Croatia Airlines nabavlja 15 novih aviona. Prvi dolazi već ovog ljeta

novilist - prije 3 mjeseca - link

Prvi od ukupno 15 novih zrakoplova Airbus 220 nacionalnom prijevozniku Croatia Airlinesu (CA) bit će isporučen tijekom srpnja, a kao i ostali zrakoplovi, bit će s osvježenim vizualnim izgledom kao dio novog rebrandinga kompanije povodom 35 godina njezina poslovanja, rečeno je u utorak u toj kompaniji.

U Croatia Airlinesu predstavili su novi rebranding, s novim vizualima i logotipom kojeg i dalje čine kvadratići crvene, tamno i svjetlo plave boje, ali više razmaknuti po repu zrakoplova i uz prednji ulaz.

Predsjednik uprave CA Jasmin Bajić i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić na upit Hine kazali su da je ukupna investicija nabave novih 15 zrakoplova do 2027., te obuke pilota i rebrandinga, više od 500 milijuna dolara, a kazali su i da su nedavno posjetili tvornicu Airbus Canada gdje se proizvode ti novi zrakoplovi.

Do kraja 2024. u flotu CA bi trebao stići i drugi Airbus 220, dok će ostali pristizati do 2027. , a svi će imati oko 25 posto manju potrošnju goriva i wi-fi kao novost u ponudi CA.

Razgovara se o interkontinentalnim letovima

“Ova naša 35. godina poslovanja povijesna je jer označava početak obnavljanja cijele flote potpuno novim zrakoplovima. Ono što smo vidjeli u tvornici dobro izgleda i radujemo se jer to znači i razvoj kompanije, nove linije i prihode, kao i njezin dodatni doprinos hrvatskom gospodarstvu i turizmu. Od novih zrakoplova očekujemo veći promet, a od rebrandinga veću vidljivost naše flote”, poručio je Bajić.

I Mihotić je kazao da će novi zrakoplovi u floti CA otvoriti mnoge nove mogućnosti. “S novim zrakoplovima otvara se prilika i za interkontinentalne letove, o čemu također razgovaramo”, najavio je Mihotić.

Direktor komercijalnih poslova CA Slaven Žabo i kompanijska dizajnerica, koja je radila i prošle i sadašnji rebranding Ivana Ivanković istaknuli su da je to bilo potrebno zbog tržišta, novih trendova i bolje prepoznatljivosti, dodajući da će putnike u novim zrakoplovima dočekati i šira sjedala, više prostora za prtljagu, punjači mobilnih uređaja i novi jastučići, plavi s logotipom kvadratića.

Ivanković je podsjetila da se CA od osnivanja vizualno rebrandirala 1997., 2004. i 2019. te sada 2024., no nikad radikalno, uvijek zadržavajući kvadratiće, koji su prepoznatljivi za Hrvatsku i dio su njezinog naslijeđa.

Zaposleno 20 novih pilota

Zbog novih zrakoplova i većeg prometa, s više linija ove godine, CA je, po riječima direktora prometa CA, ujedno i šefa pilota Davora Mišića, u 2023. i do sada u 2024. zaposlila 20 novih pilota, od kojih su neki na obuci za nove Airbusove 220.

“Za prvi avion koji nam treba stići u srpnju, i vjerojatno i poletjeti na prvi let u drugoj polovici srpnja, obučavamo pet posada s deset pilota. S obzirom da su naši piloti i do sada letjeli na Airbusevima, vjerujemo da će biti uspješni i na novima”, kazao je Za Hinu Mišić.

U CA vjeruju i da će s novim linijama, novim zrakoplovom i dobrom potražnjom ove godine premašiti lanjske brojke od više od 1,7 milijuna prevezenih putnika.

Objava Croatia Airlines nabavlja 15 novih aviona. Prvi dolazi već ovog ljeta pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

croatia airlines (23)Hrvatska (4108)