Riječki policajci na djelu: Policijski psi, specijalci i akcija uživo oduševili mališane ispred OŠ Nikola Tesla!

riportal - prije 2 mjeseca - link

Građani Rijeke danas su imali priliku upoznati se s radom policije na Danu otvorenih vrata Policijske uprave primorsko-goranske.

Tom je prigodom ispred Osnovne škole „Nikola Tesla“ izložena policijska oprema, tehnika i specijalizirana vozila koje svakodnevno u svom radu koriste pojedini rodovi policije.

Cilj održavanja Dana otvorenih vrata bilo je upoznavanje velikog broja mladih s policijskim zanimanjem kako bi ih se motiviralo da se prijave na raspisane natječaje u kampanji ”Postani policajac/policajka” koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska akademija ”Prvi hrvatski redarstvenik”.

Naime, Policijska škola “Josip Jović” provodi školovanje za zanimanje policajac/policajka krozProgram srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka i kroz program srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole.

U tijeku je natječaj za upis 500 polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, a istovremeno je objavljen i natječaj za upis 170 učenika/učenica u III. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“.

Nakon uvodnog pozdrava, izvedena je prva pokazna vježba čiji je cilj bio prikazati rad službenog policijskog psa za detekciju droga, Kastra, koji je vježbu izveo uz pratnju svog vodiča, policijske službenice te uspješno nanjušio i otkrio naprtnjaču u kojoj se nalazila droga.

U drugoj vježbi pripadnici Jedinice specijalne i interventne policije Rijeka izveli su taktičku vježbu, odnosno prikaz obrane od naoružanog napadača .Riječ je o prikazu rješavanja situacije u kojoj jedan naoružani  napadač ugrožava veću skupinu ljudi, najčešće hladnim ili vatrenim oružjem. Po dojavi specijalne postrojbe vozilima dolaze na mjesto događaja s kompletnom opremom u kojoj jedna grupa specijalaca hvata počinitelja i onemogućuju ga u daljnjem napadu te uhićuje i odvodi u službeno vozilo, a potom i do policijske postaje na kriminalističko istraživanje.
Za to vrijeme drugi tim specijalne policije unesrećenima (žrtvama)  pruža  prvu pomoć do dolaska medicinske ekipe.

Posjetitelji su bili više nego oduševljeni prikazanim vježbama, osobito specijalcima na djelu.

Uz navedeno, građani su imali priliku vidjeti i isprobati policijska vozila: civilno službeno vozilo za nadzor brzine tzv. presretač,  zatim policijski motocikl, a i kombi vozilo s opremom za provedbu očevida, kao i opremu i tehniku granične, kriminalističke, specijalne i interventne policije.

Također,  u razgovoru s policijskim službenicima upoznati su i s njihovim svakodnevnim poslovima, raznim preventivnim programima, a posebice s uvjetima i mogućnostima školovanja za zanimanje policajac/policajka. 

Policijskim službenicima ove Policijske uprave, danas su se pridružili i službenici pravosudne policije s izloženom opremom, a čiji budući kandidati se također obrazuju na Policijskoj akademiji u Zagrebu te su predstavili Natječaj školovanja za zanimanje „pravosudni policajac“ što se provodi u skladu sa Sporazumom Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa i uprave.

The post Riječki policajci na djelu: Policijski psi, specijalci i akcija uživo oduševili mališane ispred OŠ Nikola Tesla! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

policija (757)rijeka (1221)RIJEKA I PGŽ (945)