Počasnim građanima Delnica bit će proglašeni Vilim Smiljanić i Tomislav Dušević

novilist - prije 1 mjesec - link

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Delnica koja će povodom Dana Grada i Župe Delnice biti održana 24. lipnja počasnim građaninom Grada Delnica bit će proglašeni Vilim Smiljanić i Tomislav Dušević, izvršitelji oporuke Janet Majnarich koja je Delnicama oporučno ostavila znatna sredstva od kojih je dio već iskorišten na brojnim područjima života, a Smiljanić i Dušević kao njeni izvršitelji, počasnim građanima postat će stoga jer su, piše u obrazloženju, “svojim radom dali izvanredan doprinos napretku i ugledu Grada Delnica te promicanju društvenih i tradicijskih vrijednosti”.

Nagrada za životno djelo i godišnje nagrade

Nagradu za životno djelo dobit će bivši gradonačelnik Delnica Ivica Knežević koji je u dva mandata uspješno vodio grad, a nagradu će primiti za “duboko poštovanje i neizmjernu ljubav prema Gradu Delnicama iskazane kroz donacije, volonterski rad i aktivnosti u zajednici”.

Godišnju nagradu dobit će za uspjehe u sanjkanju na prirodnim stazama i promociju Delnica Patricija Urbanc, a Povelje Grada Delnica dobit će udruge i institucije koje ove godine slave okruglu obljetnicu rada i postojanja – Gradska knjižnica Janet Majnarich (150 godina), Srednja škola Delnice (100), KUD Delnice (50), HNK Goranin (30), Ski savez PGŽ (30), Udruga Kupa (20) Etno udruga “Prepelin’c” (20) te Privatni šumovlasnici Gorskog kotara (20).

Disonantni tonovi

Prijedloge Komisije vijećnici su u najvećem broju slučajeva prihvatili jednoglasno, ali je bilo i disonatnih tonova i drugačijih razmišljanja do kojih najvjerojatnije dolazi, kako je to u jednom trenutku napomenuo vijećnik HSŠ-a Ivica Piškor, stoga što kriteriji nisu dovoljno jasni pa se stječe dojam da se nagrade dijele kapom i šakom čime se gubi sam kredibilitet nagrade, automatski i Grada Delnica – rekao je Piškor.

On je i potaknuo raspravu o nagradama upitavši koliko istine ima u tvrdnjama da je prijedlog Patricije Urbanc za godišnju nagradu Grada Delnica posljedica raznih pritisaka na predlagatelja.

Priključio mu se u raspravi najprije nezavisni Davorin Klobučar po kojem bi trebalo napraviti jasnu razliku između nagrada za sportske i ostale uspjehe.

– Patricija Urbanc je potpuno zasluženo dobila dva priznaja Sportske zajednice Grada Delnica, ali ne vidim da je napravila nešto posebno van sporta zbog čega bi zaslužila ovu nagradu – rekao je Klobučar.

Na pitanje o eventualnim pritiscima pri kandidaturi odgovorio je pravnik Tomislav Mrle rekavši kako to pitanje treba postaviti predlagatelju, a to je Sportska zajednica Grada Delnica. Ivica Knežević istaknuo je kako je formalno-pravno s tom kandidaturom sve u redu i ne postoje zapreke da se i sportaši ne kandidiraju za godišnju nagradu.

Zadovoljila sve kriterije

Gradonačelnica Katarina Mihelčić rekla je da bi zaista možda trebalo analizirati kriterije, ali po njoj kandidatura Urbančeve koja je šest puta proglašena sportašicom Delnica nije upitna, a isto tako u budućnosti se mogu kandidirati i drugi sportaši.

– Mi smo ove godine imali četiri kandidature za godišnju nagradu, a jedina koja je zadovoljila sve kriterije bila je baš ta Patrcije Urbanc – rekla je gradonačelnica, a predsjednica Gradskog vijeća Ivana Pećnik Kastner dodala je kako se oni koji su se neuspješno kandidirali ove godine, mogu to učiniti i naredne.

Dojam nakon svega je da bi kriterije zaista trebalo analizirati jer ovakvi sukobi vode ka obezvrijeđivanju značaja bilo koje nagrade Grada Delnica.

Vidi se to i iz činjenice da će među nagrađenima biti nezadovoljnih. Jer, HNK “Goranin” osnovan je 1931. godine, a dobit će nagradu za “za 30 godina aktivnog djelovanja i uspješnog rada” jer je od 1994. godine registriran kao udruga.

Stariji od pedest godina, za koliko će dobiti nagradu, navodno je i KUD Delnice… u svakom slučaju očigledno je kako i dodjeli i kandidaturi ovih nagrada treba posvetiti više pažnje.

Objava Počasnim građanima Delnica bit će proglašeni Vilim Smiljanić i Tomislav Dušević pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Delnice (53)Gorski Kotar (182)Rijeka & Regija (1212)