Svi mališani s područja Čabra idu besplatno u vrtić. Nova demografska mjera za svaku je pohvalu

novilist - prije 2 mjeseca - link

ČABAR – Od prvog dana lipnja na području grada Čabra svi roditelji čija dječica pohađaju jedan od pet vrtića, koliko ih na području ove lokalne samouprave radi, neće morati djeci plaćati vrtić. Odluka je to, i to jednoglasna, Gradskog vijeća Čabra i po njoj je Čabar, ističe gradonačelnik Antonio Dražović, prvi u Gorskom kotaru s besplatnim vrtićem i sedmi u Hrvatskoj.

– Ova demografska mjera važi za pedeset i petero djece smještene u našim vrtićima. Grad Čabar do sada je plaćao nešto manje od 40 eura po djetetu iz gradskog proračuna, a to znači na godišnjoj razini oko 30.000 eura. Budući da nam proračun dobro stoji i da više dugova nema, odlučili smo pomoći roditeljima te snositi sve troškove boravka djece u vrtićima na našem području.

To nije jedina demografska mjera jer ćemo ići i na podizanje broja i iznosa učeničkih i studentskih stipendija, rast svote namijenjene novorođenoj djeci, dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu nekretnina i rast poticaja za doseljenje na ovo područlje. Sretni smo što možemo reći da na području Grada Čabra imamo 20 novih mladih obitelji, a ovakvim i sličnim demografskim mjerama nastojat ćemo ih privući još te im olakšati život, rekao je gradonačelnik Dražović.

Tvornica čajeva

Najavio je još nekoliko zanimljivih projekata.

– U planu je osnivanje Prerađivačko distribucijskog poljoprivrednog centra u Gerovu koji bi bio smješten na jednoj čestici veličine tri hektara na lokaciji nekadašnjih kasarni, a njime bi rukovodilo naše Komunalno trgovačko poduzeće Čabar. U okviru tog novog centra planiramo pokrenuti malu tvornica čajeva. Idejni projekt je gotov, radimo na glavnom projektu i ishođenju građevinske dozvole. KTD će rukovoditi tim poslom jer je registriran i za proizvodnju i distribuciju ljekovitog bilja. Ta će tvornica biti svojevrsni otkupni centar. Svi građani moći će donijeti bilje, osušiti ga, te žele li, prodati KTD-u koji će to plasirati dalje. Ovim poslom namjeravamo razviti rad naših OPG-ova kojima ćemo pomoći i na taj način što će u tom Centru biti smještena i suvremena kuhinja koju će moći koristiti vlasnici OPG-ova za svoje raznolike djelatnosti.

Planovi

Nadalje, iz proračuna smo kroz prve izmjene i dopune osigurali 150.000 eura za obnovu nekadašnjeg Đačkog doma koji godinama propada. Plan je urediti fasadu, krov i stolariju te unutrašnjost. Prije svega želimo spriječiti propadanje i urušavanje te zgrade, a nakon što je obnovimo svakako ćemo joj dati novu namjenu. Ideja je nekoliko – hostel, zgrada za rad umjetnika i raznih udruga ili nešto treće. Što će biti najbolje, vidjet ćemo kad dobro sve analiziramo.

Također smo kroz prve ovogodišnje izmjene i dopune proračuna povećali i sredstva namijenjena vodoopskrbnom sustavu jer smo dobili vodopravne dozvole za korištenje dva nova izvorišta pa nabavljamo opremu za njihov rad, a to znači nove klorinatore, pumpe, cijevi i ostalu pripadajuću opremu. Novu opremu nabavljamo i za KTD Čabar kako bismo pojačali vozni park i bili što manje ovisni o privatnim poduzetnicima, pomoći ćemo HGSS-u Delnice u nabavi novog vozila, u planu je i kupnja preše za karton, senzora za kvalitetu zraka u Gerovu…, najavljuje gradonačelnik Antonio Dražović.

Zapošljavanje

– Općenito, KTD Čabar će puno više raditi i zato je tamo zaposleno nekoliko novih mladih ljudi, a bit će još zapošljavanja jer će nam trebati ljudi za rad tvornice čajeva, malog mobilnog reciklažnog dvorišta, upravljanja ski opremom na skijalištu Rudnik te u budućem sportsko-zabavnom centru u Tršću. Želja nam je razviti što više aktivnosti i zaposliti što više ljudi, rekao je gradonačelnik Antonio Dražović.

Objava Svi mališani s područja Čabra idu besplatno u vrtić. Nova demografska mjera za svaku je pohvalu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Čabar (14)djeca (98)Gorski Kotar (184)Rijeka & Regija (1219)vrtić (26)