Objavljena nova anketa pred europske izbore, HDZ je u vodstvu. Evo svih rezultata

novilist - prije 3 mjeseca - link

Promocija plus je za RTL je provela posljednje istraživanje prije izbora, od 1. do 4. lipnja, a ovo su rezultati.

HDZ je u tom razdoblju prvi izbor ispitanika s 5 mandata, a ima mogućnost i za još jedan dodatni, granični mandat. SDP je na 4 mandata od čega je jedan granični pa bi bez njega mogli ostati.

Stranka Možemo! prema istraživanju dobiva jedan siguran mandat. Na jednom mandatu su i Domovinski pokret i MOST međutim, kod obje opcije u pitanju su granični mandati.

Lista Pravo i pravda Mislava Kolakušića i šarena lista IDS-a, SDSS-a, HSLS-a i partnera prema rezultatima istraživanja ne osvajaju mandat, ali se bore za granične mandate od kojih su ipak udaljeniji od ostalih.

Podsjetimo, prije prije pet godina HDZ i SDP su na izborima bili izjednačeni – dobili su po četiri mandata, a u EU Parlament još su ušli Suverenisti, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Valter Flego.

HDZ-ova lista koju predvodi premijer Plenković prvi je izbor s gotovo 30 posto. SDP-ovu listu s Biljanom Borzan na prvom mjestu bira više od petine ispitanika.

Slijede MOŽEMO s Goranom Bosancem, Domovinski pokret s Ivanom Penavom te MOST s Božom Petrovom.

Na gotovo 4 posto je dosadašnji europarlamentarac Mislav Kolakušić, slijedi lista oko IDS-a, a zatim nezavisna lista Nine Skočak i umirovljenici.

Istu podršku imaju Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto te Radnička fronta Katarine Peović. Slijedi HSU te Nezavisna lista Ladislava Ilčića.

Još niže je Richard odnosno Enio Meštrović iz Zadra, pa Republike, a s manje od pola posto slijedi stranka Ivana Pernara.

Četiri dana prije izbora neodlučnih građana je više od 12 posto, javlja RTL.

Napomena: Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 ispitanika, uz mogućnost greške uzorka od 2,7 posto te razinu pouzdanosti od 95 posto.

Objava Objavljena nova anketa pred europske izbore, HDZ je u vodstvu. Evo svih rezultata pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Europski izbori (91)Hrvatska (4065)Novosti (1334)