Dobre vijesti za kavopije? Poduzetnici traže ukidanje poreza na kavu: “U Sloveniji je porez tri puta manji!”

riportal - prije 1 mjesec - link

U Hrvatskoj se kava oporezuje posebnim porezom koji s PDV-om iznosi gotovo 35 posto po šalici, a u susjednoj je Sloveniji on više od tri puta manji i iznosi oko 9 posto

Udruga Glas poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s ministrima financija i gospodarstva kako bi predložila nekoliko reformi za koje vjeruju da će rastereti poduzetnike i olakšati im poslovanje, a među njihovih sedam prijedloga za prvih 100 dana Vlade tu je i ukidanje poreza na kavu, piše Novi list.

UGP traži podizanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40 tisuća na 70 tisuća eura kako bi se mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje i šansu da dođu u poziciju rasta. Traže i snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo, frizerke i kozmetičke usluge na 13 posto.

Od nove Vlade traže i smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na pet posto što bi, vjeruju, pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede. Predlažu da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, a planiraju predložiti i ukidanje parafiskalnih nameta.

Porez na kavu u Hrvatskoj oko 35 %, u Sloveniji 9 %

Predlažu i ukidanje posebnog poreza na kavu. U Hrvatskoj se kava oporezuje posebnim porezom koji s PDV-om iznosi gotovo 35 posto po šalici, dok je u susjednoj Sloveniji on više od tri puta manji i iznosi oko 9 posto.

Zbog toga UGP predlaže ukidanje posebnog poreza na kavu, vjerujući da bi to olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače. S obzirom na to da su brojni Hrvati kavopije i vole uživati u dobroj šalici kave (ili više njih), ova vijest bi ih mogla razveseliti.

Ne treba podsjećati da je Hrvatska europski prvak po skupoj kavi. Iako je u mnogim zemljama cijena pala, kod nas nije tako. Prema podacima Eurostata, cijena je u Lijepoj Našoj najviše rasla od svih zemalja i to 7,4 posto. Te se brojke ponajprije odnose na kavu u trgovinama, no jasno je da se poskupljenje vidi i u kafićima.

Iz UGP-a predlažu i redefiniranje Zakona o trgovini kako bi se malim poduzetnicima u sektoru trgovine te cvjećarima i pekarima omogućilo da rade nedjeljom i praznicima ako to žele. Po novom Zakonu mogu raditi 16 nedjelja koje sami mogu rasporediti tijekom godine kako žele, prenosi Net.hr.

The post Dobre vijesti za kavopije? Poduzetnici traže ukidanje poreza na kavu: “U Sloveniji je porez tri puta manji!” appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (500)kava (42)PDV (13)