Potpisani ugovori Grada Rijeke i udruga koji osiguravaju nadstandard u riječkoj socijalnoj skrbi

novilist - prije 2 mjeseca - link

RIJEKA – Riječki gradonačelnik Marko Filipović potpisao je financiranje 61 programa i projekata udruga i vjerskih zajednica u području zdravstva, socijalne zaštite i unapređenja kvalitete života u 2024. godini. Ukupno je dodijeljeno oko 667 tisuća eura za što su sredstva osigurana u proračunu Grada Rijeke. Među potpisnicima su Matica umirovljenika Grada Rijeke, Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza, udruga Uzor, Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo Trsat, Društvo za istraživanje i potporu – DIP, Centar za kulturu dijaloga, udruga Muzikopter, Udruga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom i njihove obitelji Svjetionik i drugi.

Kvalitetna suradnja

Projekti i programi usmjereni su na sve građane, no prvenstveno na djecu, mlade (posebice one u riziku od siromaštva i/ili socijalne isključenosti), žene, obitelji, osobe starije životne dobi, djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, žrtve nasilja, beskućnike, korisnike nužnog smještaja, ovisnike, branitelje, ratne stradalnike, teško bolesne i kronično bolesne osobe, na potrošače te na zaštitu životinja.

Gradonačelnik Filipović zahvalio je na entuzijazmu i profesionalnosti svim voditeljima i članovima udruga, siguran je da sredstva iz socijalnog programa idu u dobre ruke te će biti iskorištena za pomoć najpotrebitijima.
– Iz godine u godinu nalazimo se ovdje s plemenitom idejom da značajan dio sredstava usmjerimo prema vama. Hvala vam na dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji. Bez vas provedba ovih programa bi bila skoro nemoguća, rekao je Filipović.

Njegov zamjenik Goran Palčevski rekao je kako Grad Rijeka osigurava nadstandard u socijalnoj skrbi koji na nacionalnoj razini nije prisutan.
– Trudimo se razvijati ga dalje i raditi još bolje, jer činjenica je da uvijek može bolje. Moramo osluškivati i pratiti što se događa jer nijedan program nije uklesan u kamen. Trudimo se davati sredstva tamo gdje treba i držati potrebnu razinu, jer stupanj razvijenosti nekog društva mjeri se po brizi o najslabijima, kazao je Palčevski.

Smanjenje nasilja

U ime predstavnika udruga i zajednica koje su potpisale ugovore obratila se Paula Bogović iz udruge Uzor koja radi sa žrtvama obiteljskog nasilja, ženama i djecom, ali i s počiniteljima nasilja, jer se na taj način pruža cjelovita podrška smanjenju nasilja u društvu. Vode sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, savjetovalište, SOS telefon i druge programe, kao i programe podrške mentalnom zdravlju djece i mladima. Imaju sedam zaposlenih u udruzi.
– Pružamo žrtvama podršku, savjetovanje i psihoterapiju. Nadogradnja u pružanju podrške, u što je uključen i PGŽ, je da nakon izlaska iz skloništa podmirujemo troškove žrtvama, jer su nažalost financije jedan od čestih razloga da ostaju u braku s nasilnikom. Rijeka doista daje nadstandard, njihova podrška kao i podrška drugih institucija, PGŽ-a, nadležnih ministarstava, omogućuju nam da pružamo naše usluge, rekla je Paula Bogović.

Tijekom protekle tri godine Grad Rijeka je za financiranje programa i projekata udruga i vjerskih zajednica izdvojio ukupno 1.38 milijuna eura.

Objava Potpisani ugovori Grada Rijeke i udruga koji osiguravaju nadstandard u riječkoj socijalnoj skrbi pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

grad rijeka (94)Marko Filipović (34)rijeka (1249)Rijeka & Regija (1232)ugovor (21)