Djeca pomažu djeci u bolnici: S Vidom se lako, posložiti može svatko!

novilist - prije 2 mjeseca - link

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci danas je predstavljen prigodni humanitarni projekt “S Vidom se lako, posložiti može svatko!” u kojem djeca pomažu djeci, te koji organiziraju Katehetski ured Riječke nadbiskupije i nadbiskupijski Caritas.

Projekt ima društveno-humanističku, ekumensku i međureligijsku dimenziju, i svrha mu je prikupljanje financijskih sredstava za kupnju rehabilitacijsko-didaktičke opreme za Kliniku za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka, s ciljem unaprjeđenja i poboljšanja uvjeta boravka djece u Klinici.

Na pressici sudjelovali su riječki nadbiskup Mate Uzinić, predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević, u ime Baptističke crkve Rijeka pastor Giorgio Grlj, u ime Medžlisa Islamske zajednice Rijeka imam riječki Hidajet ef. Hasanović te predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka, prof. dr. prim. Nado Bukvić, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Poziv ljudima dobre volje

Organizatorica Rukavina Kovačević naglasila je, kako stoji i u nazivu projekta, važnost posloženosti kako u organizacijskom smislu i svakodnevnom životu tako i na duhovnom, etičko-moralnom i vrijednosnom planu, kako bi kao pojedinci i društvena zajednica mogli činiti više dobra.

Domaćinski osjećaj za vrijeme liječenja

Predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka, prof. dr. prim. Nado Bukvić objasnio je na koji način će ova akcija pomoći Klinici i djeci koja tamo borave.

– Smatram da će ova akcija pridonijeti da sva djeca koja leže i koja će zbog bilo kojeg kirurškog zahvata ili pretrage ležati u bolnici, pridonijeti uljepšanju njihovog boravka i dati im što više domaćinski osjećaj, istaknuo je prof. Bukvić.

Izdvojila je snažnu društveno-humanističku dimenziju projekta, s naglaskom na popularizaciji kulturno-povijesne, sakralne i svake druge baštine grada Rijeke na tradicijskim vrednotama ranokršćanskog mučenika sv. Vida.

Humanitarnu akciju realizirat će učenici osnovnih i srednjih škola koji pohađaju katolički vjeronauk i etiku, pod mentorstvom učitelja i vjeroučitelja, učenici koji pohađaju islamski konfesionalni vjeronauk te djeca i mladi Baptističke crkve u Rijeci, u suradnji sa svojim animatorima.

Rukavina Kovačević pozvala je sve ljude dobre volje na podupiranje ove akcije putem donacije na otvoreni žiroračun nadbiskupijskog Caritasa.

Prigodna prodaja na Korzu

Najavila je da će u sklopu projekta, od 12. do 14. lipnja, na riječkom Korzu biti organizirana donacijska prodaja prigodnih organizacijskih artikala u iznosu od pet eura.

Nadovezujući se na širinu i sveobuhvatnost humanitarne akcije, nadbiskup Uzinić je kazao da u duhu svoga naslova ovaj projekt pokazuje kako je i sam sv. Vid “širok” jer on nije zaštitnik samo Riječke nadbiskupije, nego i Grada Rijeke, u čiji su identitet uključeni pripadnici različitih nacionalnosti koji izgrađuju riječku Crkvu te na taj način sv. Vid povezuje sve građane.

Iskustva djece i mladih Baptističke crkve u Rijeci te način na koji su se uključili u humanitarni projekt, opisao je pastor Grlj.

Lajkovi nisu dovoljni

– Jedan od stupova zajedništva u ekumenizmu je i zajedničko služenje ljudima u potrebi. Ova nas je prilika okupila u služenju malim ljudima, djeci koja itekako trebaju ohrabrenje, potporu i drugačiju atmosferu dok su daleko od svojih domova u bolnici.

U današnjoj eri društvenih mreža i virtualne stvarnosti često se na premalo konkretan način pomaže ljudima. Lajkovi nisu dovoljni, treba nešto i učiniti, kazao je pastor Grlj.

Zahvalnost na sudjelovanju u ovome humanitarnom projektu, u ime Medžlisa Islamske zajednice Rijeka iskazao je imam riječki ef. Hasanović, istaknuvši kao su se djeca koja pohađaju islamski konfesionalni vjeronauk svojim dobročinstvima i zalaganjem rado uključila u ovu hvalevrijednu akciju i tako osjetila da svojim rukama mogu pridonijeti drugoj djeci u potrebi.

Istaknuo je kako Islamska zajednica u Rijeci smatra svojom dužnošću odazvati se svakom ovakvom pozivu i uključiti u humanitarne projekte ove vrste.

Objava Djeca pomažu djeci u bolnici: S Vidom se lako, posložiti može svatko! pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

riječka nadbiskupija (8)rijeka (1241)Rijeka & Regija (1222)