Na lovranskoj fešti štrudli i pite od trešanja – pet eura po komadu

novilist - prije 1 mjesec - link

Fešta uz veli štrudel od trešanja, održana i ove godine u sklopu tradicionalne lipanjske manifestacije Dani črešanj va Lovrane, u organizaciji Turističke zajednice općine Lovran, okupila je na lovranskom Trgu slobode brojne posjetitelje, među kojima i znatan broj turista.

Na subotnjoj fešti posvećenoj trešnji, uz gastronomsku, glazbenu i kulturnu ponudu posjetitelji su imali priliku, kao i prethodnih godina, besplatno kušati i desetometarski štrudel od trešanja, koji su pripremile slastičarke Hotela Excelsior, ali i sa sobom ponijeti kući ponešto od preostale ponude slastica od trešanja.

Uz pekmeze i džemove te likere, u ponudi su bile i štrudli i pite od trešanja, koje su se, unatoč tome što su bile primamljive, sočne, velike i bogato punjene trešnjama, nudile po cijeni od pet eura po komadu. Nažalost, izostala je veća ponuda svježih trešanja – kažu domaći ljudi da je urod bio slabiji nego prijašnjih godina.

– Dani črešanj va Lovrane tradicionalna je lipanjska manifestacija koja se u našem gradu održava već dvadeset i tri godine. Tijekom lipnja u Lovranu se mogu kušati razne slastice od trešanja, a na današnjoj modernoj kulinarskoj sceni nije strano ni sjedinjavanje slatko-slanih okusa, pa se okus te voćke može pronaći u raznim kombinacijama, u većini naših restorana.

Trešnja je stoljećima bila jedan od glavnih izvoznih aduta Lovrana, a lovranske su trešnje – ili črešnje, bile poznate po svojoj kvaliteti, veličini i okusu. Ovom manifestacijom slavimo sortu brtošinka, koju smo uspjeli uzgojiti na terasama u zaleđu Lovrana, ali i niže, prema moru.

Foto Marko Gracin

Dani črešanj va Lovrane održavaju se tijekom cijelog lipnja, a to je, uz Feštu od šparoga u travnju, Marunadu u listopadu, kao i Svjetlarnu u studenom ili karneval početkom godine, jedna od manifestacija kojom želimo u naš grad privući goste i tijekom predsezone i postsezone, rekla je direktorica Turističke zajednice Lovran Zvijezdana Klobučar Filčić, dodajući kako je predsezona u Lovranu krenula jako dobro, nastavljajući tako trend od lani.

U sklopu današnjeg programa, organizirana je i vođena gastro i glazbena tura Starim gradom Lovrana, koncert puhačkog orkestra iz Italije La Beneficenza Sassuolo i KUD-a Lovor iz Lovrana, a posjetitelji su na videozidu imali priliku pratiti nogometnu utakmicu između Hrvatske i Španjolske. U večernjim satima održan je live music nastup Coffee Shop Acoustic.

Objava Na lovranskoj fešti štrudli i pite od trešanja – pet eura po komadu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

lovran (23)Opatija (303)Rijeka & Regija (1212)