U konkurenciji je još nekoliko HNL-ovaca poput Uzunija ili Cikalleshija. Ono što ih sve krasi je nevjerojatna motoričnost i brzina.

Taktička zrelost

– Genetika sigurno igra ulogu. Pretpostavljam da još kod onih prvih selekcija ostavljaju samo igrače s takvim karakteristikama. Kolega Matijević i ja, kad smo se vratili u Osijek, komentirali smo kako je kod nas sve nekako sporije. U Partizaniju nismo imali sporog igrača, a tako je u većini klubova u ligi. Ono što im nedostaje, a u čemu su naši klubovi i naši igrači u prednosti, jest taktička zrelost i obučenost. Nju dobiju kada odu u inozemne klubove, tamo dobiju taj »upgrade«.

Albanija je naravno daleko od nekog savršenog nogometog stroja.

– Dobra je to reprezentacija, ali moje je mišljenje da nemaju kvalitetu da bi prošli u nokaut-fazu u ovoj našoj jakoj skupini. Bila bi to prava senzacija. Ono što im najveća mana jest ubojitost prema naprijed. Sve to nekako dobro izgleda do dolaska u posljednju trećinu terena, a onda im ipak nedostaje te neke individualne kvalitete, ubojitosti u samoj završnici.

Što onda možemo očekivati u srazu Hrvatska – Albanija? Hrvatska treba bodove…

– Prije svega smatram da je naš poraz od Španjolske previše izražen u odnosu na viđeno. Španjolci su vrlo kvalitetna reprezentacija, iskoristili su našu neuigranost u stoperskoj liniji i za razliku od nas, iskoristili su gotovo sve svoje prilike. Tako da nema dvojbe da je Hrvatska kvalitetnija od Albanije. Vjerujem da Hrvatska danas dobiva utakmicu – zaključio je Mario Kuić, nekadašnji trener u albanskom Partizaniju, a odnedavno pomoćni trener Sarajeva.

Očekuje pobjedu, ali ne uvjerljivu

– Koliko god Albanija bila neugodna, Hrvatska je danas favorit i trebala bi tu ulogu opravdati na terenu. Ono što od Albanije očekujem je da odigra slično kao protiv Italije. Čvrsto i odgovorno u bloku, uz tu fanatičnu borbu i naboj. Ipak, očekujem našu pobjedu, ne baš izraženu velikom razlikom, ali važnu pobjedu koja bi nas ostavila u igri za prolazak u drugi krug EURO-a – najavio je Kuić.

 

Objava Osječki stručnjak dobro zna što danas čeka Vatrene: “Albanci nisu ubojiti, ali su puni samopouzdanja” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Euro 2024. (1306)nogomet (2473)