Europski izbori 2024: Otvorena su birališta diljem zemlje, kome ćete dati svoj glas?

riportal - prije 3 mjeseca - link

Biračka mjesta diljem Hrvatske otvorena su u sedam sati te će građani svoje biračko pravo moći ostvariti do 19 sati. Iznimka su osam biraćkih mjesta u Samoboru gdje će zbog rally utrke glasanje biti produženo do 20.30 sati

Jutros od sedam sati otvoreno je 6.651 biračko mjesto diljem Hrvatske na kojima građani mogu dati glas nekome od 300 kandidata s 25 lista na izborima za Europski parlament, koji će ih idućih pet godina predstavljati u Bruxellesu. Glasanje traje do 19 sati, osim u osam biračkih mjesta u Samoboru gdje je produženo do 20.30 sati.

Četvrti su ovo europski izbori na kojima Hrvati biraju svoje predstavnike, i to njih 12 od ukupno 720 koliko ih je u Europskom parlamentu. Da sve prođe kako treba brine se više od tri tisuće promatrača. Na europskim izborima cijela Hrvatska te inozemstvo čine jednu izbornu jedinicu. Osim u Hrvatskoj, hrvatski birači glasat će u 40 država, a neki su to već učinili u Australiji gdje je zbog vremenske razlike glasanje počelo u subotu, u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Birač glasa tako da na glasačkom listiću zaokruži samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg želi, odnosno može mu dati preferencijalni glas.

Pravo odlučiti tko će ih idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu u Bruxellesu ima 3.731. 860 birača što je gotovo 100. 000 birača manje u odnosu na iste izbore prije pet godina. Koliko ih je iskoristilo to pravo doznat ćemo nakon što Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavi podatke o izlaznosti, koja je na prošlim europskim izborima bila nešto manja od 30 posto.

Najveća izlaznost bila je u Gradu Zagrebu gdje je svoje građansko pravo ostvarilo oko 33 posto građana. Slično je bilo i u Požeško-slavonskoj županiji, u Dubrovačko-neretvanskoj je glasalo oko 32 posto birača. S druge strane, najmanja izlaznost s oko 26 posto bila je u Zadarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Izbori za Europski parlament, na kojima će u četiri dana glasati oko 360 milijuna ljudi iz 27 zemalja članica Europske Unije, započeli su u četvrtak, a Nizozemska je bila prva zemlja u kojoj se glasalo. Biračka mjesta najkasnije će se zatvoriti u Italiji i to u 23 sata nakon čega slijedi objava rezultata, prenosi Danas.hr.

The post Europski izbori 2024: Otvorena su birališta diljem zemlje, kome ćete dati svoj glas? appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Europski parlament (78)Hrvatska i svijet (528)izbori (107)