Španjolsko desno krilo pobjeđuje na europskim izborima

novilist - prije 3 mjeseca - link

Španjolska Narodna stranka desnog centra (PP) pobijedila je na nedjeljnim europskim izborima, osvojivši 22 od 61 mandata koliko ima u Europskom parlamentu, čime je zadala udarac socijalističkoj vladi premijera Pedra Sancheza.

Sanchezovi socijalisti predvođeni ministricom energetike Teresom Riberom osvojili su 20 mandata nakon kampanje u kojoj se oporba bavila privatnim optužbama za korupciju protiv premijerove supruge i zakonom o amnestiji za katalonske vođe koji je donesen samo tjedan dana prije izbora.

Nakon 99,7 posto prebrojanih glasova, krajnje desni Vox završio je sa šest zastupnika, više od četiri koliko je imao u prethodnom sazivu.

Alvise Perez, ekstremno desničarski influencer na društvenim mrežama koji se bori protiv, kako on to opisuje, univerzalne korupcije, uspio je osvojiti tri mjesta s kampanjom koja se uglavnom vodila putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Ujedinjena desnica osvojila je gotovo 50 posto glasova, dok je ljevica slijedi s 43 posto.

Lijevi glasovi su bili podijeljeni između Sumar – mlađeg partnera u vladinoj koaliciji – koji je osvojio tri mandata i krajnje lijevog Podemosa, kojeg vodi bivša ministrica za jednakost Irene Montero, koji je osvojio dva mandata.

Objava Španjolsko desno krilo pobjeđuje na europskim izborima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

EP (10)eu (247)Europski izbori (92)Europski parlament (78)Novosti (1329)Španjolska (115)Svijet (1987)