Održana četvrta radionica “The History Through Children’s Eyes: Kastav in a Fanzine”

novilist - prije 2 mjeseca - link

 

Četvrta u nizu od sedam radionica u sklopu projekta The History Through Children’s Eyes: Kastav in a Fanzine održana je u subotu 8. lipnja u jutarnjim satima u prostorima udruge Trija u Kastvu. 

Djeca i mladi do sada su izdali tri fanzina u sklopu ovog projekta i to redom o staroj društvenoj igri trija – The Tradition of Trija, The Forest of Kastav – o šumi Lozi koja je zeleni dragulj Kastva i okolice i treći koji govori o raznim kastavskim legendama pod nazivom – Mystery from History. Subotnja je radionica priprema za tisak četvrtog fanzina, a zvijezda vodilja u izradi materijala ovoga puta je SAMANJ jer je planirano da sljedeći fanzin izađe netom prije Bele nedeje u čast najvećeg samja na području Kastavštine. U ovom fanzinu vidjet ćemo kako Belu nedeju doživljavaju djeca i mladi!

Ovaj projekt iz područja medijske pismenosti i engleskog jezika prepoznat je i sufinanciran od strane Zaklade „Hrvatska za djecu“, a započeo je u studenome 2023. godine. Radionice traju sve do kraja prosinca 2024. 

Projekt je podijeljen u edukacijske cikluse, unutar kojih polaznici kroz individualni i grupni rad stvaraju praktične radove koji su uvršteni u sedam brojeva magazina fanzin. Za one kojima je pojam fanzin manje poznat – fanzin je neformalna tiskana publikacija koju proizvode „novinari“ – amateri, pritom se služeći slobodnim stilom komunikacije i prezentacije te raznim medijskim i vizualnim (likovnim) formama, kao što su proza i poezija, fikcija i dokumentarizam, kolaž i fotografija. Kroz radionice djeca i mladi uče o povijesnoj i kulturnoj baštini Kastva, likovnim tehnikama, vrstama komunikacije, istraživačkom novinarstvu i pismenom izražavanju i to sve na engleskom jeziku. 

Slijede još 3 radionice planirane za ranu jesen i to s radnim naslovima: Škola, Stari recepti i Poznate kastavske znamenitosti. Jedva čekamo!

Objava Održana četvrta radionica “The History Through Children’s Eyes: Kastav in a Fanzine” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1229)