Dan Talijanske Republike: Intenziviranje dvojezičnosti rezultira kulturnim bogatstvom

novilist - prije 3 mjeseca - link

OPATIJA – U povodu proslave Dana Talijanske Republike, u opatijskom hotelu Ambasador organizirana je već tradicionalna svečana proslava uz velik broj uzvanika. Otvorena je uz izvođenje hrvatske i talijanske himne koje su otpjevali članovi Mješovitog zbora Zajednice Talijana »Fulvio Tomizza« iz Umaga. Program je moderirala Ileana Jančić, a goste su pozdravili ispred Generalnog konzulata Italije u Rijeci Patrizia Ruggiero, potpredsjednik Sabora Furio Radin i NJ.E. Paolo Trichilo, novi veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj.

Uzvanike je zabavljao kvartet The Mystic Rose Ensemble / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

– S osobitim zadovoljstvom sudjelujem u proslavi na čijoj organizaciji zahvaljujem otpravnici poslova Generalnog konzulata Patriziji Ruggiero, kao i svim djelatnicima koji svakodnevno uspješno obavljaju postavljene im zadaće Ureda čije konzularno područje obuhvaća cijelu hrvatsku obalu, rekao je talijanski ambasador Trichilo.

Naglasio je kako ovo konzularno područje karakterizira prisutnost talijanske nacionalne zajednice, jedine autohtone manjine izvan granica Italije koja, iako obitava na teritoriju dviju država, Hrvatske i Slovenije, predstavlja evidentno obilježje zajedništva.

NJ.E. Paolo Trichilo u ugodnom razgovoru / Foto Nikola Blagojević

– Talijanska nacionalna zajednica mora se znati prilagoditi vremenu i nastaviti razvijati aktivnosti koje održavaju njezinu tradiciju živom, od jezika i dijalekta do gastronomije, a sve u europskom duhu dijaloga koji, zahvaljujući potpuno ostvarenoj integraciji Republike Hrvatske u europsku obitelj, omogućuje daljnji napredak, naveo je veleposlanik Trichilo koji je dodao i kako se nada proširenju i intenziviranju dvojezičnosti u europskom duhu i u interesu kulturnog bogatstva teritorija.

Ileana Jančić i Patrizia Ruggiero / Snimio Nikola Blagojević

Sedamdeset i osmu obljetnicu Talijanske Republike uveličali su predstavnici svih važnijih institucija sa šireg područja, dužnosnici i predstavnici Talijana u Hrvatskoj, te mnogi drugi talijanski prijatelji, a za zabavni dio večeri je bio zadužen kvartet The Mystic Rose Ensemble. Bila je to večer za druženje i sklapanje novih poznanstava među ljudima uz želju da se uz čestitke za Dan Talijanske Republike okupe još dugi niz godina.

Objava Dan Talijanske Republike: Intenziviranje dvojezičnosti rezultira kulturnim bogatstvom pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Opatija (279)