Lumberaši se parićuju, kostimi šiju – Letnja Balinjerada počinje!

novilist - prije 2 mjeseca - link

Mi ki smo ćapani od maškar komać čekamo nedeju da nan Letnja Balinjerada pride. Morete se obuć kako ćete, aš je leto i si pridite – pozvao je Duško Jeličić Dule, doživotni pusni gradonačelnik Opatije i ćaća od Balinjerade da se svi koji to žele u nedjelju 16. lipnja predvečer okupe na glavnoj opatijskoj cesti koja će postati »luda« pista za četvrto po redu ljetno izdanje Balinjerade – utrke originalnih kreativnih vozila, karića na kugličnim ležajevima,balinjerama.

Njezino tradicionano zimsko izdanje u vrijeme karnevala, na Lontošnju nedeju može se pohvaliti tradicijom duljom od 40 godina, dok je ljetna verzija puno mlađa i ove nedjelje će se odvoziti njezino četvrto izdanje.

Ovaj jedinstveni i omiljeni opatijski karnevalski brend u organizaciji Grada Opatije i Turističke zajednice grada Opatije, uoči prvih dana ljeta je, kako je pojasnio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, odlična prilika da se turistima približi taj neobični svijet maškaranog ludila.

Turistički adut

– Pokazat ćemo turistima kako se mi ovdje zabavljamo tijekom karnevala i pozvati ih da se u to dođu i sami uvjeriti u zimskim mjesecima. Također, pozivam i sve građane da svakako u nedelju dođu na Ljetnu Balinjeradu – rekao je gradonačelnik Kirigin.

Foto Marko Gracin

Ši se parićujete – tri su ključne riječi koje je zaljubljenicima u pusne nemotarije uputila bivša pusna gradonačelnica Opatije i vjerna Lumberašica Olivera Tomičić Oli.

– Lumberaši se parićuju, a kostimi šiju – najavila je Oli koja nikada ne propušta ni zimsko ni ljetno izdanje »najluđe utrke na svijetu«.

Detalje ove originalne manifestacije pojasnila je direktorica TZ-a grada Opatije Suzi Petričić po čijim riječima će probne vožnje sudionika započeti ove nedjelje u 19 sati na poznatoj stazi u svojem ljetnom ruhu s posebnim osvjetljenjem, semaforom i rampom na startu te atraktivnim svjetlosnim, dimnim i pirotehničkim elementima duž staze.

Upravo nalik noćnoj utrci svjetski poznate Formule 1. Naravno, Ljetna Balinjerada je i turistički adut Opatije te se uz stazu očekuju tisuće gledatelja koji će se, od 19 do 20.15, i sami moći uključiti u ovu posebnu manifestaciju jer će i ove godine Taxi Balinjere sve zainteresirane provesti stazom i omogućiti im jedinstven doživljaj sudjelovanja te uspomenu za cijeli život.

Stazu će provjeriti safety car, nakon čega će u 20.30 započeti i sama utrka koju će predvoditi otac Balinjerade i njezin počasni direktor Duško Jeličić Dule. U svečanom otvaranju će tradicionalno sudjelovati Puhački orkestar Lovran.

Četiri discipline

Sudionici ljetnog izdanja Balinjerade natječu se u četiri discipline: monopatini, karići unjuli, karići dvojki i merikanska vozila, a najbrže, najmlađe, najbolje u kategoriji »za lepo videt«, ali i one najsporije čekaju nagrade, dok će tradicionalno biti proglašena i Miss Balinjerade – navela je Suzi Petričić.

Nagrade će se dodjeljivati na cilju po završetku svake utrke, a nakon merikanskih vozila će prodefilirati i karnevalske skupine koje će pridonijeti maškaranom duhu i stvoriti posebnu atmosferu.

Kako bi sve proteklo u veselom tonu, koji tradicionalno prati ovu manifestaciju, za ugođaj će se pobrinuti nenadmašni voditeljski trio Mario Lipovšek Battifiaca, Irena Grdinić i Dražen Turina Šajeta, a na cilju se priprema i afterparty uz popularne Dellboyse koji će zabaviti i rasplesati publiku i sudionike sve do ponoći.

Regulacija prometa

Kako su istaknuli opatijski organizatori, u nedjelju 16. lipnja od 16 sati do 17. lipnja do 4 sata za sav će promet biti zatvorena Ulica maršala Tita u Opatiji od raskrižja s Ulicom V. C. Emina (skretanje za opatijsku luku) i Radničkom ulicom, do Slatine (ex hotel Zagreb). U vrijeme privremene regulacije zabranjeno je parkiranje na dijelu Ulice m. Tita koji je zatvoren za promet.

Objava Lumberaši se parićuju, kostimi šiju – Letnja Balinjerada počinje! pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (303)Otoci (246)Rijeka & Regija (1226)