Predstavljene dvije iznimno obimne knjige posvećene krčkoj flori

novilist - prije 1 mjesec - link

U interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak u Malinskoj održano je predstavljanje dviju zanimljivih, sadržajnih te iznimno obimnih knjiga austrijskog znanstvenika, biologa odnosno botaničara, Waltera K. Rottensteinera.

Radovi “Die planzenwelt der Insel Krk” (Svijet flore otoka Krka) i “Exkursionflora fur die Insel Krk” (Izletnička flora Krka), svojevrsne biološke odnosno botaničarske enciklopedije spomenutog kvarnerskog otoka napisane su na njemačkom jeziku, a nastale su kao rezultat višedesetljenog rada odnosno znanstvenih istraživanja koje je taj austrijski znanstvenik, istinski zaljubljenik u Krk i njegovu bioraznolikost, ondje provodio.

Otok Krk krasi njegova posebno bogata flora, s više od 1.800 vrsta cvjetnica, paprati, mahovina, algi, lišajeva i gljiva. Flori otoka posvećena je i nedavno objavljena, u Malinskoj sad također predstavljena knjiga koju je uredio Walter K. Rottensteiner, a koju je zajedno s njim napisalo više od stotinu koautora.

Tijekom predstavljanja knjige Walter K. Rottensteiner prezentirao je bogato ilustrirani svezak koji, kako doznajemo, sadrži identifikacijske ključeve za sve paprati i cvjetnice na otoku, uključujući kultivirane i divlje biljne vrste.

Knjigu od čak 1.450 stranica na kojima je kroz ključeve za botaničarsku determinaciju predstavljeno 1,8 tisuća vrsti biljaka otoka dopunjuje njenih više od 3,6 tisuća ilustracija i fotografija, a izdanje zaokružuju prilozi o tematici vegetacije kao i zaštite prirode.

Ona druga, u ovoj prilici također prezentirana knjiga “Exkursionflora fur die Insel Krk” također opisuje 1,8 tisuća vrsta “krčkih” biljaka, ali u formi dnevnika botaničara s njihovih ekskurzija po otoku Krku. Rad je, doznali smo, sukreiralo njegovih 56 autora iz cijele Europe, zaljubljenika u otok Krk i njegovu floru.

Osim samog autora, o knjigama je na predstavljanju govorio i dr.sc. Petar Vrgoč, diplomirani inženjer šumarstva, otočanima dobro poznat po svome rasadničarstvu, odnosno rasadniku lociranom pored Malinske.

Objava Predstavljene dvije iznimno obimne knjige posvećene krčkoj flori pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

krk (143)Otoci (245)Rijeka & Regija (1212)