Više od 150 srednjoškolaca iz PGŽ u sklopu ŠiZ-a razvilo rješenja za probleme u zajednici

novilist - prije 2 mjeseca - link

Pitanja beskućništva, mentalnog zdravlja, ovisnosti mladih, “sela duhova” u Gorskom kotaru, seksualnog odgoja, kvalitete boravka u školi pa sve do pitanja događaja i sadržaja na otocima i dostupnosti kulturnih sadržaja mladima samo su neke od tema kojima su se ove godine bavili primorsko-goranski srednjoškolci u okviru programa Škola i zajednica (ŠiZ).

Većina srednjoškolaca kroz bavljenje različitim problematikama ponudila je i konkretna rješenja koja su danas predstavili predstavnicima Županije, ali i gradova i općina iz kojih dolaze.

Stranica za mlade

Tako su učenici Ekonomske škole “Mije Mirkovića” u okviru bavljenja problematikom nedovoljnog poznavanja mladih riječke povijesti predstavili i web stranicu koju su osmislili upravo za mlade, a na kojoj su objedinili svu riječku kulturno-povijesnu, gastronomsku i zabavnu ponudu.

Ukupno je danas svoje projekte predstavilo više od 150 učenika iz 19 primorsko-goranskih srednjih škola, a prema riječima prof. dr. Bojane Ćulum Ilić iz ŠiZ tima, tijekom školske godine u taj inovativni program građanskog odgoja i obrazovanja koji učenicima srednjih škola nudi jedinstveno iskustvo učenja kroz aktivno sudjelovanje u zajednici bilo je uključeno 362 učenika.

Riječ je o programu koji se temelji na ideji da je za ostvarivanje osobne i društvene dobrobiti kod učenika nužno razvijati znanja, vještine i stavove o važnosti povezanosti u zajednici te aktivnog djelovanja pojedinaca.

Učenici u sklopu predmeta samostalno istražuju i pronalaze rješenja za probleme u svojoj zajednici, razvijajući tako vrijedne vještine kritičkog razmišljanja, suradnje i aktivnog građanstva.

Program se trenutno provodi u 70 srednjih škola, a pohađa ga više od 1.600 učenika širom Hrvatske.

Ispravna ideja

Navodeći kako je interes za ŠiZ, ali i građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama, sve veći i veći riječki gradonačelnik Marko Filipović kazao je da se učenici kroz te programe susreću sa svakodnevnim problemima.

– Od odlaganja otpada do javnog prijevoza i drugih problema. Vjerujte, tako je meni svaki dan. Pozivi, mailovi, opozicija, pozicija – svi misle da gradonačelnik to može potezom prsta riješiti, no u suštini to nije tako, kazao je gradonačelnik srednjoškolcima.

Dodajući da su teme kojima se kroz ŠiZ bave srednjoškolci teme koje trebaju biti u fokusu zamjenik primorsko-goranskog župana, Petar Mamula, istaknuo je da će upravo ti srednjoškolci u budućnosti biti u poziciji donošenja odluka, dok je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, Boris Jokić, podsjetio da je ŠiZ prije dvije godine krenuo upravo iz Primorsko-goranske županije, a nositelji projekta su institucijske nositelji projekta su Sveučilište u Rijeci, Prva riječka hrvatska gimnazija i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

– Program je nastao u zgradi Filozofskog fakulteta u Rijeci kada je nas desetak pomislilo da bi mogli napraviti predmet potpuno drugačiji od bilo kojeg koji postoji u hrvatskim školama.

Željeli smo napraviti predmet koji nema sadržaj i nema ispita. Danas sam siguran da je naša ideja bila ispravna. U toj ideji mladi ljudi, za koje se često misli da su apatični, da su oni koje ne zanima zajednica, da su oni koji ne znaju ponuditi određena rješenja, bave se različitim problemima, zaključio je Jokić.

Objava Više od 150 srednjoškolaca iz PGŽ u sklopu ŠiZ-a razvilo rješenja za probleme u zajednici pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

pgž (127)Primorsko-goranska županija (33)rijeka (1248)Rijeka & Regija (1231)školstvo (46)Sveučilište u Rijeci (45)