Donatorska kampanja za oboljele od raka: Za novu terapiju potrebno prikupiti 2,5 milijuna eura

novilist - prije 1 mjesec - link

Uvođenjem četiri oblika stanične imunoterapije u Hrvatsku, stvorit će se nova nada za izlječenje onkoloških pacijenata. Međutim, kako bi terapije postale dostupne, a pacijenti dobili novu priliku za život, potrebno je prikupiti 2,5 milijuna eura.

Stoga je Zaklada Zora, u suradnji s kliničkim partnerima KBC-om Sestre milosrdnice i KBC-om Zagreb te uz potporu Klinike za dječje bolesti Zagreb i KB Merkur, pokrenula projekt »Uvođenje staničnih imunoterapija tumora u Republici Hrvatskoj«, a u projekt su, kaže Mladen Merćep, imunolog s Fakulteta za biotehnologiju i razvoj lijekova Sveučilišta u Rijeci i idejni začetnik projekta uvođenja stanične imunoterapije u Hrvatsku, uključeni i riječki hematolozi.

Poboljšanje liječenja

Do sada je donatorskom kampanjom prikupljeno sedamdesetak tisuća eura, a onog trenutka kada se prikupi dovoljan iznos sredstava za opremu pa do primjene nove terapije proći će svega nekoliko mjeseci.

– Za najviše šest mjeseci prvi će pacijenti dobiti pripravak. Ovim projektom pokrenut će se proizvodnja nove generacije CAR-T staničnih pripravaka u Hrvatskoj, što će dovesti do bitnog smanjenja troškova uz poboljšanje ishoda liječenja.

Prva primjena CD19 CAR-T stanica u liječenju B-stanične leukemije prije otprilike 14 godina dovela je do dramatičnog poboljšanja ishoda za pacijente. Dosadašnji CAR-T pripravci dovode do dugotrajne remisije u oko 30 posto pacijenata čija bolest više ne reagira na druge oblike liječenja, dok je inicijalni učinak liječenja novim CD19 CAR-T stanicama još bolji. Očekujemo dramatično poboljšanje postotka izlječenja u odnosu na trenutno stanje, za 80 do 85 posto, objašnjava Merćep.

Cilj ovog projekta je brza primjena stanične imunoterapije, uz minimalne troškove, prema svim pacijentima kojima je potrebna i indicirana. Kako bi se mogla uspostaviti proizvodnja CAR-T pripravaka, potrebna su značajna financijska sredstva.

– Milijun eura bit će usmjereno za nabavu opreme te kupovinu potrošnog materijala, dok će sav rad na uvođenju proizvodnje biti obavljen bez naknade. Sredstva donirana iz programa »Činim dobro svaki dan«, PBZ grupe koja je prepoznala vrijednost i potencijal ovog projekta te ga uvrstila u svoj donacijski program, upotrijebit će se za validaciju proizvodnje CAR-T pripravaka, što je proces dokazivanja da se pripravci koji zadovoljavaju zadane kriterije kvalitete učinkovitosti u laboratorijskim uvjetima mogu proizvesti te su pogodni za primjenu u liječenju pacijenata, objašnjava imunolog.

Ujedno dodaje da je za izradu komercijalnog pripravka potrebno pet, a za CAR-T pripravka maksimalno dva tjedna te je cilj napraviti ga dostupnim unutar šest dana.

– Uz veliko povećanje učinkovitosti liječenja, smanjit će se i cijena liječenja, a ukupno liječenje traje tri tjedna, ističe Merćep.

Donacija na žiroračun

Projekt Zaklade Zora podupire i Hrvatsko onkološko društvo, kao i Hrvatsko hematološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora. Donirati se može uplatom na žiroračun Zaklade Zora IBAN (PBZ) HR46 2340 0091 1111 7426 8, svrha uplate: donacija. Za uplate iz inozemstva SWIFT (BIC): PBZGHR2X. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d., Radnička cesta 50, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

Plan proizvodnje

Učinkovitost imunoterapije je povećana uvođenjem stanične imunoterapije tumora u kojima se u laboratoriju ciljano proizvedu stanice koje imaju svojstvo ubijanja tumorskih stanica. Prijenosom dovoljnog broja ovih izvršnih stanica može dovesti do potpunog nestanka čak i vrlo raširenih oblika tumora koji više ne reagiraju na druge oblike liječenja.

Uvođenjem naprednih oblika stanične imunoterapije tumora kao što su liječenje T limfocitima s kimeričkim antigenskim receptorom (CAR T – limfociti), tumor infiltrirajućim limfocitima (TIL), tumorskim cjepivima i onkolitičkim virusima, omogućit će se pristup ovim oblicima liječenja svim bolesnicima u Hrvatskoj kojima je ono neophodno.

U staničnoj imunoterapiji tumora koriste se odabrane ili izmijenjene vlastite stanice pacijenta te je njihovom primjenom čak i u pacijenata kod kojih rak više ne odgovara na druge oblike liječenja moguće postići dugotrajno stanje bez znakova postojanja tumora.

Plan je da se proizvodnja staničnih pripravaka organizira na Klinici za traumatologiju – KBC-a Sestre Milosrdnice, kontrola kvalitete staničnih pripravaka na Klinici za traumatologiju i Dječje bolnice Srebrnjak, dok bi se odabir pacijenata, aplikacija staničnih pripravaka i daljnje praćenje bolesnika odvijalo u suradnim kliničkim ustanovama.

Objava Donatorska kampanja za oboljele od raka: Za novu terapiju potrebno prikupiti 2,5 milijuna eura pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

donacije (10)rijeka (1291)Sveučilište u Rijeci (47)