PGŽ u tribaljsku školu uložila 118.500 eura, evo što je sve uređeno

novilist - prije 2 mjeseca - link

Župan Zlatko Komadina i resorna pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin obišli su danas prostorije Osnovne škole Jurja Klovića u Triblju, koje su tijekom 2023. i 2024. godine uređene sredstvima Primorsko-goranske županije. Župana Komadinu i pročelnicu Stilin u obilazak je povela ravnateljica škole Vilma Car Katnić, u čijoj je pratnji bio i načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić.

Kuhinja i blagovaonica

Ulaganje u OŠ Jurja Klovića u iznosu od 118.500 eura u cijelosti je financirala Primorsko-goranska županija. Radovi na unutrašnjem uređenju škole provedeni su u prostorijama nekadašnjeg, iseljenog Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav, koji sada djeluje na drugoj, prikladnijoj lokaciji.

Načelnik Grbić zahvalio je predstavnicima Županije na investiciji koja će, kako kaže, znatno poboljšati odvijanje odgojno-obrazovnog procesa. Grbić je istaknuo da izvedeni radovi obuhvaćaju izradu spoja (tople veze) sa starim dijelom školske zgrade, uređenje nove školske kuhinje i blagovaonice, kao i sanitarnih čvorova i zbornice.

Preuređenjem postojećih prostora škole dobivena je i jedna nova učionica s pripadajućim kabinetom. Ravnateljica Vilma Car Katnić kazala je da u ovoj školskoj godini nastavu pohađa 99 učenika u osam razrednih odjela, a škola ima 30 zaposlenika.

– Zahvaljujući našem osnivaču, Primorsko-goranskoj županiji, s kojom imamo odličnu suradnju, danas smo obišli nove prostore koje ćemo uskoro staviti u funkciju za sve učenike naše škole. Nama je neophodno potrebna bila kuhinja i blagovaonica, budući da te prostore do sada nismo imali, a svi znamo da nas uskoro očekuje cjelodnevna nastava.

Dobili smo i prekrasnu učionicu za učenike produženog boravka, kojih je ove školske godine 21, stoga taj broj iziskuje veći prostor. Rad učiteljice u produženom boravku financira Vinodolska općina, kao i rad asistenta u nastavi, dok PGŽ financira još jednog asistenta u nastavi jer imamo dvoje učenika s teškoćama u razvoju.

Specifičnost ove škole je što imamo i više od 60 posto učenika putnika koji svakodnevno putuju iz Grižana ili Drivenika, a zahvaljujući PGŽ-u imamo jedan od najbolje organiziranih prijevoza za te učenike – kazala je ravnateljica tribaljske škole.

Školska dvorana

Župan Komadina iskazao je zadovoljstvo izvedenim radovima u tribaljskoj osnovnoj školi, naglasivši da Županija brine o opremanju i uređenju svih škola u PGŽ-u.

– Po izgradnji škola na Marinićima i Rešetarima, izgradnji školske dvorane u Malom Lošinju i proširenju kapaciteta škole u Dobrinju dovršit ćemo stvaranje uvjeta za još kvalitetnije odvijanje nastave i programa produženog boravka, kao i uvjete prema kojima će na cijelom području naše županije biti moguće uvesti jednosmjensku nastavu – kazao je Komadina, dodavši da Županija znatna sredstva ulaže za potrebe programa produženog boravka i prijevoza učenika.

Primijetili smo da OŠ Jurja Klovića u Triblju nema školsku dvoranu, stoga smo župana pitali planira li se možda izgradnja školske dvorane u budućnosti.

– Škola prema kriteriju broju učenika trenutno ne zadovoljava uvjete propisane za izgradnju školske dvorane, ali je ona velika želja Vinodolske općine i samim time naša želja. Zajedničkim snagama želimo napraviti projektnu dokumentaciju, a idejno rješenje je već napravljeno.

Riječ je o jednodijelnoj dvorani, čiji je budući prostor zadovoljavajuć, s time da bi se taj projekt trebao kandidirati na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti preko kojeg bi se eventualno dobila sredstva.

Situacija poput ove u Triblju po pitanju dvorane ima još u županiji, ali ja sam optimist i vjerujem da će učenici jednog dana imati dvoranu za tjelesni odgoj, kao i da će Tribalj dobiti mjesto za brojne društvene aktivnosti – kazao je Komadina.

Pročelnica Edita Stilin rekla je da je raduje što će se u rujnu ove godine u tribaljsku OŠ Jurja Klovića upisati 16 novih prvašića, naglasivši da ova brojka, u odnosu na 9 upisanih u ovoj školskoj godini, predstavlja značajan skok za tribaljsku školu. Škola će tako prerasti brojku od 100 učenika.

Objava PGŽ u tribaljsku školu uložila 118.500 eura, evo što je sve uređeno pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Novi Vinodolski & Crikvenica (169)pgž (127)Primorsko-goranska županija (33)Rijeka & Regija (1231)školstvo (46)Vinodolska općina (12)