FOTO Na Pravnom fakultetu održan Dan nogometa i sportske diplomacije Italije i Hrvatske

novilist - prije 3 mjeseca - link

RIJEKA  Daleko su godine kada su generacije riječkih pravnica i pravnika od nemila do nedraga slušale predavanja i polagale ispite, u vremenima smo kada se dičimo impozantnom zgradom riječkog Pravnog fakulteta, koja se uz redovne aktivnosti može ponositi i događanjima za pamćenje kao što je bio Dan sportske diplomacije u nogometu između Hrvatske i Italije. Na sceni su bili ugledni domaćini i gosti, u priči o svakome i nabrajanju tolikih poznatih imena bilo bi materijala za poseban prilog u listu u tom predstavljanju nogometa i calcija, u dvije riječi koje su svakodnevica milijunima zaljubljenika u loptu kako u nas, tako i u Italiji. Već popis pokrovitelja skupa – Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Italije u Hrvatskoj, Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci, Grad Rijeka, Talijanski nogometni savez (FIGC), Serije A, Hrvatski nogometni savez, EDIT & La Voce del popolo, Paolo Rossi Foundation i World Football Collection baca itekako dovoljno svjetla na ovo riječko sportsko događanje kao sjajan uvod u skorašnji susret naše i talijanske reprezentacije na Europskom prvenstvu.

Damir Mišković, trofejni predsjednik HNK Rijeka, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza te riječki gradonačelnik Marko Filipović bili su među domaćinima kojima su u goste stigla istaknuta talijanska imena, uz ine profesor Lorenzo Casini, predsjednik Serie A i profesor Giuseppe Chine, koji je »glavni i odgovorni« nad regularnim ponašanjem u toj ligi.

Memorabilije

Izložene memorabilije legendarnog Paola Rossija, među kojima su Zlatna lopta za najboljeg igrača svijeta, Zlatna kopačka za najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva i dres svjetskog prvaka iz 1982. godine, koje je predstavila njegova supruga dr. Federica Cappelletti, predsjednica Serie A ženskog profesionalnog nogometa pri Talijanskom nogometnom savezu, govorile su više od bilo kakvih riječi.

Lorenzo Casini/M. GRACIN

Uz dres legende Roberta Baggija i ostale talijanske loptačke delicije i hrvatski nogomet je izlagao svoje blago, recimo memorabilije Zvonimira Bobana, dres iz Milana, trofej za drugog najboljeg mladog igrača svijeta, također i drugih poput Alena Bokšića i Darija Mandžukića, ali i njihovih nasljednika koji nastavljaju ostavljati hrvatski trag u Serie A, potpisani dresovi sadašnjih hrvatskih reprezentativaca Marija Pašalića, Nikole Vlašića i Martina Erlića. U ovo lijepo nogometno uređenje koje je bilo itekako u skladu s razinom događaja idealno su se uklopili i dresovi hrvatske i talijanske reprezentacije u kojima će obje momčadi nastupiti na predstojećem Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj.

Serie A je kroz generacije itekako praćena u našem kraju, uostalom i danas Rijeka ima klubove navijača Intera, Milana, Juventusa. Na njezin sadašnji trenutak svoje viđenje ima i njezin prvi čovjek Lorenzo Casini.

– Ima promjena u Serie A, ali tu su i pozitivni segmenti. Mislim na sportske rezultate jer recimo u europskim klupskim natjecanjima Serie A je uspjela dovesti ekipe do finala, a Atalanta je osvojila Europsku ligu. Drugi pozitivan trenutak su inozemna ulaganja. Od ove godine imamo deset inozemnih vlasnika, onih drugih deset koji su pak talijanski. To znači da postoji i ekonomski interes investitora – kaže zadovoljan prvi čovjek Serie A.

Giueseppe Chine/Foto M. GRACIN

Riječ je o ligi koja je bila »pokretna izložba« najskupljih igrača svijeta, sada nije tako. S druge strane, silno je povećan broj stranaca, ali reprezentacija je kvalitetna, aktualni je europski prvak.

– U-17 reprezentacija postala je europski prvak, što potvrđuje da ima modela koji funkcioniraju. Imamo i primjer recimo Atalante, čak i Juventusa, koji predstavljaju jako dobre mlade igrače. Broj stranaca sam po sebi nije problem za ekipe. Jasno, efekti »presude Bosman« su na europskoj razini, znači ne samo u Italiji, već općenito u svim prvenstvima, suzili su manevarski prostor. Nadamo se da ćemo s nadležnima u Europi uspjeti doći do novih pravila kojima bi se više štitili omladinski pogoni klubova. Za sada vidim dobru perspektivu Serie A s obzirom na događanja. Morat ćemo puno investirati i vani, Italija mora naći interesa i na azijskom tržištu i u SAD-u gdje smo otvorili sjedište i urede.

Naravno, skorašnji EURO i sudar Hrvatske i Italije je glavna tema koja će do utakmice biti sve spominanija.

– Ona naša skupina je jako teška. Nažalost, kakav je ždrijeb, Italija ne kreće kao favorit u odnosu na Španjolsku i Hrvatsku. Ali, aktualni smo europski prvaci i časno moramo braniti taj naslov.

Klađenje

U tolikim ćakulama o nogometu nisu zaboravljene ni neke negativnosti, u ovom slučaju nedozvoljeno klađenje, kroz desetljeća u Italiji uzročnik itekakvih afera.

– Jako sam, jako zadovoljan što sam gost ovog sportskog događaja u Rijeci, koja je bila talijanska – istaknuo je profesor Giuseppe Chine, ne zaboravivši pritom doba koje pamte tek najstariji Fijumani, kada je Rijeka bila pod Italijom, najviše vremena tijekom famoznog tamošnjeg »Ventennija« dok je Italijom vladao Mussolinijev fašistički režim.

Damir Mišković, Marta Žuvić i Marko Filipović, riječki gradonačelnik/Foto Marko GRACIN

– Za jednog Talijana je uvijek lijepo doći tu. Ovo je prekrasan dan fešte za nas, FIGC se susreće s HNS-om, ovo je i trenutak susreta uoči Europskog prvenstva, kroz koji dan nadmetat ćemo se u nogometu. Ja sam savezni pravni voditelj u sportskim procesima i trebam utvrditi neregularnosti koje se dogode u calciju. To je jedna prekrasna igra, ali mladima mora slati dobru poruku, djeci, dečkima i svima koji ga prate. Zadaća mi je utvrditi ono što ne ide i to sankcionirati kako treba po sportskim pravilima. Gledajući na sadašnje stanje, vidimo da još ima problema, to ne možemo sakriti. Nažalost, imamo još problema vezanih uz klađenje, ima još igrača koji se klade, a to ne smiju. Nastojimo na sve načine pobijediti ovu ružnu bolest, koje ima ne samo u talijanskom, nego i u europskim zemljama. U tom smo poslu optimisti jer je bilo slučajeva da su dečki, koji su se nažalost kladili, bili kažnjeni i suspendirani, liječili su se i vratili su se igrati. Zadovoljni smo zbog toga.

Smokvina: Nogomet nas može povezati

Uz Nenada Črnka iz HNS-a, profesora Jacopa Tognona, profesora Marinka Lazzaricha, profesora Vannija D’Alessija te autora knjige »El balon Fiuman – calcio a Fiume« Luce Dibenedetta i niza drugih istaknutih gostiju, počasno je i mjesto domaćina, izvanrednog profesora Vanje Smokvine, idejnog začetnika, a onda i spiritus movensa događaja tijekom kojega je sve vrijeme lebdjela ugodna poruka mira i suradnje, misao da »ono što nas je nekada razdvajalo – politika i ratovi, sport može spojiti. Sport i nogomet mogu spojiti naša dva naroda i naše dvije države, što je zapravo poruka skupa«.

– Rijeka je poseban grad, a nogomet poseban sport – konstatirao je Vanja Smokvina koji itekako može biti zadovoljan i ponosan realizacijom ovog grandioznog nogometnog okupljanja na Pravnom fakultetu. – Možda je teško pronaći bolje mjesto od Rijeke za organiziranje ovakvog skupa. Poznati smo i po tome što smo imali klub koji je dvije godine igrao u Serie A, Fijumanu 1928. i 1929. godine, to je nešto čime se može podičiti malo koji grad, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Nogomet nas može povezati, dva saveza koja su toliko blizu, mogu biti još i bliže. Mi možemo puno učiti od Talijana, a i mi smo pokazali da Talijanima možemo pokazati puno toga. Talijanska manjina u Rijeci je pak most između dviju država i dva naroda, zato su uvijek naši partneri Talijanska unija, sve što radimo, radimo s njima te s njihovim veleposlanstvom i konzulatom. Došao sam na ideju za organiziranje ovog skupa, najviše sam se zauzeo oko toga. Zahvaljujem profesoru Jacopu Tognonu iz Padove, mostu prema Talijanima, a naravno da su moji odnosi s HNS-om i profesorom Ivetom urodili plodom.

 

 

Objava FOTO Na Pravnom fakultetu održan Dan nogometa i sportske diplomacije Italije i Hrvatske pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

nogomet (2483)