Kornićari Feštom od presnaci ukazali na značaj lokalne gastronomske baštine

novilist - prije 1 mjesec - link

Kornićari su i ove godine, po već devetnaesti puta, prigodnom i sad već tradicionalnom Feštom od presnaci ukazali na vrijednost i značaj lokalne gastronomske baštine, u ovom slučaju posebice one “slatke”, temeljene na izvrsnome domaćem siru po kojemu je to mjesto u susjedstvu grada Krka nadaleko poznato.

Stoga i ne čudi da u nakani slavljenja, prezentiranja ali i promoviranja te tradicijske slastice, delicije koja je s razlogom postala sastvnicom jelovnika značajnog broja otočnih restorana i drugih ugostiteljskih objekata, žitelje tog slikovitog krčkog mjesta nije omela niti činjenica što se Fešta poklopila s premijernim nastupom Vatrenih na Europskom prvenstvu koje je upravo startalo u Njemačkoj.

Na kornićarskoj Placi tako su i ovog puta bili razmješteni štandovi na kojima su domaćice iz tog otočnog mjesta, jednako kao i okolnih mu naselja, izložile i posjetiteljima na kušanje besplatno ponudile svoje najbolje presnace.

Osim onih “pravih”, kornićarskih, posjetitelji Fešte od presnaca kušati su mogli i slične sirne delicije iz drugih dijelova naše regije.

I ove su godine ondje tako bila predstavljena i na guštanje ponuđena tradicijska jela iz Bribira i Dražica.

– Naime, osim naše domaće slastice od ovčjeg sira, naziv “presnac” oduvijek nose i brojna druga slatka ali i slana jela, predstavio je Damir Kremenić, čelnik Katedre Čakavskog sabora Kornić koja ujedno potpisuje i organizaciju te priredbe.

Na fešti su prezentirani bili i “glagoljaški medenjaci”, kao i jedan od novih krčkih suvenira – sapun u obliku presnaca, izrađen od smilja i ovčjeg loja. Svojim su nastupima ovu manifestaciju uveličale i članice i članovi Kulturnog društva Kornić te Hrvatskog kulturnog društva Braće Radić iz Zagreba.

Treba reći i da su ovu od sladokusaca redovito odlično posjećenu manifestaciju svojim potporama pomogli i predstavnici Mjesnog odbora Kornić kao i Turističke zajednice Grada Krka.

Objava Kornićari Feštom od presnaci ukazali na značaj lokalne gastronomske baštine pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Otoci (245)Rijeka & Regija (1212)