Čuvari baštine otoka Krka prezentirali svoj tanac, sopnju i kanat

novilist - prije 2 mjeseca - link

Malinskom su ovog vikenda odzvanjali prepoznatljivi i umnogome specifični zvuci sopela i domaćeg, bodulskog kanta. Ovogodišnje, 68. izdanje Krčkog festivala folklora održano je na malinskarskom obalnom Trgu hrvatskih branitelja, a program je i ove godine bio podijeljen u dvije večeri.

Prva noć bila je tako posvećena iskusnijim i starijim foklorašicama i folklorašima, dok je nedjeljni program predstavio dosege rada članica i članova mlađih foklornih sekcija, a koje na radost brojnih angažiranih promicatelja otočne baštine danas djeluju u svim otočnim kulturnim i foklornim udruženjima.

Program manifestacije koju svake godine ugošćava drugo krčko lokalno središte počeo je svečanim mimohodom članova okupljenih folklornih i kulturnih društava. U tradicionalne narodne nošnje odjeveni ponosni čuvari otočne baštine su 68. izdanje te uvijek atraktivne manifestacije »zakotrljali« prigodnom promenadom šetničkim potezom od lukobrana do trga na kojem se odvijao središnji dio priredbe.

Prezentacija baštine

Domaćinstvo Festivala ove godine supotpisuju Općina Malinska-Dubašnica i Interpretacijski centar maritimne baštine Duboak, uz pokroviteljsku podršku Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice općine Malinska i svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka. Festivalska je priredba na jednome mjestu okupila sva otočna kulturna i folklorna društva, točnije njih 12, s više od četiri stotine što velikih, što malih sudionica i sudionika.

Najdugovječnija te ujedno i središnja folklorna priredba otoka Krka niti u ovome izdanju nije imala natjecateljski karakter, već ponajprije svrhu prezentiranja same baštine, ali i predstavljanja aktivnosti koje se na njenom očuvanju kontinuirano provode u otočnim folklornim kolektivima.

Također, Festival je prilika i za tancursku, kantursku i sopačku demonstraciju dosega koje na tom planu ostvaruju članovi svih otočnih folkloru i tradicijskoj baštini posvećenih udruga.

Prilika je to i da oni najiskusniji i najpotkovaniji poznavatelji baštinskih vrijednosti promatranjem izvedbi same fokloraše, ali i njihove voditelje i koreografe upozore na pokoju nesavršenost u njihovim točkama, a sve kako bi se vrijednosti nematerijalne baštine otoka i otočana u što autentičnijem i izvornijem obličju prenosile i na buduće generacije.

Sudionici Festivala

U prezentaciji svog tanca, sopnje i kanta ovog su vikenda u Malinskoj tako bili angažirani članovi Folklornog društva Poljica, Vrbničkog kulturnog društva Frankopan, Kulturnog društva Sv. Juraj (Kras), Kulturno-umjetničkog društva Punat, Kulturnog društva Sv. Petar (Gabonjin), Kulturno-umjetničkog društva Vrh, Folklornog društva Njivice, Kulturno-umjetničkog društva Malinska-Dubašnica, Kulturnog društva »Ive Jelenović« (Dobrinj), Kulturnog društva Šoto (Jurandvor, Baška), Kulturno-umjetničkog društva »Ive Jurjević« (Omišalj) i Kulturnog društva Kornić.

Svima njima su se na pozornici smještenoj na samoj obali svojim izvedbama pridružili i članovi Udruge sopaca otoka Krka, čuvari i promotori dvoglasja tijesnih intervala Hrvatskog primorja i Istre koje je, kao jedan od najspecifičnijih i najkompleksnijih stilova folklorne glazbe uopće, još 2009. godine upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Krčki tanci, odnosno tradicijski plesovi otoka Krka, status kulturnog dobra Republike Hrvatske stekli su pak 2010. godine.

Objava Čuvari baštine otoka Krka prezentirali svoj tanac, sopnju i kanat pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

krk (143)Otoci (245)Rijeka & Regija (1232)