Marko Pjaca: U Lisabonu želimo ostaviti dobar dojam i ostvariti rezultat za samopouzdanje

novilist - prije 3 mjeseca - link

 

RIJEKA – Iza hrvatske nogometne reprezentacije jedanaest je dana riječkih priprema, kompletiranje momčadi u hodu i jedna prijateljska utakmica sa Sjevernom Makedonijom (3:0), koja je po načinu igre i rosteru bila protivnik sličan Albaniji. Subotnji domaćin Portugal puno je ozbiljniji test, kvalitetom i uigranošću daleko jača momčad koja puca i na sam vrh skorašnjeg EURO-a. Portugalci bi pak trebali predstavljati protivnika sličnog Italiji i Španjolskoj. Skupinu Hrvatske mnogi su s pravom proglasili i najjačom na skorašnjoj euro smotri u kojoj sve bolja Albanija može biti nagazna mina za sve.

Bilo kako bilo, pred Hrvatskom je velik izazov. Vatreni u svojim vitrinama imaju svježe svjetsko srebro i broncu, Azzurri su branitelji europskog naslova, Furija je s tri euro naslova najtrofejnija vrsta Staroga kontinenta. Mnogi će reći, jedna vrhunska reprezentacija morat će ranije završiti natjecanje…

– Možemo biti zadovoljni svime što smo odradili, svi su zdravi i stvarno se dobro pripremamo. Prva prijateljska utakmica prošla je odlično, tako da se nadamo nastaviti u tom tonu – kaže Marko Pjaca, lijevokrilni napadač Rijeke, dok Martin Baturina, ofenzivni vezni igrač Dinama dodaje: – Marko je sve rekao, idemo svi sto posto. Najbitnije je da su svi zdravi.

Ovosezonski učinak

 

MARKO PJACA (Rijeka)

27       nastupa

7       golova

5       asistencija

2       žuta kartona

MARTIN BATURINA (Dinamo)

32       nastupa

5       golova

8       asistencija

1       žuti karton

RASPOLOŽENJE NA VISINI – Martin Baturina, Luka Modrić i Luka Sučić / Foto V. KARUZA

Modrić prvi put trenirao na Rujevici

 

Luka Modrić posljednji se priključio pripremama, ali to je bilo i u skladu s najavama. Najbolji hrvatski igrač svih vremena na Rujevicu je došao dva dana prije kraja riječkih priprema i prvi je trening odradio u fitnessu hotela nakon povratka iz Vatikana. Jučer je prvi put trenirao na Rujevici i to na pomoćnom igralištu budući da je ono glavno ostalo bez prvog sloja pokrivača koji će dobiti opet u sljedeći petnaestak dana.

Trenirala su sva 23 igrača, među kojima su Perišić i Vlašić, kao i tri vratara.

Nova pozicija

Portugal će biti istinski test za Vatrene. Prava proba u kojoj će Zlatko Dalić vjerojatno koristiti i igrače koje nije protiv Sjeverne Makedonije, Gvardiola, Modrića, Brozovića, Marija Pašalića…

– To je zadnja provjera uoči EURO-a i želimo ostaviti dobar dojam. Želimo odigrati što bolje i ostvariti što bolji rezultat koji bi nam donio dodatno samopouzdanje. Ujedno je to prilika da vidimo gdje možemo napraviti određene korekcije i koje stvari možemo odraditi još bolje. Jako bitna utakmica prije Njemačke.

Foto galerija: Rujevica: Pripreme hrvatske nogometne reprezentacije za EURO Foto: Vedran Karuza

Baturina je protiv Makedonaca prvi put bio starter u najboljoj nacionalnoj vrsti. I odmah zaigrao na malo neuobičajenoj poziciji od one u Dinamu, na mjestu zadnjeg veznog igrača, zajedno s Kovačićem.

– Sretan sam zbog toga i dobivene prilike. Možda je u početku bilo male treme, ali kasnije je sve došlo na svoje. Drago mi je da smo i pobijedili. Nova pozicija? Malo je drugačija, traže se i neki novi obrambeni zadaci. Mijenjanje pozicija je po meni skroz OK u pripremnim utakmicama. Gdje god me izbornik stavi, igrat ću. Ipak se igra za svoju reprezentaciju – dodaje Baturina.

Mladi Vatreni protiv Irske i Švedske

 

Usporedo s najboljom hrvatskom vrstom, svoje pripreme za kvalifikacijske oglede za Europsko prvenstvo 2025. godine odrađuje i mlada U-21 hrvatska reprezentacija. Danas u 18 sati Hrvatska igra protiv Irske na Gradskom stadionu u Vrbovcu, dok drugu utakmicu, protiv Švedske, igra na stadionu ŠRC Sesvete umjesto u Zaprešiću.

– Irska i Švedska su kvalitetne provjere za nas. Iskoristit ćemo ove utakmice da bismo vidjeli na koga možemo računati u nastavku kvalifikacija. Dat ćemo priliku i nekim mlađim igračima. Tu imamo i trojicu igrača koji su na pretpozivu A reprezentacije, važno je da budu u formi ako to bude potrebno A vrsti. Imamo i nekoliko izostanaka zbog ozljeda i bolesti. Zadovoljan sam dosadašnjim tijekom priprema, a atmosfera i zalaganje su na iznimnoj razini – kaže Dragan Skočić, izbornik U-21 reprezentacije.

Hrvatska će u kvalifikacijama za EP 2025. biti domaćin Farskim otocima 5. rujna, 10. rujna mladi Vatreni dočekuju Portugalce.

Dragulj hrvatskog nogometa iz redova Modrih najskuplji je igrač HNL-a, nedavno mu je vrijednost prema Transfermarktu porasla za dva milijuna eura i sada iznosi okuglih 20. Je li vrijeme za iskorak u karijeri?

– Sada sam stvarno fokusiran samo na EURO, a u klupskoj karijeri, što bude, bit će. Sve to lijepo zvuči, ali ne dopuštam da mi to nešto previše ulazi u glavu.

OPROŠTAJ OD RIJEKE – Posljednji trening uoči EURO-a na hrvatskom tlu / Foto V. KARUZA

Pjaca je protiv Makedonaca sudjelovao kod trećega gola, ubacio s lijeve strane, a nakon udarca glavom Budimira, svoj prvijenac je zabio Marco Pašalić. Izbornik je pak nakon utakmice znakovito ustvrdio da i Pjaca i Pašalić mogu i moraju bolje u odnosu na izdanja posljednjih mjesec dana u dresu Rijeke.

– Odigrali smo dobru utakmicu i stvarali prilike te smo zabili i tri gola. Drago mi je zbog Marca. Pogledao sam taj dio izbornikove presice i definitivno u zadnjem periodu u klubu nismo bili na onoj razini kao u ostatku sezone. Nažalost, izgubili smo i oba trofeja. Sada se dobro spremamo, zadovoljan sam kako sam odigrao protiv Makedonije i vjerujem da ćemo pomoći momčadi – kaže Marko.

Dinamo? Ni vrijeme niti mjesto za to pitanje

 

Pjaca se sve više spominje kao povratnik u redove Dinama, Baturina u kontekstu mogućeg odlaska iz Maksimira. No, vjerojatno nije isključeno da obojica zaigraju za Modre u novoj sezoni HNL-a.

– Vidjeli smo se nas dvojica i na okupljanjima prije ovoga, znamo svi da je Martin fantastičan igrač, a kao o suigraču u reprezentaciji, mogu reći sve najbolje o njemu. Što se tiče sljedeće sezone, za to pitanje nije ni vrijeme ni mjesto – poručio je Pjaca.

Martin je uzvratio komplimente Marku.

– Meni je drago da mi je Marko suigrač, stvarno je super dečko i igrač. Drago mi je što se u Rijeci opet digao u formi i pokazao o kakvom je igraču riječ. Složit ću se da nije ni vrijeme ni mjesto za pitanje o klupskoj karijeri – dodao je Baturina.

Zdravlje i Perišić

Pjaca se u Rijeci »vratio u život«, vjerojatno niti sam nije mogao zamisliti da će se sve na klupskom i reprezentativnom planu odvijati tako brzo.

– Moram priznati da nisam očekivao da će sve to doći tako brzo. Bio sam optimističan i cilj mi je bio odlazak na EURO. Jako mi je drago da sam u tome uspio.

Danas put Portugala

 

Hrvatska nogometna reprezentacija danas ujutro u 10 sati leti za Lisabon, a u 18 sati odradit će večernji trening. Utakmica s Portugalom na rasporedu je sutra u 17.45 sati, a u nedjelju u 10 sati hrvatska ekspedicija leti za Berlin. U nedjelju Vatrene čeka primanje kod tamošnjeg gradonačelnika i večernji trening. Hrvatska prvu utakmicu u skupini igra 15. lipnja sa Španjolskom.

Rijekin igrač je puno toga lošega prošao u karijeri po pitanju ozljeda, srećom, one su sada prošlost.

– Mogu reći da sam na pravom putu, hvala Bogu, već pet godina nisam imao neke veće ozljede. Nedostajao mi je kontinuitet igara i minute. To sam dobio ove sezone i stvarno sam uživao. Nakon tih ozljeda cijenim zdravlje i vrijeme provedeno na terenu. No, ne znam do koje nove razine mogu opet doći. Ovisi o tome i tko je spreman uložiti u mene. To ćemo vidjeti. Stvarno trenutačno uživam u nogometu. Idem korak po korak.

Pjaca sam najbolje zna koliko je impresivno ovo što radi Ivan Perišić koji će pola godine nakon ozljede biti spreman za EURO, barem za određenu minutažu.

– To je jako lijepa vijest za nas. Prošao sam to što je prošao Ivan i nije se lako vratiti. Tu postoji i fizički i mentalni aspekt. Podsvjesno uvijek postoji neka mala kočnica, a ovo što sam vidio na treningu kod Perišića me stvarno iskreno impresioniralo. Svaka čast Ivanu – zaključio je Pjaca.

 

Objava Marko Pjaca: U Lisabonu želimo ostaviti dobar dojam i ostvariti rezultat za samopouzdanje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hrvatska nogometna reprezentacija (626)mARKO pJACA (31)nogomet (2475)rujevica (23)