Veliki jubilej: Vlak dočekan u Fužinama kao i onaj prije točno 150 godina

novilist - prije 1 mjesec - link

 

FUŽINE  Na tvrdom fužinarskom kajkavskom narječju, baš kako i treba, u nedjelju je stotinjak gostiju pristiglih vlakom iz Rijeke do željezničke postaje Fužine »pozdraviu« Zoran Blažević, predsjednik Puhačkog orkestra Fužine, koji je sjajnom interpretacijom pjesme »Fužina je moja harmonika« znanog hrvatskog pjesnika Franje Švoba dočekao goste iz Rijeke, Hrvatskog primorja i Istre koji su rado pristali na vožnju u posebnom, za ovu priliku u vozni red uključenom, turističkom vlaku koji je, baš poput onog davnog koji je to učinio 1874. godine, u Fužine prispio nešto poslije podneva.

Pred starom pivarnom upriličena je scenska igra sa simpatičnim osvrtom na turizam u Fužinama / Snimio M. KRMPOTIĆ

Stotinjak putnika

Ulazak tog HŽ-ovog vlaka u Fužine značio je i početak fešte obilježavanja punih 150 godina turizma u Fužinama, a ovaj lijepi retrovlak na fužinarskoj su »stanici« dočekali ne samo članovi i članice Puhačkog orkestra Fužine, već i učenice fužinske Osnovne škole »Ivanka Trohar« (Mia Miloš, Marta Kozelički i Dora Štimac) koje su im pročitale pjesme na narječjima ovog kraja, kao i članice Društva Naša djeca Fužine te udruge »Dr. Franjo Rački« koje su osigurale slastice dobrodošlice. Iz vlaka je, pak, izašlo stotinjak putnika među kojima su bili Fužinama već dva desetljeća vjerni polaznici Dječjeg vrtića Crvenkapica iz Poreča, izletnici iz Rijeke i Primorja te kostimirani glumci iz HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke, odnosno u prekrasne haljine nekih davnih dana obučene žene i djevojke iz KUD-a Frankopan iz Severina na Kupi.

Drage goste dočekali su članovi Puhačkog orkestra Fužine / Snimio M. KRMPOTIĆ

Šušur na željezničkoj postaji nakon pozdravnih riječi polako se potom prenio u središte Fužina pri čemu se od »stanice« do Centra išlo pješke po staroj turističkoj stazi, a jedino su »visoka gospoda« iz Rijeke imala privilegij da ih do središta mjesta u kočiji prevezu legendarni Ujo i njegov Lisac. U Fužinama je potom pred zgradom stare pivarne upriličen duhovit igrokaz kojeg je osmislio prvak drame riječkog kazališta Denis Brižić i u kojem su sudjelovali Anamarija Brđanović, Mario Jovev, Mirko Soldano i Edi Čelić koji su na nekoliko jezika (njemački, talijanski, hrvatski) i narječja (kajkavski, čakavski) kroz priču o muškarcima (pre)zgodnoj fužinskoj gostioničarki progovorili o ljepotama i zanimljivostima ovog planinskog zaleđa Kvarnera. Nakon igrokaza uslijedila je fešta pod branom koju je vodio »domaći čovik« Joso Krmpotić.

David Bregovac, načelnik općine Fužine, zahvalio je svima koji su dali doprinos u obilježavanju ove značajne obljetnice kojom se Fužine još jednom potvrđuju kao jedna od najbitnijih turističkih sredina kontinentalne Hrvatske.

Ljetna druženja

– Vjerujem ne samo da smo dostojno obilježili stoljeće i pol turizma u Fužinama, već možda i postavili temelje da zaživi jedna ovakva retropriredba kojom se moguće prisjećati turističke prošlosti ovog dijela Gorskog kotara. Uz ovo današnje, druženja tijekom ljeta još planiramo krajem srpnja i Rock pod branom s nastupom pet domaćih rock grupa, a za kraj ljeta u Liču će biti održan Medun Fest koji se pretvara u sve posjećeniju i zanimljiviju priredbu. Planirali smo mi i više, ali zbog objektivnih okolnosti, ponajprije rasta cijena organizacije i manifestacija, ali i nerazumijevanja nekih vijećnika vezanih uz ulaganja u manifestacije, ostat ćemo na znatno manjem broju zbivanja od planiranih.

Otprilike ovako je u Fužinama na željezničkoj postaji izgledalo i 1874. godine… / Snimio M. KRMPOTIĆ

Koliko priredbe donose, možda najbolje govori krajem prošle godine organiziran Advent u Fužinama, za što smo izdvojili oko 80.000 eura. Zbog zbilja loših vremenskih prilika posjet nije bio na razini naših očekivanja, ali je zato broj noćenja baš u tom razdoblju porastao za itekako velikih 25 posto u odnosu na prethodnu godinu! Vjerujem da je to i zbog tih naših priredaba pa je jasno da ponuda tih raznovrsnih sadržaja ima smisla. Nažalost, razumijevanja za organizaciju u samom mjestu baš i nema. Primjerice, mi smo Općinskom vijeću predlagali rast poreza po krevetu s 45 na 50 eura, čime bismo došli do 100.000 eura koje bismo, logično, uložili u organizaciju priredaba. Nažalost, za razliku od ostalih goranskih sredina koje su turistički nerazvijenije, kod nas takvog razumijevanja nije bilo pa će, shodno tome, biti i manje priredaba – zaključio je načelnik Bregovac.

Starosušički doprinos goranskim retrodruženjima / Snimio M. KRMPOTIĆ

 

Objava Veliki jubilej: Vlak dočekan u Fužinama kao i onaj prije točno 150 godina pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Fužine (24)Gorski Kotar (183)obljetnica (27)turizam (228)vlak (23)