Zašto nastaju neugodne zanoktice i kako ih spriječiti?

novilist - prije 3 mjeseca - link

Izraz zanoktica nastao je vjerojatno zbog izgleda: mali, otrgnuti komad kože ili kutikule koji visi sa strane vašeg ležišta nokta. Koliko god malene bile, zanoktice sigurno mogu biti smetnja. Ponekad čak mogu uzrokovati nelagodu, iritaciju ili bol, a kad jednom uočite jednu, napast da je čačkate ili povučete se pojačava. Ali, što uopće uzrokuje zanoktice i koji je najbolji pristup da ih se riješite?

Što uzrokuje zanoktice?

Ove pojave imaju različite uzroke, ali jedan od najvećih krivaca je suha koža. Veća je vjerojatnost da će suha koža postati nadražena ili slomljena, što u konačnici dovodi do pucanja kože ili kutikule i odvajanja od ležišta nokta. Još jedan uobičajeni uzrok zanoktica je oštećenje prstiju i noktiju. Ako koristite ruke za grube zadatke, vaša je koža osjetljivija na ozljede i traume, što može uzrokovati pojavu zanoktica. Još jedan čest uzrok je i grebanje ili grickanje oko kutikule.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli London Nail Company (@londonnailco)

Kako se riješiti zanoktica

Napast da čupkate zanoktice je ponekada prejaka, ali svakako biste to trebali izbjegavati jer time može samo pogoršati stvari. Također, ne biste ih smjeli trgati jer to može dovesti do veće iritacije, pa čak i bolne infekcije. Umjesto toga, usredotočite se na liječenje samog problema. Održavanje noktiju čistima i hidratiziranima najbolja je stvar koju možete učiniti za nokte.

Umjesto da čupate ili kidate zanoktice, možete koristiti omekšivač zanoktica kako biste uklonili mrtvu kožu bez rezanja. Alternativno, možete nježno odrezati kožu koja visi parom čistih, dezinficiranih škarica za nokte. Nakon toga nanesite umirujuće ulje za zanoktice kako biste područje održali hidratiziranim i ubrzali proces zacjeljivanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nicole (@nicbourne_)

Kako spriječiti zanoktice

Dosljedna njega noktiju najbolji je način da se rijetko morate nositi s noktima. To znači da ih održavate čistima i vlažnima. Obavezno stavite losion nakon što operete ruke, jer sapuni mogu isušiti vašu kožu. Za dodatnu hidrataciju razmislite o korištenju ulja za zanoktice bogatog vitaminima noću kako bi se vaša koža mogla natopiti vlagom dok spavate. Ovo je posebno važno tijekom suhih zimskih mjeseci kada je vjerojatnije da će se pojaviti zanoktice.

Na kraju, odmah obuzdajte naviku grickanja noktiju ako je to nešto što redovito radite. Ova navika može dovesti do većih komplikacija od zanoktica i glavni je uzrok krvarenja, iritacije i infekcija oko ležišta nokta. Ako koristite jake kemikalije ili radite s rukama, zaštitite ih rukavicama i zatim nanesite nježno sredstvo za čišćenje i ulje ili balzam za zanoktice.

Objava Zašto nastaju neugodne zanoktice i kako ih spriječiti? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Life (505)Ljepota (81)