Kreativna platforma „Ponta Lopud“ s tri kulturna programa

novilist - prije 1 mjesec - link

Kreativna platforma „Ponta Lopud“ ovog ljeta na elafitskom otoku Lopudu kod Dubrovnika donosi tri kulturna programa za ljubitelje filma, glazbe i književnosti, najavili su organizatori.

Prvi događaj, “Ponta Lopud ljetne projekcije” održat će se od 27. do 29. lipnja. Uz večernje filmske projekcije, u dnevnom dijelu festivala nagrađivani filmaši iz regije i svijeta će održati tematske radionice za mlade filmaše iz područja filmske glazbe, montaže, pisanja scenarija te glume i komunikacije na setu.

Na Lopud dolazi hrvatsko- američka montažerka glazbe Suzana Perić, koja će održati radionicu u važnosti i procesu stvaranja glazbe za film. Perić je članica Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, New York Women in Film, članica žirija za nagradu Oscar za studentske filmove, te dvostruka dobitnica nagrade Golden Reel za izvanredno postignuće u montaži zvuka za filmove „Gospodar prstenova: Prstenova družina“ 2002. i „Jane“ 2018.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Perić je, između ostaloga, radila i na Oskarom nagrađenim filmovima „Kad jaganjci utihnu“ (1991.), „Pijanist“ (2002.) i „Barbie“ (2023.).

Radionicu „Scenarij i kako ga napisati“ održat će nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Rajko Grlić, i to na primjeru vlastitog filma „Ustav Republike Hrvatske“ (2016.). Zlatnom palmom u Cannesu nagrađeni dvojac, redatelj Nebojša Slijepčević i producent Danijel Pek, nakon projekcije pobjedničkog filma „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, sa sudionicima će razgovarati o izazovima stvaranja filmova danas.

Radionicu o važnosti i načinima uspostavljanja uspješne suradnje između glumca i redatelja na setu održat će dubrovački kazališni i filmski glumac Nikša Kušelj te srbijanski scenarist i redatelj Pavle Vučković, inače dvostruki slavljenik na Filmskom festivalu u Cannesu.

Peterostruki dobitnik Zlatnih arena u Puli, hrvatski montažer Tomislav Pavlic, čiji su filmovi i serije koje je montirao nagrađivani i na festivalima u Cannesu, Berlinu, Sarajevu, Tallinu, Moskvi, Torontu i brojnim drugima, sa Suzanom Perić održat će posljednjeg dana programa radionicu o montaži kroz slike i note.

„Osim odabranog večernjeg programa za sve posjetitelje, važna je i edukativna dimenzija koju Ponta Lopud ljetne projekcije nude. Mladi filmaši će na radionicama iz prve ruke imati priliku naučiti sve o procesima koji dovode do stvaranja filmskih uspješnica te vidjeti primjenu stečenih znanja na večernjim projekcijama istog dana”, istaknula je osnivačica Ponta Lopud kreativne platforme Tilda Grossel Bogdanović.

U sklopu platforme održat će se i “Ponta Lopud jazz festival”, od 28. do 31. kolovoza, te novi festival, “Ponta Lopud book bridge”, od 27. do 29. rujna.

Objava Kreativna platforma „Ponta Lopud“ s tri kulturna programa pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Kultura (830)Ostalo (130)