Novo onečišćenje u moru ispred Kostrene, zasad nafte i ulja nema na plažama. Ponovo je počela sanacija

novilist - prije 2 mjeseca - link

KOSTRENA  U moru ispred Kostrene, u neposrednoj blizini Inine Rafinerije nafte Rijeka, građani su ponovo, svega desetak dana od prethodnog incidenta, uočili zagađenje naftom. Na intervenciju su izašli i djelatnici Lučke kapetanije Rijeka, potvrdio nam je riječki lučki kapetan Darko Glažar, a na sanaciji onečišćenja angažirane su i brodice te djelatnici Dezinsekcije.

– Vrlo često kad su obilne oborine, kakve smo imali i prošlu noć te u jutarnjim satima, iz podzemlja rafinerije dolazi do curenja ugljikovodika u more. To je, nažalost, pojava s kojom se suočavamo već u više navrata. Naši djelatnici su izašli na teren s plovilom, te su uočili uljni film na moru u blizini rafinerije. O svemu je obaviještena Dezinsekcija čiji su djelatnici stalno prisutni u rafineriji te su krenuli sa sanacijom zagađenja. Nakupljanje ugljikovodika na obali i plažama nije uočeno, rekao nam je Glažar.

Onečišćenje u blizini Ininog postrojenja

Prošli sličan incident dogodio se 1. lipnja, prije samo deset dana, kada je također na potezu od rafinerije prema lučici Podurinj i nešto dalje prema zapadu.

Tada se oglasio i kostrenski načelnik Dražen Vranić, kazavši kako je »očajan i kivan na rafineriju«, budući da je riječ o problemu koji se ponavlja unatrag više godina, a da Ina još uvijek nije našla načina kako ga spriječiti. Učestali incidenti s izljevima ugljikovodika u more iz podzemlja rafinerije, gdje su se, prema Ininim objašnjanjima, taložili tijekom prošlih desetljeća rada rafinerije, doveli su, prema Vranićevim riječima, do toga da su testiranja mora i obale na potezu od Podurinja prema rafineriji lani pokazala povišenu koncentraciju ugljikovodika, posebno na plažama Klančići i Podklarovo.

Vranić je, kako tvrdi, Inu obavijestio o mogućnosti postavljanja »jačih«, takozvanih oceanskih brana za zaštitu od širenja eventualnih izljeva ugljikovodika u more, dok se ne utvrdi o kolikim se količinama ugljikovodika u podzemlju rafinerije radi i na koji ih način ukloniti, na čemu Ina, barem prema tvrdnjama iz nacionalne naftne kompanije, radi već dulje od godinu dana. Prema prethodnim izjavama Gorana Plešea, operativnog direktora Rafinerije i marketinga, Ina je do sad izbušila dvadesetak istražnih bušotina i pokrenula crpljenje ugljikovodika iz podzemlja, a točni nalazi o kojim se količinama radi i na koje će načine biti uklonjene, trebali bi biti poznati do kraja ljeta ove godine. No novih, preciznijih informacijama o dosad utvrđenom stanju stvari iz Ine nema. Bilo da je riječ o odgovorima na naše novinarske upite ili na upite kostrenskog načelnika, odgovori su uvijek manje-više isti, a svode se na općenite fraze o tome da se provode probna bušenja i istraživanja te da će rezultati uskoro biti poznati. U međuvremenu je već započela sezona kupanja, a jedino zasad pozitivno je to što povećane koncentracije ugljikovodika lani nisu bile zabilježene na plažama zapadno od Podurinja, a hoće li tako ostati i ovog ljeta, pokazat će nova mjerenja.

Objava Novo onečišćenje u moru ispred Kostrene, zasad nafte i ulja nema na plažama. Ponovo je počela sanacija pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Ina (22)kostrena (57)onečišćenje (4)rijeka (1249)