Učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole dobili tri radionice vrijedne dva milijuna eura

novilist - prije 2 mjeseca - link

RIJEKA – Elektroindustrijska i obrtnička škola nosi status Regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru elektrotehnike i računarstva, a taj joj je status donio dva milijuna eura vrijedne tri nove funkcionalne radionice za izvođenje praktične nastave, radioničkih i laboratorijskih vježbi, kao i specijaliziranu opremu koja se koristi u realnom sektoru te su izrađeni novi školski kurikulumi.

Navodeći kako je uspostava Regionalnog centra realizirana kroz projekte »KaRijERA« i »KaRijeERA i JA«, ravnatelj Boris Caput, prilikom jučerašnjeg obilaska novouređenih prostora i opreme, podsjetio je da je ta škola u Regionalnom centru partner Tehničkoj školi Karlovac.

Elektrana na krovu

– Kroz dva projekta »povukli« smo dva milijuna eura, od čega je 600 tisuća eura utrošeno na »soft« dijelove, a ostalo na opremu. Opremljene su tri radionice, adaptirana je zgrada u kojoj su radionice za obnovljive izvore energije, robotiku i automatiku. Posebnost je da zgrada na krovu ima fotonaponsku elektranu i priključak za punjenje električnih automobila. Punionica će biti u funkciji kada dobijemo dozvolu od HEP-a te pustimo fotonaponsku elektranu u rad. Kroz projekte razvili smo i dva nova zanimanja, tehničar za informacijske tehnologije i tehničar za brodsku elektrotehniku i elektroniku. Tehničare za informacijske tehnologije upisivat ćemo već na ovim upisima i već sada sada imamo veliki interes. Od školske godine 2025./2026. trebali bismo uvesti i tehničara za brodsku elektrotehniku i elektroniku, najavio je Caput.

Novoopremljeni prostori služe za radioničke vježbe i praktičnu nastavu te kroz njih godišnje prođe tristotinjak učenika, a Caput je podsjetio i da je projekt Regionalnog centra kompetentnosti započeo bivši ravnatelj Darko Bašić. S obzirom na to da je riječ o školi koja provodi i obrazovanje odraslih, novim prostorima i opremom koristit će se i polaznici takvih programa. Dodajući da je Primorsko-goranska županija ulaganje kroz Regionalne centre kompetentnosti završila u roku i bez korekcija, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, Edita Stlin, kazala je da je u četiri škole uloženo 16,5 milijuna eura.

Velika podrška

– Regionalni centar kompetentnosti Eleketroindustrijske i obrtničke škole četvrti je centar koji je završen u Primorsko-goranskoj županiji, nakon ugostiteljstva, zdravstva i strojarstva. Riječ je o izuzetno velikoj podršci profesorima i učenicima u realizaciji strukovnih programa, od uvođenja novih programa do uređenja prostora, kazala je pročelnica Stilin.

Ujedno je dodala da je Primorsko-goranska županija u financiranju projekta Elektroindustrijske škole sudjelovala s pola milijuna eura, dok je profesor Ratko Božić, predstavljajući novu informatičku opremu, istaknuo da je škola nabavila najmoderniju opremu koja će učenicima omogućiti da se bave izradom videoigara, izradom VR sustava proširene stvarnosti, programiranjem te ispunjavanjem svih ostalih potreba.

Objava Učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole dobili tri radionice vrijedne dva milijuna eura pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1241)Rijeka & Regija (1222)