NE NASJEDAJTE! Nova prevara kruži WhatsAppom, nasjelo na stotine Hrvata!

riportal - prije 3 mjeseca - link

Gomila je online prevara u Hrvatskoj, a na Facebooku smo nedavno naišli na post u kojem se piše o kriptoprevari preko WhatsAppa, piše Index.

Radi se o tome da prevaranti kreiraju WhatsApp grupu, u ovom slučaju organizacije koja se naziva Binance i koja, eto, slavi sedmu obljetnicu. Tu se generira hrpa poruka kako se uložio određeni novac i na svemu tome uspjelo zaraditi. Naišli smo tako na post “Nataše” iz Binance tima koja piše kako je Binance najveća svjetska burza ulaganja u kriptovalute te kako su nasumično odabrali korisnike.

Piše i kako će oni koji budu pratili grupu dobiti 1000 dolara. Navodi se i kako će “Antonio Analitičar” svaki dan objavljivati korisne savjete u grupi, donoseći pouzdana predviđanja i analize. Piše i kako je Binance tim trajno smješten u Zagrebu.

Ministarstvo unutarnjih poslova pitali smo više o prevarama poput ove, no odgovorili su kako se ne vode statistički podaci prema načinima izvršenja, odnosno prema pojedinim društvenim mrežama.

Index je poslao screenshotove s WhatsAppa, a iz MUP-a ističu kako bi se ovdje radilo o kaznenim djelima računalne prevare iz članka 271. Kaznenog zakona i kaznenom djelu prevare iz članka 236. Kaznenog zakona.

Stalan je porast računalnih prevara. Tako je 2021. godine zabilježeno 1158 kaznenih djela (od toga je riješeno 651 kazneno djelo), 2022. bilježi se 1425 kaznenih djela (riješeno 771 kazneno djelo), 2023. bilo je 1571 kazneno djelo (riješena 604 kaznena djela), a u četiri mjeseca ove godine bila su 574 kaznena djela (od toga su riješena 162).

Prema ovim podacima, ispada kako se tek nešto više od polovine prevara riješi, što je brojka koja ide u prilog prevarantima.

“Broj kibernetičkih napada raste i oni su sofisticiraniji nego ikada, dolaze iz širokog spektra izvora unutar i izvan Europske unije. Kibernetički rizici također su se pojavili kao znatna prijetnja financijskom sustavu.

Materijalna šteta koja je izravna posljedica prijavljenih kibernetičkih napada u 2023. godini iznosila je 10.500.000 eura”, naveli su iz MUP-a.

Kriptoprevare, bilo preko WhatsAppa ili nekog drugog kanala, svakako nisu novost. Što se tiče većih prevara, pisali smo o Hrvatima koji su izgubili hrpu novca jer su povjerovali piramidalnoj shemi.

A prije točno godinu dana pokrenula se priča o najvećoj kriptoprevari u povijesti Hrvatske, a za koju su osumnjičeni Luka Burazer, Eugen Travalja i Vedrana Golušin. Riječ je o trojcu koji se sumnjiči da je od kraja travnja 2017. do sredine svibnja 2023. s ciljem pribavljanja protupravne koristi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveo i održao u zabludi više klijenata, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 18.5 milijuna eura, piše Index.

Što se tiče recentnijih primjera, nedavno smo pisali kako je 71-godišnjak radi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi u više navrata putem interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio, izvijestila je osječka policija.

Kako je izvijestila policija iz Preloga, 46-godišnjak je prijavio da je putem jedne od mnogobrojnih internetskih stranica koje nude usluge ulaganja u kriptovalute stupio u kontakt s nepoznatom osobom. Nakon što je povećao početno uloženi novac u kriptovalute, zatražio je isplatu te je primio poruku da mora platiti porez od 18.750 eura u kriptovalutama.

Nakon što je navedeni iznos uplatio, dobio je novu poruku da mora uplatiti dodatnih 5000 eura. Shvatio je da je prevaren za ukupno 29.000 eura.

A kako je izvijestila požeška policija, prevarena je i 31-godišnjakinja. Ona je također ulagala u kriptovalute u više navrata te je tek naknadno shvatila da je prevarena. Policija nije izvijestila za koji iznos je prevarena.

Prevaranti ‘osobnim’ porukama ili otvaranjem raznih grupa za (navodne) investicije nastoje privući žrtve obećavanjem velikih prinosa na investiciju. U velikom broju slučajeva radi se o raznim varijantama prevara vezanim uz kriptovalute i povezane proizvode (ili ‘proizvode’). Ako vam netko iz vedra neba nudi novac ili brzu dobit – radi se o prevari, piše Index.

Savjeti MUP-a:

Koristite lokalne online trgovine kad god je to moguće – vjerojatnije je da ćete lakše riješiti moguće probleme. Uložite malo truda i istražite te provjerite recenzije prije nego što obavite kupnju.

Koristite svoje kartice za plaćanje – imat ćete veće šanse za povrat novca u slučaju prevare.

Plaćajte samo putem sigurnih pružatelja usluga plaćanja – budite oprezni ako traže prijenos sredstava preko banke ili alternativnih načina plaćanja. Razmislite dvaput prije nego što pristanete!

Plaćajte samo kada ste povezani na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte korištenje besplatnih ili otvorenih javnih Wi-Fi mreža.

Plaćajte samo na sigurnom uređaju – redovito ažurirajte operativni sustav i sigurnosni softver. Pazite se oglasa koji nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako zvuče predobro da bi bili istiniti, vjerojatno i nisu.

Ako vam iskoči oglas koji tvrdi da ste osvojili nagradu, budite oprezni – moglo bi biti riječi o zlonamjernom softveru. Ako naručeni proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača. Ako ne dobijete odgovor, obratite se svojoj banci.

Nadalje, savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke”, između ostalog su napisali iz MUP-a.

“Ako je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, uputili su i na pomoć koja se može zatražiti na ovoj poveznici na kojoj se nalazi alat pod nazivom KRIPTO ŠERIF, koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke.”

Savjetuju i da se instalira antivirusni softver na sve uređaje koji se spajaju na internet.

“Tijekom 2023. godine započela je provedba kampanje osvještavanja javnosti o opasnostima na internetu “Web heroj: Ulovimo lika s weba, koji tvoje eure vreba“, koja će se nastaviti u 2024. godini, a kako bismo smanjili rizike za građane i trgovačka društva od različitih oblika kibernetičkih napada. U okviru kampanje izrađena je internetska stranica Web heroj, koja sadrži savjete za građane i tvrtke i podatke o mogućnostima prijave kaznenih djela policiji”, napisali su.

The post NE NASJEDAJTE! Nova prevara kruži WhatsAppom, nasjelo na stotine Hrvata! appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2398)kriptovalute (28)prijevara (57)