Doživljaj za sjećanje. U sedam metara mora panulom nasukao brancina od 10,40 kilograma

novilist - prije 1 mjesec - link

Iz Sukošana kraj Zadra nam se javio Perica Brkić koji je panulom uspio nasukati pravi trofej. Premda je riba velika Perica je sve odradio jako brzo.

Evo kako je to bilo:

– Toga je dana bilo jugo tako da se nije moglo daleko izaći. Valovito more je izgledalo poprilično negostoljubivo a budući da je brodić imao smo tri metra odlučio sam propanulati po Sukošanskoj vali – priča nam Perica.

– Panulam iz ruke, a sistem je jednostavan. Osnova je 0,90 milimetara i koristim olovo čuvar od 200 grama. Dužina fluorokarbonskog Seaguar FXR predveza je 3 metra, a debljina 0,70 milimetara. Udica je  5/0 i jedna manja klizna.

Ako panulam po dubljem onda koristim olovo čuvar i do 600 grama težine. – nastavlja Perica.

– Za ješku sam koristio malog cipla iz vrše.

A sve se odigralo jako brzo, možda samo tri minute nakon što sam panulu spustio u more.

Riba je zagrizla ali je otpor bio nekako tup, bez divljanja tako da sam u prvi tren pomislio da je s druge strane pas, ali sam brzo shvatio da je na panuli oveći brancin.

A tu je dubina mala, oko sedam metara tako da je borba bila kratka. I kad sam brancina dovukao do broda kukom sam odradio prihvat.

Budući da radim u ribogojilištu na Vrgadi, brancin mi nije toliko zanimljiv, premda se ovakvi od 10,40 kilograma i ne viđaju baš svakoga dana.

A zadnji veliki brancin kojeg sam digao 2016. godine je bio težak 9 kilograma, ali je taj ulovljen na parangal što je unatoč veličini puno manji gušt od ribe ulovljene panulom – ispričao nam je Perica Brkić.

Objava Doživljaj za sjećanje. U sedam metara mora panulom nasukao brancina od 10,40 kilograma pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

more (201)ribolov (42)Zadar (63)