Pričali smo s autoricom prve hrvatske mobilne aplikacije za upoznavanje slobodnih katolika: ‘Doživjela sam Božji poziv…’

novilist - prije 3 mjeseca - link

Prva hrvatska aplikacija za upoznavanje slobodnih katolika – Holydate oduševila je brojne korisnike koji su je već u prva 24 sata od lansiranja preuzeli. U prvih nekoliko dana tako je preuzeta više tisuća puta, a danas je u samom vrhu preuzimanja u Hrvatskoj.

Ova aplikacija namijenjena je svima koji žive katoličku vjeru, nemaju sklopljen sakrament ženidbe te žele hodanje sa svrhom koje vodi u sakrament braka. Cilj je aplikacije olakšati upoznavanje i prvi kontakt osobama koje žele zasnovati obitelj, a sudeći prema odazivu, ova aplikacija će uskoro spojiti mnoge.

– Reakcije korisnika su pozitivne, ljudima se sviđa, jednostavna je za korištenje, modernog dizajna i već se naveliko osobe dopisuju i dogovaraju kave. Što nas posebno veseli jer zapravo vidimo kolika je potreba bila na tržištu za nekom takvom aplikacijom – kaže odazivom i prvim dojmovima zadovoljna Ivana Matković, osnivačica aplikacije Holydate. Naime, Ivana je kroz molitvu i razmatranje doživjela Božji poziv da pokrene mobilnu dating aplikaciju za katolike te druženja uživo – što je i napravila još prije tri godine.

U dobroj vjeri…

Prije tri godine kreirana je Facebook grupa Holydate, koja sada broji više od 4.400 članova, a do sada je održano preko 80 susreta uživo, od hodočašća, ljetovanja, partyja, izleta, speed dateova i ostalih događanja. Plod tih druženja je devet brakova, dvije bebe te mnogo veza koje danas idu prema braku, što je samo po sebi golem uspjeh za projekt koji u početku možda to i nije nagovještavao.

Uostalom, Ivana Matković također je svog supruga upoznala baš na jednom od Holydate druženja, stoga i iz vlastitog iskustva preporučuje svim slobodnim katolicima i aktualne prijave za nadolazeće Holydate ljetovanje koje će se održati u tri termina u Splitu. Prva dva termina krajem srpnja su za dob do 45 godina, a treći termin u kolovozu za dob od 40 godina i više.

– Organiziranim susretima uživo želimo potaknuti korisnike da izađu, druže se i upoznaju u realnom životu, dok je cilj aplikacije da ona bude prvi kontakt i mjesto gdje će uz mogućnost virtualnog upoznavanja osobe dobivati i obavijesti o svim organiziranim susretima uživo. Tako su najveća razlika naspram ostalih dating aplikacija mogućnost i nastavak druženja na našim susretima na kojima potičemo sve da izađu te se upoznaju uživo. Susreti se trenutno održavaju u Zagrebu, ali planiramo ih proširiti i na druge gradove u Hrvatskoj te za različite dobne skupine – kaže Ivana.

Da je upravo takvo nešto nedostajalo na našem tržištu pokazuju brojke preuzimanja koje svakog dana rastu, ali i reakcije ljudi koji im se javljaju.

– Iznimno nas veseli da je ideja o mobilnoj aplikaciji konačno postala finalni proizvod i da nakon više od tri godine planiranja, dizajniranja, programiranja, izrade i testiranja aplikaciju možemo plasirati u javnost. Prvo sam krenula s organizacijom događanja, a paralelno sam istraživala tržište za aplikaciju: skupljala informacije, ponude programera, razlučivala koji oblik financiranja odabrati, osmišljavala koncept, funkcionalnost i sl. Radi se o velikom projektu za čiju je izvedbu trebalo puno vremena, samo programiranje trajalo je 10 mjeseci. Također, u tom sam se razdoblju i udala, doživjela prvu trudnoću i rođenje djeteta, što je također usporilo projekt. Bogu hvala na mom suprugu, koji mi je velika podrška i pomoć te zajedno sa mnom sudjeluje u realizaciji cijelog projekta – zaključuje Ivana Matković.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje, nudi besplatno kreiranje profila, listanje drugih profila, lajkanje i ako je obostrano i dođe do spoja, osobe se mogu dopisivati u chatu. Dodatne funkcionalnosti koje se mogu koristiti uz plus ili premium pretplatu su: odgovori na 30 »Bolje me upoznaj« pitanja, vidi kome se sviđam, superlajk i poruka uz superlajk. Superlajk je funkcionalnost koja omogućava da profil iskoči prvi simpatiji na listi s oznakom zvjezdice.

Aplikacija funkcionira tako da se korisnici ulogiraju s mailom, verificiraju mail te unose svoje osnovne podatke, ime, godine, grad i sl., dvije fotografije te potvrđuju svoju autentičnost jednom selfi fotografijom koja je vidljiva samo adminima za verifikaciju profila. Zatim korisnici imaju mogućnost odgovaranja na 30 pitanja i mogu početi s listanjem. Postoji filtar s osam kriterija za pretraživanje, a aplikacija ne koristi lokaciju uređaja, tako da se može izabrati grad koji se želi pretražiti.

Koliko je vjera važna u svakodnevici korištenja ove aplikacije govori i jedna od specifičnosti Holydatea, a to je da svaki dan Anđeo Gospodnji potiče na molitvu tako da se u aplikaciji u 6 sati, u podne i 18 sati pojavi oznaka: Pozdravi Gospi!

Praktične koristi

Inače, postoje dva uvjeta za korištenje aplikacije – jedan je da je osoba punoljetna, a drugi da nema sakrament ženidbe. Holydate aplikacija razlikuje se od ostalih dating aplikacija samim time što je namijenjena upravo za osobe koje žive sakramentalno, teže svrhovitom upoznavanju i hodanju koje za cilj ima sakrament ženidbe. Filtrima korisnici mogu jednostavno i brzo odabrati osobe po svojim preferencijama, svaki profil se ručno autorizira od admina, tako da nema prostora za lažne profile.

– Vjerujemo da je aplikacija odlična za povezivanje i početak upoznavanja gdje korisnici imaju mogućnost prije odluke o susretu uživo saznati više o osobi s kojom komuniciraju. Pitanja su osmišljena da govore o stavovima i svjetonazorima korisnika, o ključnim pitanjima i vjerskim navikama, primjerice koliko često netko moli, ide na svetu misu, do toga ima li kućnog ljubimca i živi li s roditeljima ili sam. Također su obuhvaćena i dublja pitanja, pa se tu može saznati ponešto i o temperamentu i osobnosti, kao i želi li tko hodati u čistoći ili ne želi – dodaje Ivana Matković.

Sve u svemu, ponovimo još jednom, primarni cilj aplikacije je omogućiti praktičnim vjernicima koji žive sakramentalno da mogu brzo i jednostavno upoznati mladiće i djevojke u svome gradu koji također čeznu za brakom i obitelji gdje će njegovati katoličke vrijednosti, zajedno se moliti i odgajati djecu u duhu Božjem.

– Možemo zaključiti da je Holydate doista više od aplikacije, to je mjesto gdje se osobe povezuju s Bogom i jedni s drugima, rastu u vjeri i krepostima, poboljšavaju svoju kvalitetu života… od usamljenosti do radosnog iščekivanja bračne ljubavi u zajedništvu s drugima. Razlikuje se po susretima uživo – hodočašćima i duhovnim obnovama, izletima… a osnovna razlika u samoj aplikaciji je i 30 »Bolje me upoznaj« pitanja kojs daju detaljan uvid u naravni i duhovni život osobe koju želimo upoznati. Tako da ovdje fotografije nisu osnovni kriterij selekcije za upoznavanje, nego kako osoba živi i koje su joj navike, ciljevi, stavovi o bitnim pitanjima – naglasila je Ivana Matković, osnivačica aplikacije.

Demografski poticaj

Poznato je da brojne zapadne zemlje imaju problem s brojem samaca, sve kasnijim iseljavanjem iz roditeljskog doma, a s druge strane oni na svojim leđima osjećaju teret srama i stigmatizacije. Ako zbog raznih razloga i okolnosti do određene dobi nisu uspjeli pronaći ljubav i osobu s kojom bi zasnovali obitelj, društvo i okolina često vrše pritisak na njih i osuđuju ih, što im ne pomaže, već dodatno povećava teret.

– Još je jedan veliki problem što samci često nemaju priliku, način ili mjesto gdje bi mogli upoznati nove slobodne ljude sličnih godina i svjetonazora. Nakon završenog fakulteta i zapošljavanja mnogi prestanu izlaziti, što može dovesti do toga da prođe i godina ili dvije a da ne upoznaju nikog novog. Ako se krećemo samo između posla, kuće i crkve, bez dodatnog truda u području upoznavanja novih ljudi, godine brzo prolaze. Upravo smo zato pokrenuli projekt druženja i ovu aplikaciju – ispričala nam je Ivana Matković.

Uzimajući sve okolnosti u obzir, izazove vremena u kakvom živimo, napose demografske probleme, dating aplikacije sve su veći odabir mnogih koji traže ljubav, a s druge strane i onih koji znaju što žele i koje su im važne temelje vrijednosti.

– Ono što nas posebno veseli činjenica je da Holydate može biti koristan hrvatskim iseljenicima i svim mladima koji rade i žive u inozemstvu, omogućujući im da brzo i jednostavno upoznaju Hrvata ili Hrvaticu u svom okruženju ili u gradu/državi koja ih zanima, za kraj je dodala Ivana Matković.

 

 

Objava Pričali smo s autoricom prve hrvatske mobilne aplikacije za upoznavanje slobodnih katolika: ‘Doživjela sam Božji poziv…’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (4105)