Pola stoljeća Brune Paladina: “Nepodnošljiva lakoća objedinjavanja zanatskog majstorstva i kreativnosti”

novilist - prije 3 mjeseca - link

 

OPATIJA »Pola stoljeća Brune Paladina« naziv je nove izložbe koja je uz velik odaziv posjetitelja otvorena u petak u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji u organizaciji ustanove Festival Opatija. Bruno Paladin rođen 1951. u Rijeci jedan je od najpriznatijih živućih slikara ovdašnjih prostora koji je izlagao na više od 70 samostalnih i na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Europi, SAD-u, Kini i šire. To što je upravo Opatiju odabrao kako bi u njoj obilježio prvih pedeset godina umjetničkog stvaralaštva, za ovaj je grad velika čast, a doista impresivnu izložbu može se pogledati u idućih mjesec dana, do 14. srpnja, uz slobodan ulaz.

– Dovoljno je samo posjetiti Paladinov atelje i osjetiti širinu zanimanja, umjetničkih tehnika i medija, koji istovremeno uzajamno opstoje i stvaraju cjelovit kreativan prostor. Bruno Paladin iskazuje rijetku sposobnost, gotovo »nepodnošljivu lakoću« objedinjavanja zanatskog majstorstva i kreativnosti, naveo je kustos izložbe Ervin Dubrović.

Bruno Paladin obilježava pedeset godina stvaralaštva / Foto NIKOLA BLAGOJEVIĆ

Retrospektiva

Bruno Paladin pozvan je i radi na projektu za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine za Novu Goricu.

– Iako je Paladin jedno od nezaobilaznih imena naše umjetničke scene, te je izlagao u najprestižnijim galerijama i muzejima širom Europe, zadnji put je prije četvrt stoljeća izlagao u Opatiji – stoga Festival Opatija ovom izložbom to »ispravlja« i iznova će u Opatiji, kako njezini građani, tako i posjetitelji moći uživati u radovima ovog velikog umjetnika, točnije u retrospektivi Paladinovih 50 godina stvaralaštva, rekao je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

Izvedbom pjesme »Ave Maria« otvorenje je upotpunio mladi pjevač Viktor Čanrdlić Jajaš, razveselio je tijekom otvorenja izložbe zadovoljnu publiku i uz još dvije fantastične izvedbe, dok su sve ljubitelje umjetnosti pićem dobrodošlice i zakuskom počastili članovi Lions Cluba Opatija.

Velik odaziv posjetitelja na otvorenju / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Kvalitetna izložba

– Kaos je svugdje oko nas, ne samo u mom ateljeu gdje sam sklon jedno djelo poluzavršiti, pa krenuti na drugo… Bombardirani smo svakodnevno lošim vijestima i umjetnički radovi, slike koje svjedoče o stvarnosti ne moraju nužno biti lijepe. Iako, slika na neki način treba biti djelo koje će krasiti prostor. Uglavnom, impresioniran sam vašim odazivom na moju izložbu, vidim ovdje toliko prijatelja i dobrih ljudi i volio bih zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji izložbe, a posebno Festivalu Opatiji i Lionsima. Oduševljen sam doista, jer vidim da se nisam mučio pedeset godina uzalud, rekao je na izložbi Bruno Paladin, a otvorenom ju je proglasio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je naglasio da je veliko zadovoljstvo imati ovako kvalitetnu izložbu u Opatiji u povodu visoke obljetnice, njezinih 180 godina turizma. Izložba koju vrijedi pogledati je otvorena od utorka do petka, od 16 do 21 sat, te subotom i nedjeljom od 10 do 21 sat. Grupni posjeti mogući su radnim danom od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu na info@festivalopatija.hr.

Objava Pola stoljeća Brune Paladina: “Nepodnošljiva lakoća objedinjavanja zanatskog majstorstva i kreativnosti” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

izložba (32)Izložbe (44)Opatija (278)