Želite bespovratne EU potpore za inovacije? Morate dobro paziti na TRL, a evo što je to!

netokracija - prije 2 mjeseca - link

Jeste li ikad čuli za TRL razine? Ako se niste prijavljivali na EU natječaje namijenjene inovacijama, možda čak i niste. No, ako imate ambiciju svoj inovativni projekt prijaviti na neki od EU natječaja za inovacije koji se očekuju u drugoj polovici ove godine, bitno je da na vrijeme saznate najbitnije informacije o TRL-ovima jer će vam u prijavi EU projekta to predstavljati jedan od ključnih preduvjeta za uspjeh.

Nastali u NASA-i, Europska komisija preuzela koncept

Koncept razina tehnološke spremnosti ili TRL-a (eng. Technology Readiness Level) potječe iz američke NASA-e još od 1970-ih godina. Kako su svemirski programi postajali sve složeniji, NASA je prepoznala potrebu za sustavnim i unificiranim načinom procjene zrelosti tehnologija koje se koriste u dizajnu svemirskih letjelica. To je bilo ključno za procjenu rizika koji bi mogli utjecati na tehničke, troškovne i vremenske rokove projekata. NASA je zbog toga 1990-ih definirala TRL ljestvicu s 9 razina (na početku ih je bilo samo 7) koje opisuju stupanj razvoja neke tehnologije – od početnih, fundamentalnih istraživanja (TRL 1) do potpune komercijalizacije (TRL 9).

Primjena TRL-a omogućila je (NASA-i) standardizirani način praćenja napretka tehnologija i olakšala komunikaciju o njihovoj spremnosti između različitih dionika. Korištenje TRL koncepta poslije se proširilo i na druge sektore poput obrane, energetike i proizvodnje, a Europska komisija je 2012. godine uvela TRL u programe financiranja istraživanja inovacija poput Obzora 2020, ali i svih drugih programa i natječaja namijenjenih inovacijama. Od tada, TRL je postao referentna točka za određivanje razine razvoja istraživačkih rezultata i njihove spremnosti za komercijalizaciju i investicije.

Iako izvorno razvijen za hardverske tehnologije, TRL se danas primjenjuje i na druge vrste inovacija poput softvera, farmaceutskih proizvoda i poslovnih procesa jer pruža standardizirani okvir za procjenu zrelosti i smanjenje rizika tijekom razvojnog ciklusa različitih vrsta tehnologija i inovacija.

Što to točno znači?

Zamislimo naprednu tehnologiju koja izlazi iz okvira uobičajenog – sustav autonomne vožnje koji će omogućiti vozilima da se u potpunosti samostalno kreću bez potrebe za ljudskim upravljanjem. Na početku imate samo ideju o autonomnoj vožnji, odnosno nekakav teorijski koncept temeljen na naprednim algoritmima računalnog vida, strojnog učenja i umjetne inteligencije i za koji, po svemu sudeći, čvrsto vjerujete da „drži vodu“. Ali kako ćete uvjeriti investitore i regulatore (ili evaluatore projektnih prijedloga) da je vaša ideja vrijedna ulaganja i da je sigurna za primjenu na cestama? Ili pak, kako ćete znati kada je pravi trenutak za komercijalno lansiranje autonomnih vozila?

Odgovor leži upravo u TRL-ovima – sustavu razina tehnološke spremnosti koji pruža standardizirani način procjene i komunikacije statusa vaše inovacije. Koristi se za sve vrste (inovativnih) tehnologija, pa tako i za autonomnu vožnju.

Od ideje do komercijalizacije u 9 koraka

Već je spomenuto kako su TRL-ovi podijeljeni na 9 razina, od kojih je prva razina osnovna razina u kojoj je projektna inovacija praktički na teorijskoj (idejnoj, konceptnoj) osnovi, dok najviše razine podrazumijevaju dokazanu inovaciju spremnu za tržišnu komercijalizaciju i primjenu kod stvarnih korisnika.

Devet razina TRL-ova objašnjenih kroz sustav autonomne vožnje

U praktičnom primjeru autonomne vožnje to bi izgledalo otprilike ovako:

TRL 1 – Osnovna načela utvrđena:

Znanstvenici su otkrili da se napredni algoritmi računalnog vida, strojnog učenja i umjetne inteligencije mogu iskoristiti za prepoznavanje objekata, čitanje prometnih znakova i samostalno upravljanje vozilom. Ovo je osnovno načelo na kojem se temelji ideja ili koncept autonomne vožnje.

TRL 2 – Tehnološki koncept formuliran

Razrađena je ideja, odnosno koncept autonomnog vozila koje bi koristilo ranije definirane algoritme za samostalno upravljanje u različitim prometnim situacijama.

TRL 3 – Eksperimentalni dokaz koncepta

Izrađen je laboratorijski prototip autonomnog vozila i dokazano je da koncept funkcionira u simuliranim uvjetima. Dosegnuta je rana razina potvrde koncepta (eng. proof of concept) čime polako završavamo fazu industrijskog istraživanja i započinjemo rane faze eksperimentalnog razvoja.

TRL 4 – Tehnologija validirana u laboratorijskom okruženju

Rani prototip autonomnog vozila (tzv. prototip niske razine) je testiran i validiran u kontroliranim laboratorijskim uvjetima s različitim scenarijima (autonomne) vožnje.

TRL 5 – Tehnologija validirana u relevantnom okruženju

Autonomno vozilo (prototip više razine) je testirano u simuliranim realnim uvjetima na posebno pripremljenim poligonima koji oponašaju stvarne ceste i promet.

TRL 6 – Tehnologija demonstrirana u relevantnom okruženju

Pilot vozilo s autonomnom tehnologijom (prototip visoke razine) je pušteno u ograničeni promet na odabranim rutama u kontroliranim uvjetima te se sustav kontinuirano poboljšava i unaprjeđuje.

TRL 7 – Demonstracija prototipa u operativnom okruženju

Prototipovi autonomnih vozila su integrirana u stvarni promet i testirana u različitim realnim uvjetima vožnje.

TRL 8 – Sustav u potpunosti kvalificiran

Tehnologija autonomne vožnje je spremna za komercijalizaciju i masovnu proizvodnju autonomnih vozila.

TRL 9 – Stvarna primjena dokazana

Komercijalna autonomna vozila su lansirana na tržište i u punoj su upotrebi kod krajnjih korisnika.

Svaka viša TRL razina znači manji rizik i veću spremnost za tržište. Ključno je prepoznati na kojoj se razini vaša tehnologija nalazi i što je potrebno za prijelaz na sljedeću razinu. Ono što također valja imati na umu jest činjenica da TRL razine nemaju čvrsto definiranu strukturu te su podložne različitom tumačenju, ovisno o fazi i još više, vrsti istraživanja.

Dokazati inovativnost ideje ne podrazumijeva iste ili slične korake u farmaceutskoj industriji, razvoju autonomne vožnje ili razvoju inovativnog procesa poučavanja, stoga se za različite potrebe TRL razine različito i tumače. Baš zato, u svrhu praktičnije primjene TRL alata, umjesto detaljnog razlikovanja svih 9 razina, TRL razine se mogu konsolidirati u tri šire skupine – osnovna istraživanja, industrijska istraživanja i eksperimentalni razvoj.

  • Osnovna istraživanja obuhvaćaju TRL 1, gdje se promatraju temeljni principi, prikupljaju podaci i literatura potrebna za provođenje kasnijih faza razvoja inovacije.
  • Industrijska istraživanja pokrivaju TRL razine 2 do 4 kada se provode konkretna mjerenja, ispitivanja, formuliranje tehnološkog koncepta, izrada prototipova u laboratorijskom ili simuliranom okruženju te po potrebi pilot-linije za provjeru tehnologije.
  • Eksperimentalni razvoj obuhvaća TRL razine 5 do 8 i to je faza u kojoj se, nakon što je ostvaren dokaz koncepta, prototipovi testiraju u različitim uvjetima koji simuliraju stvarnu primjenu kako bi se omogućila komercijalizacija. Konačno, TRL 9 predstavlja punu komercijalizaciju proizvoda, procesa ili usluge na tržištu.

Zašto su TRL razine bitne za autonomnu vožnju (ili bilo koju drugu inovaciju)?

Glavna svrha TRL-a je pružiti jasan i standardiziran način komunikacije o statusu tehnologije između različitih dionika – istraživača, inženjera, investitora, regulatora i javnosti. To omogućuje objektivnu procjenu tehničkog napretka, evaluaciju rizika, planiranje projekta i uspostavljanje učinkovite suradnje.

Za autonomnu vožnju, TRL je ključan alat u vrednovanju tehnološke zrelosti i sigurnosti sustava od strane regulatornih tijela, ali i javnosti. Prikazivanje napretka kroz TRL razine pruža jasan uvid u to koliko je tehnologija blizu pune komercijalizacije i spremna (sigurna) za masovnu upotrebu na cestama. Općenito se može zaključiti da više TRL razine obično ukazuju na manje rizike i veću sigurnost, budući da su tehnologije već testirane i validirane u relevantnim uvjetima.

Razine tehnološke spremnosti postale su standardna praksa u upravljanju inovacijskim projektima, s obzirom na to da omogućuju zajednički jezik za sve uključene strane i omogućuju objektivnu procjenu izvedivosti, potencijala i sigurnosti neke tehnologije.

Stoga, prilikom razvoja i komercijalizacije inovativnih proizvoda, procesa ili usluga, od velike je važnosti na vrijeme prepoznati na kojoj se TRL razini postojeća tehnologija nalazi jer će to omogućiti kvalitetno planiranje projekta, privlačenje investitora i/ili dobivanje bespovratnih potpora i na kraju – uspješan plasman na tržište.

Jer na kraju dana, čak i najrevolucionarnija ideja autonomne vožnje ostaje samo ideja ako ne prođe potrebne razvojne faze i ne stigne do komercijalizacije. A TRL razine su tu da vam olakšaju put do financiranja od strane investitora ili od strane EU natječaja za inovacije kojih je za drugu polovicu 2024. najavljeno najmanje 3 – od natječaja za provođenje ciljanih znanstvenih istraživanja (TRL 1-4) između poduzeća i fakulteta/instituta, natječaja za dokazivanje inovativnog koncepta (do TRL 4) pa sve do natječaja za inovacije novoosnovanih MSP-ova (do TRL 8).

U svakom slučaju, bitno je na vrijeme se pripremiti, definirati početnu (TRL) poziciju i iskoristiti dostupne poticaje za razvoj novih inovativnih proizvoda, usluga i procesa!

pročitaj cijeli članak

inovacije (8)natječaj (11)Tehnologija (591)Tvrtke i poslovanje (34)vodič (5)