Lokvarski vijećnici povećali plaće općinskim službenicima

novilist - prije 2 mjeseca - link

Iza lokvarskih vijećnika je 19.-ta sjednica Općinskog vijeća Lokve na kojoj je bilo prisutno šestero vijećnika stoga su sve odluke bile pravovaljane. Kako nije bilo većih rasprava, sve su odluke jednoglasno usvojene.

Sa sjednice izdvajamo točku Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za proteklu godinu koju je podnio načelnik Općine Lokve Toni Štimac naglasivši kako je Općina Lokve protekle godine imala popriličan broj prijavljenih projekata od kojih je dio i odobren što je donijelo do manjka u proračunu Općini Lokve. Istaknuo je da su naviknuli raditi bez novaca, no kako dolaze novi izbori- potruditi će se ostaviti idućem načelniku ili načelnici što svjetliju situaciju.

Orijentiraju se na manje projekte

– Svakako godišnji izvještaj pokazuje što smo radili prošle godine. Mi puno toga planiramo,a pravi pokazatelj je upravo godišnji izvještaj. Oko milijun i pol eura je prošlo kroz našu blagajnu prošle godine s tim da je naš izvorni proračun oko 300-350 tisuća eura.

Da bismo ustabilili proračun, stat ćemo za sada sa kandidiranjem na veće projekte te se držati manjih jer svaki projekt od nas iziskuje poprilično financijsko sudjelovanje – poručio je načelnik Općine Lokve Toni Štimac.

Jedna od važnijih točaka bila je i Prijedlog odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika koju je prokomentirao načelnik Toni Štimac pojasnivši da plaće nisu podizane od 2021. godine te da današnji način života zahtjeva povećanje plaća koje neće utjecati na proračun, a kvalitetan i stručan kadar će ostati raditi.

Na njega se nadovezala predsjednica Općinskog vijeća Lokve Sandra Okanović koja je naglasila da u potpunosti podržava mjeru koja nije popularna, ali je bitna jer kvalitetne zaposlenike treba platiti kako bi oni radili te ostali. S njom su se složili i svi nazočni vijećnici.

Nadovezano na to, jednoglasno je usvojen i Prijedlog II izmjene Odluke o plaći i drugim pravima općinskog načelnika iz radnog odnosa.

Točku Prijedlog odluke o kratkoročnom revolving kreditu prokomentirala je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Sanja Čop naglasivši da ova mjera nije popularna, no u provedbi je projekt koji su kandidirali na Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji je uspješno prihvaćen te je u provedbi, no s obzirom na njegove troškove moraju u kratkoročno zaduživanje zbog roka 31.srpnja, a nakon njenog izlaganja svi vijećnici su bili jednoglasni u prihvaćanju ove odluke.

Zadnju točku – Program rada Savjeta mladih Općine Lokve za 2024.godinu i Financijski plan pojasnio je predsjednik Savjeta mladih Općine Lokve Toni Čop, a ona je jednoglasno prihvaćena uz podršku svih vijećnika.

Predsjednica Općinskog vijeća Lokve Sandra Okanović naglasila je da su oni pioniri u tom dijelu te da će im Općina Lokve te njeni djelatnici i samo Općinsko vijeće biti potpuna podrška sukladno njihovim mogućnostima. Načelnik Općine Lokve Toni Štimac zahvalio se na entuzijazmu mladih te poručio da se nada daljnjoj suradnji.

Vijećnička pitanja

Troje vijećnika imalo je pitanja, a prva je krenula vijećnica Gordana Božić koju je zanimalo što je s otkupom zemljišta na jedno dijelu Njivica, kada će postaviti ogledala u centru te je sugerirala da bi trebalo postaviti tablu na parking za invalide jer u zimsko vrijeme ondje se niti ne zna za parking, a za kraj je ostavila pitanje što je s sufinanciranjem kamata za fasade.

Načelnik Općine Lokve Toni Štimac zahvalio se na pitanju te poručio da mu je drago kada se postavljaju pitanja te da se nada da će oporbeni vijećnici biti na idućoj sjednici nazočni jer je konstruktivno čuti i kritike.

Odgovorio je da je elaborat za zemljišta završen, no da sve ide poprilično sporo, ogledala će postaviti čim prije, a zahvalio je na opasci za table te će poduzeti nešto po tom pitanju. Što se tiče kamata za fasade- to jest financiranje, čim bude analiza o broju zahtjeva i kakvi su zahtjevi, krenuti će se i sa time.

Vijećnicu Tanjicu Šafar interesirali su odgovori na dva pitanja- prvo se odnosilo na uređenje groblja te na njegovu trenutnu situaciju te najvažnije- što je s vrtićem, krenuli su upisi…

Načelnik Toni Štimac poručio je da je zaposlen pri Komunalnom poduzeću djelatnik koji će bit zadužen za groblje, da je ono nedavno pokošeno te da su na određenom mjestu problemi još uvijek oko podzemne vode.

Za vrtić je načelnik Toni Štimac najavio pozitivne promjene- pri kraju su pripreme koje je poduzela Općina Fužine i njihova općina te će se najvjerojatnije prije kraju ove godine spojiti lokvarski vrtić sa fužinarskim- to jest vrtić u Lokvama postati će područni vrtić vrtića u Fužinama.

Nagovijestio je i da će dobiti dio financiranja zbog te odluke i iz Ministarstva,a dok se to ne realizira, djeca su upisana u poludnevni vrtić, a kad on postane cjelodnevni, sufinanciranje kao do sada će prestati jer će tada i na području Lokava biti omogućen cjelodnevni boravak vrtićaraca.

Vijećnik Benjamin Bašić imao je jedno pitanje koje se ticalo DVD-a Lokve. Naime, pročitao je u medijima da je DVD – Kupjak dobilo vozilo povodom 95 godina postojanja te je izrazio postoji li nada da na takav način- udruživanjem Općine, PGŽ te Vatrogasne zajednice PGŽ i DVD- Lokve dođe do novog vozila koje im je prijeko potrebno.

Načelnik Općine Lokve Toni Štimac poručio je da će pokušati do idućeg vijeća saznati detaljnije o takvoj mogućnosti, ali da je svjestan da se bliži iduća godina i 130 godina postojanja DVD-a Lokve te da oni sigurno zaslužuju vrijedan čin.

Objava Lokvarski vijećnici povećali plaće općinskim službenicima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gorski Kotar (183)Rijeka & Regija (1219)