Zašto je francuska policija ispitala Roberta De Nira 1998. godine?

faktograf - prije 2 mjeseca - link

Privatna korisnica Facebooka 29. svibnja objavila je status (arhivirano ovdje) u kojem tvrdi da je američki glumac Robert De Niro uhićen u Francuskoj 1998. jer se našao na popisu kupaca međunarodne operacije trgovine djecom. Pritom dodaje da je to razlog zašto glumac ne voli Donalda Trumpa.

“De Niro je još jedan holivudski komad. Francuske su ga vlasti uhitile 1998. nakon što je pronađen na popisu kupaca međunarodne operacije trgovine ljudima/djecom. On zna da pada. Otuda dolazi mržnja prema Trumpu. WHG”, napisala je.

Screenshot / Facebook

Radi se o iskrivljenoj interpretaciji vijesti koja već desetljećima kola internetom. Priča iz 1998. ponovno se proširila prvo prije šest godina kad je De Niro na dodjeli kazališnih nagrada vrlo oštro s pozornice poručio: “Je… Trumpa!” (“Fuck Trump!”) koji je u to vrijeme bio američki predsjednik, a priča se ponovno širi upravo u vrijeme sudske presude Trumpu i ulasku u posljednju fazu kampanje za predsjedničke izbore u SAD-u.

Francuska istraga o lancu elitne prostitucije

Robert De Niro doista je ispitan u okviru velike istrage francuske policije o podvođenju djevojaka, od kojih su neke bile i maloljetne, nakon što je u odvojenom ispitivanju jedna djevojka spomenula njegovo ime, piše Snopes u članku iz 2018. De Niro nikada nije uhićen zbog trgovine ljudima ili djecom, kao što se to navodi u statusu.

Porijeklo ove vijesti u koju je uključen i Robert De Niro seže još u 1998.. Među prvima vijest je objavio AP 10. veljače 1998. (arhivirano ovdje). U njoj je izvijestio da je glumac priveden na ispitivanje u Parizu u sklopu istrage lanca elitne prostitucije. Navodi se da se njegovo ime navodno našlo u adresaru zaplijenjenom tijekom istrage, a da su djevojke naplaćivale iznose i do 8.600 dolara. Policija ga je pokupila u pariškom hotelu Bristol, a potom je odgovarao na pitanja istražnog suca. Nadalje, AP je pisao da sudac Frederic N’Guyen istražuje lanac elitne prostitucije koji je “operirao” u zapadnom dijelu Pariza. De Nira je prvo ispitivala policija, a potom i istražni sudac. U toj vijesti iz 1998. godine je AP naveo da je prostitucija u Francuskoj legalna, no da podvođenje nije.  Glumac se u to vrijeme nalazio u Parizu zbog snimanja filma “Ronin”.

Dan poslije, 11. veljače 1998., britanski Independent objavio je članak novinara Johna Lichfielda (arhivirano ovdje). Na početku toga članka stoji da je De Nira francuska policija ispitala u istrazi lanca elitne prostitucije. Policijski izvori tom su novinaru odbili reći “zašto su smatrali da De Niro može pomoći u istrazi”, ali su i naveli da on “nije bio uhićen”. Istraživanje je tada već trajalo 15 mjeseci, a pet osoba je već bilo i službeno pod istragom o lancu prostitucije s bogatom klijentelom među kojom su bili i saudijski prinčevi. Godinu dana ranije, u siječnju, uhićena je bivša švedska manekenka Annika Brumark koja je označena kao čelnica mreže. Uhićeni su i fotograf Jean-Pierre Bourgeois te libanonski biznismen Nazihabdulatis Al Ladki. Navedeno je da su u istrazi zaplijenjeni dnevnici, snimke i rokovnici, dok je navodno Al Ladki otkrio i dio navodnih klijenata među kojima su bili i saudijski prinčevi. Navodno je nekoliko svjedoka govorilo i o susretu princa iz država Bliskog istoka s američkom glumicom kojoj je, navodno, za usluge plaćeno milijun dolara.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Odvjetnik: “De Niro nikada nije platio za ženu”

Isti je dan BBC objavio da De Niro prijeti tužbom (arhivirano ovdje) francuskom sucu zbog ispitivanja. Premda se glumac svojevoljno odazvao na ispitivanje, njegov odvjetnik Georges Kiejman kritizirao je postupanje policije prilikom privođenja kao i duljinu ispitivanja te je naglasio da glumac nije povezan s lancom prostitucije. CNN je tada opširno prenio izjavu odvjetnika koji je kazao da De Niro poznaje mnoge lijepe žene te da je moguće da se njegovo ime našlo u nečijem adresaru. Kijeman je otkrio i da je De Niro rekao sucu da se našao s tri žene za koje se vjeruje da su bile dio lanca prostitucije. Glumac je kazao da se rukovao s dvije žene. No, njegov odvjetnik odbio je komentirati prirodu odnosa De Nira s trećom.

“Kategorički tvrdim, a De Niro me za to autorizirao, da nikada u životu nije platio za ženu, uključujući i te tri”, rekao je odvjetnik. Nastavio je objašnjavati i zašto smatraju da je francuski sudac Frederic N’Guyen prekršio zakon u postupanju s De Nirom. “Vjerujem da je sudac autorizirao da De Nirovo ime procuri u javnost vezano uz istragu, a moj klijent nikada nije niti dobio poziv (za ispitivanje) te je zbog toga ilegalno pritvoren”, kazao je Kijeman. Također je navedeno i da nije udovoljeno De Nirovim zahtjevima da tijekom ispitivanja bude prisutan prevoditelj, da policija s njim razgovara popodne jer je ujutro imao snimanje te da se ne daju nikakve izjave za medije.

De Niro je cijeli slučaj komentirao 25. veljače 1998. godine u intervju francuskom Le Mondu čije dijelove je prenio portal Variety. Tada je ljutiti De Niro kazao da se “nikada neće vratiti u Francusku”. I u tom tekstu je jasno navedeno da nikakve optužbe nisu podignute protiv glumca vezano za prostituciju. De Niro je tada kazao da ga je satima zadržala policija iako im je rekao: “Kunem se na djecu, nikada nisam platio (za ženu)”.

Dodao je da ga je policija beskrajno ispitivala ista pitanja. “Potom su moju pisanu izjavu odnijeli sucu pa ponovno pitali ista pitanja. Morao sam čekati iako sam trebao biti na filmskom setu”, kazao je tada De Niro uz dodatak da je ispitivanje trajalo devet sati jer su mu “implicirali probleme drugih ljudi”. Potom je kazao i da će savjetovati svojim prijateljima da ne putuju u Francusku i da će vratiti orden Legije časti. “Ne vidim razloga za zadržati takvu stvar od države koja je izdala svoj moto: ‘Sloboda, jednakost, bratstvo’”, kazao je očito iznervirani De Niro.

Tko je na kraju osuđen?

O epilogu jednog od suđenja u tom slučaju izvijestio je BBC u siječnju 1999. godine (arhivirano ovdje). Pritom je portal britanskog javnog servisa u opremi teksta poprilično skliznuo u senzacionalizam jer su pod naslovom: “Šef prostitucije zatvoren u Francuskoj” stavili fotografiju Roberta De Nira. Tek su ispod fotografije stavili opis: “Robert De Niro: Ispitan kao svjedok, no nije optužen”.

BBC je tada napisao da je francuski fotograf Jean-Pierre Bourgeois, kao čelnik međunarodnog lanca prostitucije, osuđen na pet godina zatvora. Do njegova uhićenja je došlo zbog prijava pet mladih žena kojima je, po presudi, morao platiti 40 tisuća dolara. U tekstu se navodi da je u lancu prostitucije bilo na desetke žena, opisanih kao modeli, studentice te žene koje su željele postati glumice, dok su među klijentima bili filmski producenti, sportske zvijezde i biznismeni s Bliskog istoka. Potom se navodi da se istraga našla pod lupom javnosti kada je ispitan De Niro, ali i da glumac nije optužen.

BBC je naveo da je u slučaj bilo uključeno gotovo 90 mladih žena, uključujući i 14 maloljetnih te da se mreža protezala od Pariza, preko Maroka, SAD-a, Portugala, Švicarske pa do Velike Britanije. Policija je kazala da su klijenti plaćali od 1000 do 3500 dolara za jednu noć. Navedeno je da je Bourgeois navodno vodio mrežu zajedno s Brumark kojoj je suđenje bilo zakazano za svibanj te godine. Al Ladki je osuđen na 10 mjeseci zatvora te mu je na pet godina zabranjen ulazak u Francusku. On je svjedočio da je pomogao pronalaziti mlade djevojke, uglavnom skandinavskog podrijetla, saudijskom princu Fawaz. Zbog sudjelovanja u mreži Šveđanin Thomas Axell morao je platiti kaznu od 9100 dolara, dok su protiv Šveđanke Janiena Toresdotter optužbe odbačene. I u tom članku BBC je naveo da je prostitucija tada bile legalna u Francuskoj, dok se podvođenje kažnjavalo.

Francuska Wikipedia navodi kako je cijeli slučaj podijeljen u tri suđenja, a u jednom od njih Annika Brumark osuđena je zbog podvođenja na dvije godine zatvora, od čega 14 mjeseci uvjetno.

Iz svega navedenog je jasno da je netočan navod iz statusa da su De Nira francuske vlasti uhitile “nakon što je pronađen na popisu kupaca međunarodne operacije trgovine ljudima/djecom”. U tom slučaju nije se radilo o trgovini ljudima ili djecom već o lancu prostitucije, a jedina poveznica De Nira s tim slučajem je već navedeno ispitivanje u Parizu. De Niro u tom slučaju nije optužen, a niti osuđen. Nakon ispitivanja u Parizu, De Nirovo ime se više nije niti u jednom kontekstu spominjalo vezano uz taj slučaj.

Viralno i nakon 25 godina

U lipnju 2018. ponovno se proširila ista vijest, no ovaj put su korisnici društvenih mreža isticali da se radilo o dječjoj prostituciji. Naime, godinu ranije, 11. lipnja 2017., na sumnjivoj stranici YourNewsWire.com (arhivirano ovdje) objavljen je članak naslova “Robert De Niro je bio klijent lanca prostitucije koji je iskorištavao djecu”. U članku ističu da je glumac bio klijent međunarodnog lanca prostitucije koji je iskorištavao maloljetnice za potrebe bogatih klijenata. Pritom se pozivaju na “istraživački članak Johna Lichfielda u Independentu 1998.” te idu korak dalje i tvrde da je agencija prisiljavala 15-godišnjakinje na seks s holivudskom elitom.

Pretpostavlja se da je povod ponovnog povezivanja De Nira s mladim prostitutkama činjenica da je glumac primajući najvažniju kazališnu nagradu Tony 10. lipnja 2018. u govoru žestoko prozvao tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa s čijim se politikama nikad nije otvoreno slagao (arhivirano ovdje). Izašavši na pozornicu De Niro je uzviknuo: “Fuck Trump!”

Kako piše Snopes (arhivirano ovdje), optužbe za pedofiliju postale su ponovno viralne kroz idućih nekoliko dana. Dokaze za to pronalaze u tome što se nakon De Nirovog govora počela širiti vijest iz 2017. Mnoge objave i članci u to vrijeme propustili su u naslovu ili opisu odmah napomenuti da se radi o vijesti iz 1998.

S obzirom na činjenicu da je vijest isplivala nakon 20 godina zahvaljujući kritici Donalda Trumpa, spomenut ćemo da je bivši američki predsjednik i kandidat za novi mandat u četvrtak 30. svibnja u New Yorku proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata s ciljem prikrivanja isplate za ušutkavanje porno zvijezde Stormy Daniels uoči izbora 2016.

Trump je suđenje nazvao namještenim, a suca korumpiranim (arhivirano ovdje), nakon što ga je njujorška porota proglasila krivim po sve 34 točke optužnice, čime je postao prvi američki predsjednik osuđen za kriminal. Kazna će biti izrečena u srpnju, a Trump najavljuje žalbu. Trump je suočen s još tri kaznena procesa, za pokušaj poništenja rezultata izbora i odnošenje povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće, ali ovo je jedini koji će biti završen prije izbora 5. studenoga jer ostali kasne zbog proceduralnih razloga.

The post Zašto je francuska policija ispitala Roberta De Nira 1998. godine? appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Donald Trump (317)francuska (193)prostitucija (9)Razotkriveno (50)sad (255)