Creski kaić doživio vrhunac regatom tradicijskih plovila

novilist - prije 2 mjeseca - link

Šesto izdanje Creskog kaića, dana creske pomorske baštine i tradicije, vrhunac je doživio protekle subote.

U jutarnjim satima održano je natjecanje u udičarenju za djecu koje je organiziralo Športsko-ribolovno društvo Parangal. Najuspješniji je bio Antonio Sablić koji je ulovio najviše riba, ali i onu najveću, dok se organizator mogao pohvaliti da je od ulovljenih 96 riba čak 87 živih vraćeno u more.

Glavni događaj Creskog kaića, regata tradicijskih plovila, i ove je godine okupio dvadesetak posada podijeljenih u sedam kategorija, pa su proglašene najbrže gajete, leuti, batane, male i velike pasare, mali i veliki gucevi. Posebno su nagrađene pulska “Tartana” i venecijanski “Airone”, s tim da je leutu “Koki” pripalo i dodatno priznanje kao najuspješnijoj creskoj posadi.

U popodnevnim satima održana je tradicionalna Brudetijada, natjecanje u kuhanju ribljeg brudeta, na kojoj je ove godine sudjelovalo čak 10 ekipa s ukupno stotinjak kuhara.

Foto Walter Salković

Zbog većeg broja ekipa nego inače jela su prosuđivala dva žirija, a na kraju su proglašena dva najbolja brudeta. Prvo mjesto osvojila je ekipa “Dve leve” koju su činili zaposlenici ACI marine Cres, a drugo Dječji vrtić Girice.

Creski kaić službeno je zaključen podjelom medalja i prigodnih bukaleta najboljima u svim natjecanjima održanima u sklopu manifestacije, te završnom feštom uz Maura Staraja i njegovu Bandu, a za to vrijeme u luci su još jednom zaplovila tradicijska plovila u dojmljivoj igri jedara i svjetla.

Objava Creski kaić doživio vrhunac regatom tradicijskih plovila pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

cres (44)more (200)Otoci (246)Rijeka & Regija (1232)